Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


480.000 παιδιά θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέχρι το 2025

10/10/2017 1:55:01 μμ
Η παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, στις 11/10, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) στέλνει το μήνυμα: «Αντιμετωπίστε την παχυσαρκία σήμερα για να αποφύγετε τις συνέπειες αργότερα».


Σύμφωνα με την ΕΠΑΜΕΔΙ και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF), εάν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις της παχυσαρκίας, συνδυαστικά με την παγκόσμια κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, τη διαβίωση ποσοστού μεγαλύτερου από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού σε αστικά περιβάλλοντα και την έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας στο 80% των νέων ηλικίας 11-17 ετών, τότε 2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2025, παγκοσμίως.


Για την Ελλάδα οι εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέχρι το 2025, γεγονός που σημαίνει ότι σοβαρές νόσοι, όπως σακχαρώδης διαβήτης 2, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, λιπώδες ήπαρ, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.ά. οι οποίες σχετίζονται με την παχυσαρκία, θα αφορούν 120.000 παιδιά σχολικής ηλικίας μέχρι την ίδια χρονιά.


«Πρέπει να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε αυτές για κάθε άτομο, παιδιά και ενήλικες, που τις χρειάζεται. Οι ιατρικές υπηρεσίες θα χρειαστούν χρηματοδότηση, το προσωπικό θα χρειαστεί εκπαίδευση και πρέπει να αναπτυχθούν κατάλληλα δίκτυα παροχών υγείας, έτσι ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση στην περίθαλψη που χρειάζεται», υπογραμμίζει η ΕΠΑΜΕΔΙ.


Το ζήτημα βέβαια δεν είναι απλό, καθώς το ετήσιο άμεσο κόστος της θεραπείας των σημαντικότερων επιπλοκών που οφείλονται στην παχυσαρκία εκτιμάται σε 600 δισεκατομμύρια δολάρια (2014) παγκοσμίως και αναμένεται φυσικά να αυξηθεί όσο αυξάνονται οι πάσχοντες.

Τα φάρμακα για την παχυσαρκία

Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας περιλαμβάνει μια συνολική θεραπευτική προσέγγιση, στην οποία εντάσσεται και φαρμακευτική αγωγή, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.


Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, εκτός από την απώλεια βάρους, στοχεύουν και στην πρόληψη σχετικών παθήσεων και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών.

Σήμερα τα φάρμακα, που είναι εγκεκριμένα από τους επίσημους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΜΑ) και των ΗΠΑ (FDA), λειτουργούν λαμβάνοντας «υπόψη» την επίδραση του κεντρικού νευρικού συστήματος και του γαστρεντερικού σωλήνα στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics