Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Θ. Αμπατζόγλου: Πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα με... αιχμές

2/1/2013
Τι απάντησαν στον πρόεδρο του Π.Φ.Σ. οι Κ. Λουράντος και Α. Σοφιανόπουλος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα στους φαρμακοποιούς της χώρας απέστειλε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ., Θεόδωρος Αμπατζόγλου:


"2013: ΕΤΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ, ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ


Την Τετάρτη λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., με ψήφους 12 έναντι 3, πήρε μια απόφαση με κοινωνικά, επαγγελματικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα παπαγαλάκια της καταστροφής έπιασαν αμέσως δουλειά…


Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Οι «αυτόκλητοι εισαγγελείς» ξεκίνησαν τις κατηγορίες περί ξεπουλήματος, προέβλεπαν μνημόσυνα του κλάδου και άλλα γραφικά. Για άλλη μια φορά όμως τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ τους διαψεύδουν και τους κάνουν αναξιόπιστους και καταγέλαστους!


Ας φανταστούμε τι θα συνέβαινε αν ακολουθούσαμε όσους πρότειναν συνέχιση της αναστολής μέχρι τις 15 Ιανουαρίου (και βλέπουμε…).


Μίζερα Χριστούγεννα, άδειο ταμείο, μηδέν προσέλευση στα φαρμακεία, γκρίνια, κλαυθμός και οδυρμός.


Αντί για αυτό το μαύρο σκηνικό τι ζήσαμε;


Tα φαρμακεία γεμάτα κόσμο, καλές εισπράξεις, αρκετές συνταγές, κόσμος στα ιατρεία και στην συνέχεια σε εμάς, τόνωση της ρευστότητας.


Άραγε ο κάθε σοβαρός και νοήμων φαρμακοποιός ποια εικόνα προτιμά; Aν ο καθένας από εμάς δώσει μια ειλικρινή απάντηση χωρίς κομματική ή δογματική τύφλωση, τότε αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα:


EYTYXΩΣ που πήραμε τη σωστή απόφαση. Αλλοίμονο αν ακολουθούσαμε τον γκρίζο και αδιέξοδο δρόμο…


Ο συνδυασμός των γεγονότων δείχνει ότι η τακτική μας, που συνδυάζει πανελλαδικούς αγώνες και τακτικές αναδιπλώσεις, αποδίδει συγκεκριμένους καρπούς:


Α) Κρατήσαμε την κοινή γνώμη και τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων στο πλευρό μας.

 

Β) Ολοκληρώσαμε την πληρωμή του Σεπτεμβρίου.

 

Γ) Με τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις και τους αγώνες μας, επιβάλαμε την επίσπευση των πληρωμών για τα παλιά χρέη του 2011 (πρώτα ο ΟΠΑΔ και σε δεύτερη φάση ΔΕΗ, ΟΤΕ, Οίκος Ναύτου κ.λπ.).

 

Δ) Ξεκινήσαμε τις πληρωμές Οκτωβρίου.

 

Ε) To σπουδαιότερο από όλα είναι ότι αποσύρθηκαν οι γνωστές απειλές κατά του κλάδου.


Ερωτώ: Tι πιστεύετε ότι θα συνέβαινε αν μόνοι, απομονωμένοι, στριμωγμένοι συνεχίζαμε επΆ αόριστο μια νόθα και ψευδεπίγραφη δήθεν… αναστολή;


Τονίζω: Στην Ελλάδα του Μνημονίου, της Τρόικας, της ανεργίας, των λουκέτων και εμείς καταγράφουμε απώλειες και ήττες. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Στα πλαίσια των δυνάμεων του κλάδου, ακολουθώντας επεξεργασμένες τακτικές, χωρίς να χάνουμε την υποστήριξη της κοινωνίας έχουμε κατορθώσει κάτι που οι άλλοι επιστημονικοί κλάδοι ούτε που το ονειρεύονται:


Nα επιβιώσουμε. Με δυσκολίες, με έλλειψη ρευστότητας, με μειωμένο τζίρο αλλά να επιβιώσουμε.


Όσοι ακoλούθησαν τις οδηγίες του Π.Φ.Σ. είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από όσους αγωνιστές (!) ήθελαν να διαφοροποιηθούν.


Κάντε τον απολογισμό σας και τις συγκρίσεις σας.

Υπερασπίστε το φαρμακείο σας.

Τονώστε τον αναντικατάστατο ρόλο σας.

Συσπειρωθείτε στους συλλόγους σας, με ενιαία πανελλαδική φωνή χωρίς διχασμούς και δογματισμούς.


Τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ δείχνουν ότι μόνο η ενιαία έκφραση μέσω του Π.Φ.Σ. αποτελεί την εγγύηση για την επιβίωση και το μέλλον μας. Όποτε ο Π.Φ.Σ. και οι τοπικοί σύλλογοι σε ενιαίο μέτωπο διεκδικήσαμε κάτι είχαμε αποτελέσματα. Αντίθετα όποτε επεκράτησε διχασμός είχαμε προβλήματα.


Επομένως κάθε άλλη κατεύθυνση είναι κούφια λόγια, αδιέξοδες κινητοποιήσεις, ανυπαρξία στρατηγικής, γκρίζα προοπτική.


Ο Π.Φ.Σ. μας εκφράζει όλους. Δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει σε όλους μας.


Μέσα στο 2013 μας περιμένουν και άλλοι πολλοί αγώνες. Αλλά και νίκες!!!


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Φ.Σ.


Σ.Σ. Ποτέ δεν συμφώνησα με την τακτική ορισμένων «μεγαλόσχημων συνδικαλιστών» οι οποίοι, την κρίσιμη ώρα, αποφεύγουν με αστείες δικαιολογίες να παρευρεθούν σε σοβαρές συναντήσεις ή σε κοινά συμβούλια με σκοπό να διαφοροποιηθούν στην οποιαδήποτε απόφαση και αν λάβει το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.

 

Η μεθόδευση αυτή εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον την εγωπάθεια τους και μικροσυνδικαλιστικούς τακτικισμούς ανάξιους για τον κλάδο και για τους χιλιάδες φαρμακοποιούς (αν προκληθώ επΆ αυτού θα επανέλθω με στοιχεία και ημερομηνίες)”.


Η απάντηση του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής, Κωνσταντίνου Λουράντου


Παραμονή πρωτοχρονιάς και ο Π.Φ.Σ. δια του προέδρου του, θεώρησε σκόπιμο (;) να στείλει διάγγελμα προς τους φαρμακοποιούς της χώρας με το οποίο «πανηγύριζε» για τις μεγάλες επιτυχίες του κλάδου! Δεν θα απαντούσα σε ένα τέτοιο κείμενο διότι ο καθένας θεωρεί ως επιτυχία αυτό που τον «βολεύει» ή αυτό που του... «επιβάλλουν»!

Όμως από την στιγμή που σε αυτό το διχαστικό διάγγελμα, αναφέρονται χωρίς καμία ντροπή αλλά με περίσσεια αλαζονεία και υποκρισία κάποιοι ως «δήθεν αγωνιστές», θεωρώ υποχρέωσή μου να υπενθυμίσω κάποια πράγματα τα οποία έχουν εντέχνως ξεχαστεί...!

Ιανουάριος 2012: Τρείς του μηνός ημέρα Τρίτη. Γίνεται σύσκεψη στο Υπουργείο εργασίας με τους τότε υπουργούς Κουτρουμάνη, Σαχινίδη, Τιμοσίδη, παρουσία του Προεδρείου του Π.Φ.Σ., του Ι. Παπαδόπουλου και εμένα. Ο κλάδος βρίσκεται σε κινητοποίηση για τα χρέη του ΟΠΑΔ! Η πρόταση του υπουργού Εργασίας να σταματήσει ΕΚΕΙΝΗ τη στιγμή η κινητοποίηση με την υπόσχεση να νομοθετηθεί και να υλοποιηθεί έτσι η πληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ μέχρι τον Μάρτιο, γινεται αποδεκτή από το προεδρείο του Π.Φ.Σ. εκτός από εμένα! Εκτός του ότι δεν τους πίστευα, χρειαζόμουν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την απόφαση του Δ.Σ. του Φ.Σ.Α...! Δεν μπορούσα ΜΟΝΟΣ μου να αποφασίσω την άρση της κινητοποίησης του Φ.Σ.Α., απλά επειδή εδόθει μιά... υπόσχεση! Φεύγοντας από το γραφείο του υπουργού στο ασανσέρ ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. γυρίζει και μου λέει: « ΕΓΩ σταματώ την κινητοποίηση με SMS αναλαμβάνοντας την ευθύνη!!!». Του ζήτησα να μην το κάνει διότι αφ ενός χρειάζεται απόφαση του Δ.Σ. και αφ ετέρου επειδή προσωπικά δεν πιστεύω σε καμία υλοποίηση υπόσχεσης, όταν η πίεση ( δηλ. η κινητοποίηση) παύει να υφίσταται!!! Κι όμως... μέχρι να κατέβω με το ασανσέρ το πρώτο από τα γνωστά μετέπειτα SMS είχε φθάσει στο κινητό μου!!!

