Η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) δημοσιεύει επτά συστάσεις προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους και ακαδημαϊκά ιδρύματα προκειμένου οι φαρμακοποιοί να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση φυσικών καταστροφών ή άλλων επείγουσων καταστάσεων. Μεταξύ αυτών είναι η ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου σχεδίου ανταπόκρισης, με βάση μελέτες στη φαρμακευτική πρακτική, αλλά και η σχετική εκπαίδευση του κλάδου όσον αφορά την ετοιμότητά του σε αυτές τις συνθήκες.
Όπως αναφέρει ο Sylvain Grenier, συμπρόεδρος της Επιτροπής που συνέταξε την εν λόγω έκθεση και πρόεδρος του αρμόδιου τμήματος της FIP, «παράλληλα με τις καταστροφές και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αυξάνεται η πολυπλοκότητα και η σοβαρότητα των επιπτώσεων αυτών, λόγω παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή, η ταχεία και χωρίς σχέδιο αστικοποίηση, οι τεχνολογικοί κίνδυνοι και τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Οι φαρμακοποιοί παίζουν κρίσιμο ρόλο στην πρόσβαση των πληγέντων σε βασικά φάρμακα και υγειονομικό υλικό και εφόσον υπάρχει σχέδιο, είναι σε θέση να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν τον επωφελούμενο πληθυσμό».
Η νέα δήλωση στρατηγικής, που ανανεώνει την παλαιότερη του 2017, δίνει έμφαση στη σημασία του συνεχούς προγραμματισμού και καλεί τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους φορείς να αξιοποιήσουν τους φαρμακοποιούς -σε τοπικό και εθνικό επίπεδο- σε όλα τα στάδια μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης: στον περιορισμό του κινδύνου, στην ετοιμότητα, στην ανταπόκριση και στην ανάκαμψη.