Με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικών φορέων καθώς και διακεκριμένων ακαδημαϊκών ανοίγει την αυλαία του διαδικτυακά στις 23 Μαρτίου το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) στην Ελλάδα.
Με στόχο να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα για το μέλλον της Αξιολόγησης της Τεχνολογίας της Υγείας όπως η αξιολόγηση των ορφανών φαρμάκων, των νέων γονιδιακών/ κυτταρικών θεραπειών, της εξατομικευμένης θεραπείας, καθώς και τα νέα μοντέλα χρηματοδότησης που εφαρμόζονται έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, το συνέδριο αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος για όλους όσους συμμετέχουν τόσο σε θεσμικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο στις αξιολογήσεις και διαπραγματεύσεις νέων φαρμάκων.
Μετά από 3 χρόνια λειτουργίας της επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στη χώρα μας, είναι μοναδική ευκαιρία να συζητηθούν σε βάθος οι στρατηγικές και οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, με ριζικές αλλαγές στα θεραπευτικά πρότυπα αλλά και με σημαντικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας.
Το συνέδριο θα ανοίξει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ενώ θα συμμετέχουν με εισαγωγικές ομιλίες o Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ Βασίλειος Πενταφράγκας, η Πρόεδρος του PIF Agata Jakoncic, και ο Γεώργιος Τσιακαλάκης Διευθυντής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.
Ο Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα συντονίσει την 1η συνεδρία που είναι αφιερωμένη στη λειτουργία της επιτροπής HTA και της επιτροπής Διαπραγμάτευσης στη χώρα μας διερευνώντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες. Θα συμμετέχουν στο διάλογο η Καθ. Φλώρα Μπακοπούλου, Πρόεδρος της ΕΑΑΦΑΧ, ο Καθ. Δημήτριος Φιλίππου, Πρόεδρος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και Πρόεδρος ΕΟΦ, ο Κων/νος Αθανασάκης, Οικονομολόγος Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ο Πάνος Σταφυλάς, Επιστημονικός Διευθυντής της HealThink.
Η αξιολόγηση των νέων καινοτόμων θεραπειών και οι μεθοδολογίες που απαιτούνται είναι το θέμα της 2ης συνεδρίας με συντονιστή τον Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ Ιωάννη Υφαντόπουλο και ομιλητές τους διακεκριμένους καθηγητές από το εξωτερικό, τον Wim Goettsch, Καθηγητή ΗΤΑ στο Utrecht Centre for Pharmaceutical Policy, τον Aris Angelis, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο LSE, την Elena Nicod, Bocconi University και την Μαρία Καλογεροπούλου, HTA Senior Consultant, IQVIA και την Μυρσίνη Ουζουνέλλη, CEO, MYO Health. Ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας ως σημαντικό εργαλείο πολιτικής υγείας στον καθορισμό προτεραιοτήτων και της πρόβλεψης του προϋπολογισμού καθώς και στο μέλλον των κοινών αξιολογήσεων και διαπραγματεύσεων με άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα δοθεί στην ενότητα που θα συντονίσει η Καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Μαίρη Γείτονα και θα συμμετέχουν με ομιλίες οι Francis Arickx, Συντονιστής του Βελγίου στην Πρωτοβουλία Beneluxa, Πάνος Καναβός, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Υγείας και Αναπληρωτής Διευθυντής LSE Health του London School of Economics και Sabine Vogler, Επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου Πολιτικών Τιμολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμακευτικών Προϊόντων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Το συνέδριο θα κλείσει με την 3η συνεδρία αφιερωμένη στα μοντέλα χρηματοδότησης των νέων καινοτόμων θεραπειών με συντονίστρια την Καθηγήτρια και Κοσμήτωρ της Δημόσιας Σχολής Υγείας Ελπίδα Πάβη και συμμετέχοντες τον διεθνούς φήμης και καταξιωμένο Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του York Michael Drummond, την Katarzyna Kolasa, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Kozminski, τον Αναπληρωτή Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Αθανάσιο Βοζίκη, και τον Ηλία Κοντούδη, Επικεφαλή Market Access, Bayer Hellas.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.
Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο Καθηγητής Πάνος Καναβός, Deputy Director, LSE Health, Department of Social Policy, London School of Economics.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τo Health Daily και τη BOUSSIAS, και τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του
Pharma Innovation Forum (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε).
Για εγγραφές και πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://www.htaconference.gr/