Φυσικά μέχρι σήμερα ο νόμος δεν έχει υλοποιηθεί... τα φαρμακεία έχουν ακόμα... λαμβάνειν... και ο συντάξας το πρώτο SMS δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη... Απλά με το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του... πανηγυρίζει επειδή ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ... ΘΑ πληρωθούμε τα χρέη του ΟΠΑΔ και μάλιστα κατά 3,5%... κουρεμένα! Το ότι το προεδρείο του Π.Φ.Σ. τότε είχε αποδεχθεί το κούρεμα κατά 3,5% επειδή θα πληρωνόμασταν τον... Μάρτιο του 2012, και όχι τον Ιανουάριο του 2013, είναι απλή... λεπτομέρεια!!!

Ακολούθησαν οι γνωστές κινητοποιήσεις του κλάδου, οι οποίες πάντα έληγαν με τα ίδια SMS που απέρρεαν από τις γνωστές πάντα υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων! Όσοι κλάδοι συνέχιζαν να κινητοποιούνται ήταν αυτοί που σήκωσαν και το κύριο βάρος των αγώνων. Ήταν αυτοί που έγιναν αιτία να πληρωθούν οι... υπόλοιποι τις συνταγές που εκτέλεσαν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο διακόπτοντας την κινητοποίηση!!! Ήταν αυτοί τους οποίους σήμερα ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. καλεί «δήθεν αγωνιστές»!!! Και είναι αυτοί που θα κληθούν και πάλι να σηκώσουν το βάρος μιας νέας κινητοποίησης...

H δικαιολογία που έδωσε ο ΕΟΠΥΥ για την κατ? εξαίρεση πληρωμή του Φ.Σ. Πειραιά αποτελεί μνημόνιο... απεργοσπασίας!!!

Είπε λοιπόν ο κος Βουδούρης στην διαμαρτυρία του Φ.Σ.Α. (και ΟΧΙ του Π.Φ.Σ.) για αυτή την πληρωμή του Ιουνίου, ενώ ο ΜΑΪΟΣ σε όλη την χώρα δεν είχε πληρωθεί: «Πληρώθηκε κατ' εξαίρεση και κατά παρέκκλιση ο Πειραιάς, γιατί σήκωσε το... βάρος της απεργίας του Φ.Σ.Α.!!!». Και ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ από τον Π.Φ.Σ. να πεί... κιχ!!!

Απλά ο πρόεδρος του Φ.Σ.Πειραιά παραδέχτηκε στην αρχή της τελευταίας κινητοποίησης με ανακοίνωσή του στα ΜΜΕ, ότι έκανε λάθος τότε τον περασμένο Ιούνιο, που πίστεψε τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και ανέστειλε την κινητοποίηση...!

Είναι προφανές ότι γίνεται προσπάθεια να συσπειρωθεί ο κλάδος γύρω από ένα αποτυχημένο «σύστημα» διαχείρισης των προβλημάτων του κλάδου! Και αυτό το «σύστημα» είναι αποτυχημένο γιατί δεν έχει πια την... έξωθεν καλή μαρτυρία.

Και πως να την έχει δηλαδή όταν π.χ. στις 3 Ιουνίου στα γραφεία της Ν.Δ. αποφασίζεται να σταματήσει η κινητοποίηση του κλάδου με την αιτιολογία ότι ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα ήταν ο συμψηφισμός των χρεών!!! Η αλήθεια όμως ήταν (και προς τιμήν τους το είπαν) ότι δεν θα έπρεπε να πάει ο κόσμος να ψηφίσει... θυμωμένα γιατί αυτό δεν θα ήταν υπέρ του... κόμματος! Σήμερα στο διάγγελμα του Π.Φ.Σ. ο συμψηφισμός, που θα ήταν μια ανακούφιση για τους συναδέλφους, δεν αναφέρεται καν στις διεκδικήσεις του κλάδου... Θα το θυμηθούν προφανώς όταν ξαναγίνουν... εκλογές...

