Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Θ. Ντούσκας: Η άλλη όψη του νομίσματος στις τιμές των φαρμάκων

8/4/2013 3:31:57 μμ
Επιστολή του γραμματέα του Φ.Σ. Ιωαννίνων στη γιαννιώτικη εφημερίδα «Πρωινός Λόγος»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


«Καταγγέλλουμε τον νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής που ως τελικό αποτέλεσμα έχει να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακό τους.

Πέρα από το άδικο του μέτρου, ενισχύει τις εξαγωγές στα φάρμακα, εντείνει τις ελλείψεις και πολλαπλασιάζει τις στρεβλώσεις στον ευαίσθητο χώρο του φαρμάκου και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα».

Αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε επιστολή του στον «Πρωινό Λόγο» ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Θεόδωρος Ντούσκας, με αφορμή το νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα, που έχει μπερδέψει πολύ τους ασφαλισμένους.
Οι απορίες, οι ενστάσεις και οι αντιδράσεις για το νέο μέτρο είναι πολλές. Οι πολίτες αντιδρούν στην αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που κάθε νοικοκυριό περνά πολύ δύσκολα και η κατάσταση της οικονομίας είναι, το λιγότερο, κακή.

Η επιστολή

Στην επιστολή του ο κ. Ντούσκας, δίνει και αναλυτικό παράδειγμα για το πώς υπολογίζεται η νέα τιμή, σημειώνοντας ακόμη ότι η αιτία της αυξημένης συμμετοχής των πολιτών είναι οι σημαντικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, που επιβάλλονται με το νέο Δελτίο.

Αναλυτικά, ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων αναφέρει τα εξής:


«Κύριε Διευθυντά,

Πριν από λίγες μέρες τέθηκε σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με αυτόν, ο ασφαλισμένος καλείται να επιλέξει μεταξύ πρωτοτύπου και γενοσήμου φαρμάκου, με βάση τη δραστική ουσία που έχει επιλέξει ο γιατρός ως την πλέον κατάλληλη θεραπεία.
Έχει οριστεί μία τιμή αναφοράς για κάθε θεραπευτική κατηγορία και όχι για κάθε φάρμακο ξεχωριστά, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Αυτή τη διαφορά την καλύπτει κατά 50% το ασφαλιστικό Ταμείο και κατά το υπόλοιπο 50% ο ασθενής. Εκ πρώτης ανάγνωσης φαινόταν ότι είναι ένα μέτρο που θα ανακούφιζε τον κόσμο που καθημερινά βλέπει το εισόδημά του να εξαφανίζεται. Αλλά όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις!

Οι τιμές αναφοράς έχουν μειωθεί δραματικά με το νέο Δελτίο Τιμών με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να πληρώνει τελικά παραπάνω για τα φάρμακά του, παρά το γεγονός ότι επιβαρύνεται με το 50% της διαφοράς και όχι με όλη τη διαφορά, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Ένα απλό παράδειγμα θα μας διαφωτίσει: Για το εμπορικό σκεύασμα Lyrica (πρεγκαμπαλίνη) της πολυεθνικής εταιρίας Pfizer, στην περιεκτικότητα των 75mg, το οποίο κοστίζει 48,10 ευρώ ο ασφαλισμένος μέχρι τώρα καλούνταν να πληρώσει το 25% της συμμετοχής του, δηλαδή γύρω στα 12 ευρώ. Πλέον η τιμή αναφοράς για την κατηγορία κατρακύλησε στα 13,91 ευρώ και η συμμετοχή ανέρχεται στα 20 ευρώ! Όπως αντιλαμβανόμαστε μιλάμε για επίπεδα συμμετοχής στο φάρμακο που αγγίζει το 50%. Το παραπάνω ήταν ένα τυχαίο παράδειγμα και το παρατηρούμε και σε πλειάδα άλλων φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας.

Από την πλευρά μας, ευρισκόμενοι καθημερινά στο πλάι του Έλληνα ασφαλισμένου, καταγγέλλουμε τον νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής που ως τελικό αποτέλεσμα έχει να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακό τους. Πέραν από το άδικο του μέτρου, ενισχύει τις εξαγωγές στα φάρμακα, εντείνει τις ελλείψεις και πολλαπλασιάζει τις στρεβλώσεις στον ευαίσθητο χώρο του φαρμάκου και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση