Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

«…Τα καμπανάκια δεν τα ακούς; Το σώμα σου πονάει, το σώμα σού μιλάει…»

12/10/2023 9:36:53 μμ
Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Αρθρίτιδας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«…Έχεις πρήξιμο και πρωινή δυσκαμψία στις αρθρώσεις ή πόνο και πρωινή δυσκαμψία στη μέση και οι ενοχλήσεις διαρκούν για μέρες; Έχεις εξάνθημα, ξηροστομία, ξηροφθαλμία και άλλα "παράξενα" συμπτώματα; Τα καμπανάκια δεν τα ακούς; Το σώμα σου πονάει, το σώμα σού μιλάει… Επισκέψου τον Ρευματολόγο και ενημερώσου! Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τις ρευματικές παθήσεις αποτελεσματικά!». 


Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας. 


Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με τη διάδοση του μηνύματος για τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης, καθώς και της συστηματικής παρακολούθησης από τον ρευματολόγο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων. Τα μηνύματα της εκστρατείας θα διαδοθούν μέσω ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού spot που θα μεταδοθεί και θα προβληθεί αντίστοιχα πανελλαδικά μέσα στον Οκτώβριο. Παράλληλα, θα υπάρξει εκτεταμένη προβολή στα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα της Περιφέρειας αλλά και σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.


Η ενημερωτική εκστρατεία πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών: ΒΙΑΝΕΞ, Φαρμασέρβ Lilly, AbbVie, Aenorasis, Amgen, Boehringer Ingelheim, Novartis, Pfizer και UCB.

Ζώντας με ρευματικό νόσημα σε όλα τα στάδια της ζωής

Βασικός στόχος του εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας είναι η παροχή περισσότερων πληροφοριών και η ανάδειξη των δυσκολιών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ένα άτομο με ρευματικά νοσήματα από την περίοδο που είναι παιδί με ρευματικό νόσημα μέχρι και το τέλος της ζωής του. Θέλει επίσης να τονίσει το ρόλο των ρευματολόγων, των ιατρών της ΠΦΥ αλλά και των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας, που ασχολούνται με τα ρευματικά νοσήματα, στη δια βίου αντιμετώπιση της νόσου.


Οι ρευματικές παθήσεις είναι από τις πιο διαδεδομένες και δαπανηρές ασθένειες που προκαλούν αναπηρία αλλά δυστυχώς δεν επικοινωνούνται. Επηρεάζουν τις ζωές περισσότερων από 120 εκατ. ανθρώπων στην Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας οι ασθενείς αγγίζουν το 20-25% του γενικού πληθυσμού. Δυστυχώς, ενώ η υγειονομική περίθαλψη είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα διεθνούς συζήτησης και λόγω της πανδημίας, οι ρευματικές παθήσεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες και αδιάγνωστες σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τη σοβαρότητα και τον επιπολασμό τους.


«Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοχευμένες θεραπείες για τις περισσότερες από τις ρευματικές παθήσεις. Η διάγνωση συχνά καθυστερεί και η θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνεται για πολλά χρόνια, έως και δια βίου. Αυτό σημαίνει τακτικούς ελέγχους από τον ρευματολόγο και τη σχετική ομάδα, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις παραμονή στο νοσοκομείο ή χειρουργική επέμβαση, που ακολουθείται από αποκατάσταση και φυσιοθεραπεία και όλα αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο, ενέργεια και οδηγούν σε μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον του ατόμου», αναφέρει η Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μικροβιώματος της Biocodex
Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την ΕΠΕ






Σχετικά άρθρα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης
Απεριόριστη Ανάσα και 2η ευκαιρία για ζωή
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών
«Οι Ασθενείς ως Σύμμαχοι: Διαμορφώνοντας Σήμερα το Αύριο της Υγείας»
ΕΟΔΥ: Νέο Γραφείο Συμβουλευτικής και Εξέτασης για τη Σεξουαλική Υγεία στον Πειραιά
Έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του στο Κέντρο Υγείας Πειραιά
Ευρωπαϊκή Ημέρα & Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά
Έως το 2030 θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωσή τους έως 27%