Σήμερα ως επιτυχίες του κλάδου ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. αναφέρει:

Α) Κρατήσαμε την κοινή γνώμη και τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων στο πλευρό μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επειδή... σταματήσαμε τις κινητοποιήσεις; Δηλαδή όταν ήμασταν σε κινητοποίηση,ήταν όλοι εναντίον μας; Και τότε πως θα ξανακινητοποιηθούμε αφού θα είναι πάλι εναντίον μας; Η μήπως δεν πρέπει να... ξανακινητοποιηθούμε;

Β) Ολοκληρώσαμε την πληρωμή του Σεπτεμβρίου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γι αυτό κινητοποιηθήκαμε; Και εν πάσει περιπτώσει θεωρείται επιτυχία μια πληρωμή που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό; Τα αναδρομικά rebate που εισπράχτηκαν από αυτή την πληρωμή είναι και αυτή επιτυχία; Ξέχασε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. τη διαβεβαίωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ ότι δεν θα εισπραχθεί κανένα αναδρομικό rebate τον Δεκέμβριο του 2012; Και εδώ... ασυνέπεια;

Γ) Με τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις και τους αγώνες μας, επιβάλαμε την επίσπευση των πληρωμών για τα παλιά χρέη του 2011. (Πρώτα ο ΟΠΑΔ και σε δεύτερη φάση ΔΕΗ, ΟΤΕ, Οίκος Ναύτου κλπ)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αστειότητες... Πανηγυρίζουν για την υλοποίηση (;) ενός νόμου που όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε τον Μάρτιο του 2012 όπως έπρεπε, αλλά μετά έναν χρόνο και με παρακράτηση 3,5%!!! Δηλαδή με... γρηγορόσημο... ενός έτους!!! Η δε αναφερόμενη «δεύτερη φάση» είναι... όλα τα λεφτά!!! Δεν τη σχολιάζω καν!!!

Δ) Ξεκινήσαμε τις πληρωμές Οκτωβρίου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό και αν είναι επιτυχία!!! Επιτυχία δεν είναι η πληρωμή Οκτωβρίου, αλλά... το ξεκίνημά της! Με λίγα λόγια ΕΙΜΑΣΤΕ ικανοποιημένοι που ξεκινάνε οι πληρωμές και αυτό το ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ δημοσίως για να το ξέρουν και οι οφειλέτες!!! Η δημόσια αποδοχή της τμηματικής εξόφλησής μας από τον ΕΟΠΥΥ... όποτε και αν αυτή ολοκληρωθεί! Λες και οι επιταγές μας πληρώνονται... τμηματικά!

Ε) To σπουδαιότερο από όλα είναι ότι αποσύρθηκαν οι γνωστές απειλές κατά του κλάδου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό αποτελεί την... κορυφή των «επιτυχιών»!!! Τελικά τι απεσύρθει; Βγήκε νέο Δελτίο Τύπου ή κάποιο σχετικό έγγραφο που να αναιρεί όλες αυτές τις «απειλές» που είχε εκτοξεύσει ο κος Λυκουρέντζος; Εξακολουθεί ή όχι να υφίσταται η επιθυμία των κυβερνώντων να καταστραφεί κάθε φαρμακευτικός σύλλογος ώστε να αποτελέσουν οι φαρμακοποιοί εύκολη λεία; Εξακολουθεί ή όχι να υφίσταται ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τον οποίο κατά την διάρκεια της κινητοποίησης, οποιοσδήποτε συνάδελφος μπορεί να εκτελεί συνταγές παρακάμπτοντας τις συλλογικές συμβάσεις; Εξακολουθεί ή όχι να υφίσταται η απειλή για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων; Εξακολουθούν ή όχι να βομβαρδίζεται η κοινή γνώμη από το υπ. Υγείας για τα... υπερκέρδη των φαρμακοποιών; Ξέχασαν τα 500 εκ. που δηλώθηκαν από τον κο Λυκουρέντζο ότι κέρδισαν οι φαρμακοποιοί από τα 2,5 δις τζίρου που έκαναν μέχρι σήμερα; Αυτό δεν αποτελεί ευθεία απειλή μείωσης του ποσοστού μας κέρδους; Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι σε μελλοντική κινητοποίηση δεν θα βρούμε τις ανωτέρω απειλές πάλι μπροστά μας; Εκτός και αν δεν... υπάρξουν κινητοποιήσεις...!

Σε όλες τις ανωτέρω «επιτυχίες» δεν γίνεται λόγος για τα... αναδρομικά rebate και για τα υπόλοιπα από εδώ και πέρα rebate, που θα εισπράτονται ανεξάρτητα από το πότε θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ! Δεν γίνεται λόγος για τον... ξεχασθέντα συμψηφισμό ή για την φορολογική επιδρομή που μας πλήττει καίρια! Δεν γίνεται λόγος για τα ΦΥΚ. Δεν γίνεται λόγος για την πληρωμή φόρου εισοδήματος ΜΟΝΟ για όσα εισοδήματα εισπράττουμε, κατά το πρότυπο του ιατρικού κόσμου, και που κανείς από το υπ. Οικονομικών δεν συζητά!

Ποτέ δεν πίστεψα ότι η οποιαδήποτε κινητοποίηση πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό! Ούτε πίστεψα σε κινητοποίηση με κομματικές και άλλες σκοπιμότητες. Το αντίθετο: Η οποιαδήποτε κινητοποίηση πρέπει να έχει αρχή, πλαίσιο διεκδίκησης, κανόνες τήρησης του αγώνα, και σχέδιο λήξης της. Να γνωρίζουμε δηλαδή τι διεκδικούμε και πότε σταματάμε. Μέχρι σήμερα ΟΛΑ αυτά ίσχυσαν ΜΟΝΟ στην θεωρία. Ξεκινούσαμε πάντα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ με τυμπανοκρουσίες και κάποιοι σταματούσαν με... ψίχουλα!!!

Πρόεδροι Φ.Σ. της χώρας δήλωναν αγωνιστική διάθεση που άγγιζε τα όρια της υπερβολής, όταν οι ίδιοι γνώριζαν ότι τα μέλη τους δεν θα ακολουθούσαν ή ότι με την πρώτη ευκαιρία θα την... «έκαναν». Απλά βασίζονταν στους... άλλους!! Και αυτοί οι συνάδελφοι έτυχαν της προστασίας του προέδρου του Π.Φ.Σ... ! Ονόματα δεν λέω.. Αν προκληθώ όμως, εδώ είμαστε...

Και τέλος αν πράγματι αυτό που δηλώνει συνεχώς ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. το εννοεί, ότι δηλαδή χωρίς τον Φ.Σ.Α. δεν γίνεται κινητοποίηση, ας μην προσβάλει τουλάχιστον με τις πράξεις του τα έγγραφά του και τα SMS του, τους συναδέλφους του της Αττικής! Γιατί η Αττική (όπως και άλλοι σύλλογοι) και αγωνίστηκε και έχασε όταν άλλοι κέρδισαν από τον αγώνα της ! Το παραδέχτηκε μάλιστα ο ίδιος στην Γ.Σ. του Π.Φ.Σ.!!!

Αντιστρέφω λοιπόν την αναφορά του για «δήθεν αγωνιστές», και τον καλώ να μας πει σύμφωνα με την δική του λογική τι εννοεί με τον όρο «αγωνιστής». Ποιο είναι δηλαδή το πρότυπο του αγωνιστή, ώστε να γνωρίζουμε τι μας... περιμένει.

Πιστεύω πάντως ότι δεν εννοεί αυτόν που συνδιαλέγεται πάντα με την εκάστοτε εξουσία και με τις πρώτες υποσχέσεις κάνει πίσω (βλέπε χρέη, συμψηφισμός, rebate κ.λ.π.).

Ούτε αυτόν που αρνείται να συγκρουστεί με υπουργούς και αρμοδίους διότι φοβάται τα απειλητικά Δελτία Τύπου που εκδίδουν (βλέπε Δελτίο Τύπου Υ.Υ.).

Αγωνιστής επίσης δεν είναι αυτός που αποδέχεται και μάλιστα δημόσια ότι αποτελεί μεγάλη επιτυχία η μη υλοποίηση των ανωτέρω απειλών, χωρίς μάλιστα να έχουν αποσυρθεί από αυτούς που τους εκτόξευσαν.

Πιστεύω ότι δεν εννοεί αυτόν που σφυρίζει αδιάφορα στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς του ΕΟΠΥΥ ή που βάζει κομματικά και άλλα συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα του κλάδου!

Επειδή λοιπόν πιστεύω και εγώ αυτό που αναφέρει στο τέλος του διαγγέλματος, ότι δηλ. «μέσα στο 2013 μας περιμένουν και άλλοι πολλοί αγώνες. Αλλά και νίκες !!!» οφείλω να τον συμβουλεύσω ότι, εάν πράγματι πιστεύει σε μελλοντικούς αγώνες ας μην απαξιώνει τους αγωνιστές που έχουν αποδείξει με την στάση τους το φρόνημά τους γιατί θα το βρει μπροστά του! Η ενότητα δεν επιβάλλεται αλλά κατακτάται... Δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα ίδια γνωστά... σενάρια του παρελθόντος!!!

Τέλος, στην σημείωση του προέδρου του Π.Φ.Σ. ότι « ποτέ δεν συμφώνησα με την τακτική ορισμένων «μεγαλόσχημων συνδικαλιστών» οι οποίοι την κρίσιμη ώρα, αποφεύγουν με αστείες δικαιολογίες να παρευρεθούν σε σοβαρές συναντήσεις ή σε κοινά συμβούλια με σκοπό να διαφοροποιηθούν στην οποιαδήποτε απόφαση και αν λάβει το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.

