Οι πρώτες εκτιμήσεις των εισαγγελικών αρχών σοκάρουν, κάνοντας λόγο για περίπου 700 κρατουμένους που βγήκαν ως ανάπηροι από τις φυλακές, οδηγώντας τις έρευνες σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, καθώς υπολογίζεται πως ένας μεγάλος αριθμός βγήκε νόμιμα, αλλά πολλοί από τους αποφυλακισθέντες έκαναν χρήση παράνομων πιστοποιήσεων και εκμεταλλεύθηκαν τις ευχέρειες του συγκεκριμένου νόμου, που έχει επικριθεί όσο λίγοι.
Όλες αυτές οι περιπτώσεις αποφυλακίσεων θα ελεγχθούν από τους αρμόδιους εισαγγελείς και το εύρος της παρανομίας που θα διαπιστωθεί εκτιμάται ότι θα αποβεί καθοριστικό για την επιβίωση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες άνοιξαν διαύλους για παράνομες πρακτικές ευρείας έκτασης.
Κι ενώ η περίπτωση Φλώρου εμφανίζεται ήδη ως περιστατικό που κάθε άλλο παρά μεμονωμένο ήταν, η έρευνα των εισαγγελικών αρχών για την πιστοποίηση της αναπηρίας του, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.
Τη στιγμή που ο καταδικασμένος σε πολυετείς καθείρξεις επιχειρηματίας ήδη έχει επιστρέψει στη φυλακή μετά την ανατροπή από το δικαστικό συμβούλιο της Εύβοιας της αποφυλάκισής του, οι έρευνες των εισαγγελέων για το παρασκήνιο που καθόρισε την έξοδο Φλώρου από τη φυλακή δεν περιορίζονται μόνον στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Πληροφορίες από έγκυρες δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς ζήτησε και πήρε ήδη τον φάκελο Φλώρου από την αρμόδια επιτροπή Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και ήδη συγκέντρωσε έγγραφα και πιστοποιήσεις αναπηρίας για τον επιχειρηματία από όλα τα κρατικά νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και άλλα) καθώς και από το νοσοκομείο κρατουμένων στον Κορυδαλλό, όπου ο κρατούμενος είχε νοσηλευθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Σχεδιασμένη επιχείρηση με τη συμμετοχή πολλών
Πέραν των γιατρών που ελέγχονται και ατόμων από το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, δικηγόροι που υπέγραψαν την αίτηση αποφυλάκισης ή χειρίστηκαν την υπόθεση για λογαριασμό του Φλώρου επίσης αποτελούν αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, καθώς εκτιμάται πως η συγκεκριμένη «δουλειά» δεν ήταν προϊόν ενός μόνον ανθρώπου, αλλά αποτέλεσε σχεδιασμένη επιχείρηση με τη συμμετοχή πολλών.
'Αλλωστε η ομολογία του καταγγελλόμενου ως πλαστογράφου γιατρού για τη γνωμάτευση από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ο οποίος προσερχόμενος αυτοβούλως στους εισαγγελείς, το βράδυ της Δευτέρας, παραδέχθηκε την πλαστογραφία, αποτελεί για την Εισαγγελία σοβαρότατο βήμα στις διενεργούμενες έρευνες.
Ο γιατρός, που ελέγχεται ήδη, κατά την κατάθεσή του ως ύποπτος, ναι μεν παραδέχθηκε την πλαστογραφία, αρνήθηκε όμως τον χρηματισμό, λέγοντας πως δεν πήρε χρήματα και επιχείρησε να δώσει τη δική του ερμηνεία για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.
Όμως η κατάθεση του διευθυντή της Α' Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στον «Ευαγγελισμό», Σπύρου Ζακυνθινού, στους εισαγγελείς, δεν άφησε πολλά περιθώρια για τον ελεγχόμενο γιατρό καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζακυνθινός προσκόμισε βίντεο για τη μεταγωγή Φλώρου στον «Ευαγγελισμό», όπου φαίνεται ποιος τον συνόδευε και ποιος μετείχε στην εξέτασή του, καθώς και γνωματεύσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του καταδικασμένου επιχειρηματία.
Οι εισαγγελείς Διαφθοράς αναμένεται σύντομα να καλέσουν εκ νέου τον ελεγχόμενο γιατρό, όπως και άλλους γιατρούς που διαψεύδουν ότι υπέγραψαν γνωματεύσεις για τον Φλώρο ή άλλους που έχουν υπογράψει, προκειμένου να βγάλουν άκρη για το τι πραγματικά συνέβη.