Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Θ. Αμπατζόγλου: «Κάποιοι προτιμούν το χάος από το πραγματικό συμφέρον»

26/2/2013
’ρθρο με αιχμές του προέδρου του Π.Φ.Σ. σχετικά με τη σύμβαση με τη Unisystems.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

’ρθρο του προέδρου του Π.Φ.Σ., Θεόδωρου Αμπατζόγλου:

 

"Αθήνα, 25/2/2013

 

Όταν κάποιοι προτιμούν το χάος αντί το πραγματικό συμφέρον του φαρμακοποιού…

 

Όταν κάποια πρόσωπα αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν κάτι θετικό, ως όφειλαν, στην κοινή προσπάθεια όλου του κλάδου να αντιμετωπίσει τα μνημονιακά μέτρα και τις επιπτώσεις τους, επιδίδονται σε μια σπεκουλαδόρικη τακτική με παραποίηση και απόκρυψη της πραγματικότητας και αποκλειστικό στόχο να εισπράξουν μικροσυνδικαλιστικά οφέλη.

 

Αναφερόμαστε φυσικά σε πέντε (5) από τα συνολικά δέκα πέντε (15) μέλη του ΔΣ του Π.Φ.Σ. που στα πλαίσια μιας ετερόκλητης συμμαχίας που έχουν συνάψει τελευταία, επιδίδονται με θαυμαστή συνέπεια, είναι αλήθεια, σε μία προσπάθεια υπονόμευσης του Π.Φ.Σ., προσδοκώντας μικροσυνδικαλιστικά οφέλη και αδιαφορώντας εάν αυτή η τακτική βλάπτει τελικά τον κλάδο στο σύνολό του.

 

Για να επιτύχουν τον στόχο τους σήμερα, ξέχασαν ηθελημένα ότι το περίφημο θέμα της σύμβασης μεταξύ Π.Φ.Σ. και ΚΜΕΣ που χαρακτηρίζουν μέγα σκάνδαλο συζητήθηκε και εγκρίθηκε στη ΓΣ του Π.Φ.Σ. στις 10/11/2012 αλλά και στις 1/12/2012.

 

(Οι αποφάσεις και τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά είναι στη διάθεση οιουδήποτε).

 

Ξέχασαν επίσης ότι το θέμα επανήλθε και συζητήθηκε με κάθε λεπτομέρεια σε δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ. καθώς και στην τελευταία συγκέντρωση ΔΣ και Προέδρων ΦΣ.

 

Σε όλες αυτές τις συζητήσεις ουδέποτε ακούσθηκε η παραμικρή αντίρρηση, διαφωνία ή ένσταση από οιονδήποτε και φυσικά ούτε από τους όψιμους αντιρρησίες που θυμήθηκαν ότι πρέπει να διαφωνήσουν τρείς μήνες αργότερα.

 

Αλλά για την ταμπακιέρα ούτε λέξη.

 

Το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ κακώς, κάκιστα καθυστέρησαν την προκήρυξη του διαγωνισμού για επιλογή εταιρείας που θα ελέγχει τις συνταγές και θα εκκαθαρίζει τη σχετική δαπάνη και ως συνήθως η διαδικασία του διαγωνισμού καθυστέρησε.

 

Το ΔΣ του Π.Φ.Σ. βρέθηκε μπροστά σε μια πραγματικότητα την οποία δεν προκάλεσε και σε ένα δίλημμα μεταξύ δύο επιλογών.

 

Πρώτη επιλογή: Σταματάει η λειτουργία της ΚΜΕΣ, δεν έχουμε που να παραδώσουμε τις συνταγές, δεν ελέγχονται οι συνταγές και οι λογαριασμοί, δεν πληρωνόμαστε, δεν προχωρά η εξόφληση των παλαιών οφειλών του ΟΠΑΔ, παραμένουν στα γραφεία των Συλλόγων συνταγές αξίας περίπου 200.000.000 € κάθε μήνα και όλα αυτά επί έξι (6) μήνες περίπου.

 

Το πλήρες μπάχαλο.

 

Δεύτερη επιλογή: Να καλύψουμε προσωρινά τη δαπάνη λειτουργίας της ΚΜΕΣ, με (4 euro για κάθε 100 συνταγές) μέσο μηνιαίο κόστος ανά φαρμακείο τα 20€ και συμψηφισμό με το rebate, αλλά με όφελος τη συνέχιση της ροής πληρωμών και απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων για την εξόφληση των παλαιών οφειλών.