Η μεθόδευση αυτή εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον την εγωπάθεια τους και μικροσυνδικαλιστικούς τακτικισμούς ανάξιους για τον κλάδο και για τους χιλιάδες φαρμακοποιούς » εχω να πω το εξής:

Δεν ξέρω σε ποιόν απευθύνεται. Για να μην δημιουργούνται όμως εντυπώσεις αν εννοεί εμένα, δηλώνω ότι παραβρέθηκα πάντα σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις και στα άτυπα διευρυμένα συμβούλια του Π.Φ.Σ. ακόμα και όταν είχα πρόβλημα. Στις μόνες συναντήσεις που δεν έχω συμμετάσχει είναι στις «κλειστές» συναντήσεις για τις οποίες έχω... αλλεργία. Αυτή την απέκτησα στην κλειστή συνάντηση της 3ης Ιουνίου 2012... που αναφέρθηκα ανωτέρω και στην οποία γνώρισα την αποθέωση... του κομματισμού!!

Πάντως από τούδε και στο εξής σε οποιαδήποτε συνάντηση με την όποια εξουσία που θα αφορά προβλήματα του κλάδου, η παρουσία μου (εάν χρειάζεται) θα συνοδεύεται πάντα από μέλος του Δ.Σ. του Φ.Σ.Α., ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ!!! Ας το γνωρίζουν ώστε να μη με καλούν... ασκόπως...

Αντιθέτως κάποιοι πράγματι «μεγαλόσχημοι συνδικαλιστές» μέλη του Φ.Σ.Α. έχουν... διαγράψει από τις υποχρεώσεις τους τις Γενικές Συνελεύσεις του Φ.Σ.Α.!!! Τι να φοβούνται άραγε;

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ


Απάντηση του Θ. Αμπατζόγλου στον Κ. Λουράντο


 

Αθήνα, 2/1/2013


Απορώ για την αντίδραση του κ. Λουράντου.

Αντιπαρέρχομαι όσα αναφέρει και ξεκαθαρίζω τα εξής:

Ο ρόλος του προέδρου του ΦΣΑ όπως και όλων των συλλόγων είναι σεβαστός.

Και κομβικός.

Για τον λόγο αυτό καλείται πάντα σε όλες τις επαφές προκειμένου να ενημερωθεί από «πρώτο χέρι» και φυσικά να λάβει μέρος στην διαμόρφωση των όποιων αποφάσεων.

Συνεπώς, του προτείνω να συμμετέχει στις επαφές και τις συνεδριάσεις των οργάνων και να βοηθάει με την παρέμβασή του στην λήψη της όποιας απόφασης αφορά στον κλάδο.

Πάντα είμαστε ανοιχτοί στην συνεργασία και πιστεύω ότι η εντολή των φαρμακοποιών προς όλους μας είναι η σύνθεση και όχι η διαίρεση.


Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Πρόεδρος ΠΦΣ


Επιστολή του προέδρου του Φ.Σ. Αχαΐας, Ανδρέα Σοφιανόπουλου, προς τον πρόεδρο του Π.Φ.Σ.


Πάτρα, 01.01.13.

Αγαπητέ πρόεδρε

Διαβάζοντας την πρωτοχρονιάτικη επιστολή σου, προς τους φαρμακοποιούς της χώρας, αισθάνθηκα απόλυτα δικαιωμένος για την πεποίθηση, που άρχισε να εδραιώνεται μέσα μου από τον περσινό Φλεβάρη, πως στρατηγικά μέσα σου έχει σταθεροποιηθεί ως δεδομένο, η απώλεια βιωσιμότητας, του μέσου φαρμακοποιού και απλώς, προσπαθείς να την διαχειριστείς όσο πιο εύπεπτα γίνεται.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς, ένα μήνυμα που ουσιαστικά θριαμβολογεί, κομπάζοντας για «υπεύθυνους τακτικισμούς» και «πανελλαδικούς αγώνες», αγνοώντας την πραγματικότητα;

 


Αυθαίρετα συμπεραίνεις, πως όσοι συμφώνησαν με την πρότασή σoυ, περί αναστολής της άρσης πίστωσης τον Δεκέμβρη, το έκαναν επειδή έμειναν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της κινητοποίησης, που διαχειρίστηκες ως πρόεδρος. Δεν περνά από το νου σου, πως υπάρχουν και πολλοί που συμφώνησαν από απελπισία και αδυναμία διαχείρισης μιας κινητοποίησης, που με ευθύνη σου φρέναρες με κάθε μέσο στο παρελθόν, ταυτιζόμενος με ακραίο κυβερνητισμό;

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς, την ικανοποίησή σου για την αναμενόμενη πληρωμή χρεών του Ο.Π.Α.Δ., εντός Γενάρη του 2013, όταν κλείνουμε ένα χρόνο από το περίφημο sms σου, που σταμάτησε βίαια την κινητοποίηση στις 3 Γενάρη του 2011, χωρίς να συμβουλευτείς ούτε το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.; Άραγε, θυμάσαι πόσες φορές εντός του 2012, εκτίμησες πως τα λεφτά θα τα πάρουμε σύντομα; Θυμάσαι άραγε, τι απόγινε η προκαταβολή του Ο.Π.Α.Δ., που διαφήμιζες πως πέτυχες; Mήπως γνωρίζεις, πόσοι συνάδελφοι στην χώρα, θα λάβουν έστω ένα ευρώ από τον Ο.Π.Α.Δ., μιας και τα λεφτά τα χρωστούν ήδη σε τόκους, factoring, άλλα δάνεια και εφορίες; Eκεί στο Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., έχετε αναρωτηθεί την σημασία του χρόνου αποπληρωμής ενός κεφαλαίου; Μήπως τελικά, ακέραιο Ο.Π.Α.Δ., θα λάβουν μόνο όσα φαρμακεία εξοφλήθηκαν έγκαιρα τον Ο.Γ.Α., σε βάρος των φαρμακείων των αστικών κέντρων;

Η επιμονή σου, να χαρακτηρίζεις αγωνιστές σε εισαγωγικά και να λοιδορείς όσους προσπάθησαν να τηρήσουν το πλαίσιο αγώνα, που εσύ εξήγγειλες στο ακέραιο χωρίς δικαιολογίες του τύπου «έχω στο σύλλογό μου ζευγάρια φαρμακοποιών –γιατρών, που δεν κάνουν αναστολή!!», παραπέμπει σε σημάδια επικίνδυνου ναπολεοντισμού.

Ξεχνάς, πως τον Μάη, εγγυήθηκες πως η κινητοποίηση δεν θα σταματήσει αν δεν πληρωθούν τα χρέη του 2011. Kαι όταν, Αττική και Αχαΐα δια των προέδρων τους, το αμφισβήτησαν, τότε διαγκωνίστηκες με άλλους «αγωνιστές», προστατευόμενούς σου, μετρ του αστραπιαίου «στρίβειν της κινητοποίησης», πως ο λόγος σας είναι συμβόλαιο!

Μόνο που στις 13 Ιούνη, ο λόγος σας χλόμιασε, μπροστά στο κομματικό καθήκον, μήπως και ευνοηθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.! Τέτοιο πάθος, για το συμφέρον του κλάδου!...

Και πετύχαμε κύριε πρόεδρε, στην μεγαλύτερη και εντονότερη αλλά και συλλογικότερη κινητοποίηση του κλάδου, την απόλυτη ήττα με ευθύνη σας αλλά και όλης της αντιπολίτευσης . Θυμίζω τα εξής εκπληκτικά:

1) Oι πληρωμές να γίνονται κατά τμήματα και εμείς να το αποδεχτούμε για το καλό τίνος άραγε;

2) O χρόνος πληρωμής να διπλασιαστεί για το συμφέρον ποιού;

3) να εκδίδονται εδικές απεργοσπαστικές εγκύκλιοι, που αφορούν μόνο σε κινητοποιήσεις φαρμακοποιών, από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στου οποίου το Δ.Σ. συμμετέχετε.

4) Να θεωρούνται έγκυρες, ηλεκτρονικές συνταγές, που έληξαν με σφραγίδα ιατρού.

5) Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση να δέχεται συνταγές, που εκδόθηκαν και μήνες νωρίτερα ή πρόκειται να εκτελεστούν μήνες αργότερα (πιθανώς σας διαφεύγει, πως η ΣΗΣ «άνοιξε» και στην αρχή της κινητοποίησης τον Μάιο!!)

6) Όσοι «έχτισαν» Διανεμητικό, να αισθάνονται ελαφρώς κορόιδα απέναντι σε όσους εκτελούσαν συνταγές συναδέλφων, που αγωνίζονταν και μάλιστα να πληρώνονται και άμεσα!

7) Να υποχρεωθούμε να πληρώσουμε rebate, για όσους μήνες αγωνιστήκαμε και αιμορραγήσαμε, για να τους πληρωθούμε τελικά εκπρόθεσμα.