 

Το ΔΣ του Π.Φ.Σ. και η ΓΣ υιοθέτησαν τη δεύτερη επιλογή. Οι πέντε (5) συνάδελφοι που μεταχρονολογημένα διαφωνούν προφανώς προτιμούσαν το μπάχαλο. Ο καθένας μπορεί να κρίνει και τις επιλογές τους και την πρακτική τους.

 

Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Προτείνουν έστω και τώρα να διακοπεί η σύμβαση που υπέγραψε ο Π.Φ.Σ. για την διεκπεραίωση και εξόφληση των συνταγών; Εάν ναι ας το πουν δημοσίως και ενυπογράφως.

 

Ας μας πουν συγχρόνως ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη και για ότι προκύψει. Δηλαδή δεν καταθέτουμε συνταγές και δεν πληρωνόμαστε μέχρι να κατακυρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός που προκηρύχθηκε.

 

Εάν δεν μπορέσουν οι 5 συνάδελφοι να πείσουν το ΔΣ του Π.Φ.Σ. για την φαεινή ιδέα τους, τουλάχιστον ας την εφαρμόσουν, σαν πρωτοπόροι που είναι, στους Συλλόγους που προεδρεύουν.

 

Ιδού η Ρόδος…

 

Εάν δεν μπορέσουν να πείσουν ούτε τους Συλλόγους τους ας το εφαρμόσουν οι ίδιοι οι υπογράφοντες για τα δικά τους φαρμακεία και όσοι φαρμακοποιοί συμφωνούν ας τους ακολουθήσουν.

 

Να δηλώσουν λοιπόν όσοι διαφωνούν με την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτής της σύμβασης (γι? αυτό το μικρό χρονικό διάστημα και για τους λόγους που αναφέραμε) ότι δεν δέχονται να καταβάλλουν 4 λεπτά ανά συνταγή και φυσικά η επιθυμία τους θα γίνει απολύτως και αμέσως σεβαστή.

 

Φυσικά οι συνταγές τους δεν θα παραλαμβάνονται, δεν θα ελέγχονται και δεν θα εξοφλούνται.

 

Οι μαγκιές τελείωσαν και κυρίως οι τζάμπα μαγκιές.

 

Όσο για τα ερωτήματα για το πώς η επιβάρυνση από 3,5 λεπτά ανά συνταγή, έγινε 4 λεπτά/συνταγή θα το αντιληφθούν οι ετερόκλητοι σύμμαχοι των τελευταίων μηνών εάν συνυπολογίσουν τον ΦΠΑ που επιβαρύνει κάθε παροχή υπηρεσιών αλλά αφού προηγουμένως καθαρίσουν τη σκέψη τους από την εμπάθεια και την μικροπολιτική που τους έχει κυριεύσει. ’λλωστε κάθε κράτηση θα φαίνεται στο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών που θα βάλουμε στα βιβλία μας.

 

Φυσικά έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να παγιώσουμε αυτή τη διαδικασία και έχουμε δώσει στον ΕΟΠΥΥ διορία (το πολύ) 3 μηνών από σήμερα. Επιπλέον έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο Υγείας έτσι ώστε όσα ελάχιστα χρήματα δώσουμε να συνυπολογιστούν με το rebate ενός μηνός 2013.

 

Ο τόπος, η κοινωνία και φυσικά και ο κλάδος μας δεν περνάει τις καλύτερες μέρες. Τα προβλήματα είναι πολλά, τα συμφέροντα που βυσσοδομούν βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα και κάποιοι συνάδελφοι, δυστυχώς αντί να προβληματιστούν αναζητώντας προτάσεις, σκέψεις, ιδέες, λύσεις για το σήμερα και το αύριο του κλάδου, ροκανίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται, σκαρφιζόμενοι μέρα και νύκτα τρόπους υπονόμευσης του Π.Φ.Σ. ’ξιος ο μισθός τους…

 

Μια αμείλικτη ερώτηση υπάρχει:

 

Αν (κατά λάθος) αναλάβουν τις τύχες του ΠΦΣ και των 12.000 φαρμακείων, έτσι θα διοικήσουν;

 

Με τόση ανευθυνότητα;

 

Όποιος χρειάζεται περαιτέρω διευκρινίσεις μπορεί να πληροφορηθεί τα πάντα μέσω του παρόντος site (http://www.pfs.gr).

 

Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Πρόεδρος ΠΦΣ


Σχετικά θέματα:

26/2/2013 - Φ.Σ.Α.: Απόφαση για τη σύμβαση του Π.Φ.Σ. με τη Unisystems

25/2/2013 - Ανακοίνωση μελών του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