8) Να χάσουμε οριστικά τα Φ.Υ.Κ., παρά την αισιοδοξία και τις διαβεβαιώσεις σας, από τον Φλεβάρη του 2012, πως θα διατηρήσουμε τουλάχιστο το 8% κέρδος…

9) Σύλλογοι να πληρώνονται κατά προτεραιότητα, επειδή λέει ανέλαβαν το κόστος να εκτελούν συνταγές όμορων, που εξακολουθούσαν την άρση, αγωνιζόμενοι για να πληρωθούμε όλοι όσα αρχικά συμφωνήσαμε…

10) Να πανηγυρίζουμε, για δήθεν δίμηνες πιστώσεις, από τις εταιρείες όταν το 25% των συναδέλφων, βρίσκεται στο πλαφόν διακίνησης από τις φαρμακαποθήκες.

11) Να πρέπει να πληρώνουμε και έκπτωση σε έναν Οργανισμό, που είναι συνεπής στις υπογραφές του, όποτε τον βολεύει…

12) Να κινδυνεύουμε, να διαλυθούμε οικονομικά από την φορολογική επιδρομή της κυβέρνησής σας, που ως συνήθως, θα επιτεθεί στα προφανή κορόιδα, που δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα.

Αυτά κύριε πρόεδρε, θα μπορούσαν να αποτελούν και τον κατά Παλαμά «Δωδεκαλογο του Γύφτου.» Αποτελούν, απλώς όμως, μια σύνοψη των «νικών» μας όλο το 2012, υπό την καθοδήγηση του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.

Δεν μπορείτε να αρνηθείτε, πως τουλάχιστο αποτελούν μια διαφορετική οπτική. Είναι σίγουρο, κύριε πρόεδρε, πως μιλάτε εκ του ασφαλούς. Κανένα καθεστώς, δεν επιδιώκει την με μιας αποδόμηση ενός κλάδου. Στρατηγικά, επιλέγει την κομματάκι-κομματάκι, αποκαθήλωση των θεμελίων, ώστε η κατάρρευση να προκύψει ως νομοτελειακό γεγονός. Συνεπώς, τα όσα τυρβάζετε περί «απλού γρατζουνίσματος» και σοφής «τακτικής ελιγμών» αφού όπως δηλώνετε «είμαστε ακόμα ζωντανοί», αποτελούν πρωτοχρονιάτικη πρόκληση, για μεγάλο αριθμό συναδέλφων.

Δεν θα σας απαντούσα, ακολουθώντας το εορταστικό πνεύμα, αν στο κείμενο σας, υπήρχε έστω και ένα ίχνος αυτοκριτικής. Αντί γι αυτό όμως, κύριε πρόεδρε, κομπάζετε κιόλας, πως «όσοι σας ακολούθησαν πιστά, είναι σε καλύτερη μοίρα από άλλους δήθεν αγωνιστές». Αυτό κύριε πρόεδρε, λέγεται επιεικώς, αναίδεια και προσωπικά θα το θυμάμαι. Ελπίζω, πως όσοι έκαναν κο-κο-κο όταν ο σύλλογός μου, έθεσε θέμα μομφής στην Γ.Σ. του Π.Φ.Σ., τώρα να το μετάνιωσαν, αλλά μάλλον, είναι αργά.

Θα θυμίσω απλώς, κλείνοντας, πως η περίφημη τρόικα συλλόγων, του περσινού Γενάρη, είναι ότι πιο δυναμικό, κινηματικά έχει εμφανιστεί σε επίπεδο συνδικαλισμού, στα φαρμακευτικά χρονικά. Ελπίζω, οι δυο Κώστηδες, να το έχουν αντιληφθεί και να ξεπεράσουν, τις όποιες διαφορές τους, ξαναβλέποντας την ενότητα της τρόικας και ανοίγοντας την σε όλους τους συλλόγους. Τουλάχιστον, Πελοπόννησος, Κρήτη και Δωδεκάνησα, μαζί με τους ακρίτες, έχουν δώσει επιτυχημένες εξετάσεις, σε όλες τις κινητοποιήσεις.

Και επειδή, εορτή χωρίς τραγούδι δεν γίνεται, θα σας αφιερώσω ένα στίχο από ένα τραγούδι, της εκπληκτικής Λίνας Νικολακοπούλου:

«απόψε, κλείσαμε ένα χρόνο χωρισμένοι, φυλακισμένοι στην ατέλειωτη παγίδα,

Του παιχνιδιού, που λέει φύγε σε όποιον μένει, μην πεις ποτέ μεγάλο ναι χωρίς ελπίδα,

Του παιχνιδιού, που λέει φύγε και στα μάτια μην κοιτάς, αυτόν… που σε άφησε με τρόπο να νικάς!»

Καλή χρονιά σε όλο το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.!

Ανδρέας Σοφιανόπουλος

Πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση