Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


40 απαντήσεις για την e-συνταγογράφηση

12/10/2010
Συγκεντρωτικές πληροφορίες για οτιδήποτε σχετίζεται με την εφαρμογή της
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

Συγκεντρωτικά, απαντήσεις σε συχνές απορίες και ερωτήσεις, που σχετίζονται με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, με πηγές της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Π.Φ.Σ. , του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Φ.Σ.Θ.):

 

 

1. Ποιος είναι ο εξοπλισμός που απαιτείται στα φαρμακεία για τη χρήση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;

 

Θα πρέπει όλα τα Φαρμακεία πλέον να έχουν:

  • Έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή (Desktop ή Laptop) τελευταίας 5‐ετίας, με λειτουργικό σύστημα MS Windows XP ή Vista ή Win7 ή MAC OS.
  • Ένα πρόγραμμα πλοήγησης στο Ίντερνετ ‐ web browser (Internet Explorer έκδοση 7 ή την πιό πρόσφατη 8 ή Mozilla Firefox ή Opera ή Google Chrome κλπ).
  • Σύνδεση με το διαδίκτυο (ADSL, Mobile Internet).
  • Ένα εκτυπωτή InkJet ή Laser με δυνατότητα εκτύπωσης τουλάχιστον στα 300dpi.
  • Ένα Bar Code Scanner για την ανάγνωση του γραμμωτού κώδικα των σκευασμάτων (να έχει τη δυνατότητα ανάγνωσης κωδικοποίησης ΕΑΝ 13).
  • Επίσης, ο χρήστης θα χρειαστεί να εγκαταστήσει δωρεάν στον υπολογιστή του, το λογισμικό Adobe Acrobat Reader.

Δεν απαιτείται η προμήθεια ειδικού λογισμικού. Η εφαρμογή Ηλεκτρονικής Καταχώρισης και Εκτέλεσης Συνταγών (ΗΚΕΣ) είναι διαδικτυακή και η πρόσβαση σε αυτήν επιτυγχάνεται μέσω οποιουδήποτε προγράμματος πλοήγησης στο Ιντερνετ, όπως Internet Exprorer 7+, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari κλπ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν θα διεκπεραιώνεται προς το παρόν μέσα από τα προγράμματα φαρμακείου που ήδη υπάρχουν. Δίνονται υποσχέσεις πως κάτι τέτοιο θα καταστεί δυνατόν μελλοντικά.

 

2. Ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθείται στο πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης;

 

Η συνταγή έρχεται στο φαρμακείο από τον ασφαλισμένο σε σελίδα μεγέθους Α4, (όπως περίπου του ΕΔΟΕΑΠ) με συμπληρωμένα τα πλήρη στοιχεία του γιατρού και του ασθενούς. Η συνταγή αυτή φέρει στο πάνω μέρος αποκλειστική – μοναδική αρίθμηση σε γραμμικό κώδικα (barcode) και αριθμητικό κώδικα. Ο φαρμακοποιός θα παίρνει τη συνταγή και θα σαρώνει το barcode αυτό ή θα πληκτρολογεί τον αριθμό. Αυτόματα η συνταγή θα παρουσιάζεται στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή του φαρμακείου συμπληρωμένη με όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο φαρμακοποιός κατά την εκτέλεση της συνταγής θα σαρώνει και τους δυο κωδικούς των φαρμάκων, πρώτα του Ε.Ο.Φ. (στο πάνω μέρος του κουπονιού) και μετά της μοναδικής αρίθμησης (στο κάτω μέρος του κουπονιού). Θα σαρώνονται όλα τα κουπόνια όλων των φαρμάκων (το κάθε ένα ξεχωριστά) ακόμα και αν πρόκειται για το ίδιο φάρμακο και θα καταχωρείται η συνταγή.

Ο φαρμακοποιός θα τυπώνει τη συνταγή αυτή, θα παραδίδει τα φάρμακα και θα κολλά στο κάτω μέρος της συνταγής τα κουπόνια. Αν δεν έχει όλα τα κουτιά των φαρμάκων, θα καταχωρεί σαρώνοντας αυτά που έχει, οπότε η συνταγή εκτελείται μερικώς και μπορεί ο φαρμακοποιός να εκτελέσει και την υπόλοιπη όπως προβλέπει ο νόμος.

Η εκτύπωση γίνεται σε λευκό χαρτί Α4.

Η σελίδα (συνταγή) του γιατρού θα παίζει πλέον το ρόλο της εντολής προς το φαρμακοποιό και όχι της εκτέλεσης, συνεπώς μετά την ολοκληρωτική εκτέλεση της συνταγής, η σελίδα αυτή θα είναι άχρηστη.

 

3. Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Καταχώρισης και Εκτέλεσης Συνταγών (ΗΚΕΣ);

Μέσω της ιστοσελίδας http://www.e-syntagografisi.gr/ επιλέξτε στα δεξιά “Είσοδος στην Εφαρμογή”.

Η είσοδος, όμως, επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες. Θα πρέπει πρώτα να αποκτήσετε λογαριασμό χρήστη (όνομα και κωδικό πρόσβασης – username & password).


4. Πως μπορώ να αποκτήσω λογαριασμό χρήστη για να έχω πρόσβαση στην εφαρμογή;

Από 1/10/2010 μπορείτε να εγγραφείτε στο σύστημα.

Για να εγγραφείτε στο σύστημα θα πρέπει να είστε ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΑΕΕ ή κάτοχος φαρμακείου (νόμιμος εκπρόσωπος).

Στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας «ηλεκτρονική συνταγογράφηση» http://www.e-syntagografisi.gr/ υπάρχει στα δεξιά επιλογή που λέει εγγραφή στην εφαρμογή. Πατήστε εκεί και θα βρείτε όλη την πληροφορία που θέλετε.

Σημειώστε ότι, αν είστε συστεγασμένα φαρμακεία μπορεί να πιστοποιηθεί ένας εκ των νομίμων εκπροσώπων και να αποκτήσετε έναν κωδικό πρόσβασης (με δυνατότητα χρήσης σε περισσότερους από έναν υπολογιστές). Ο κωδικός θα αφορά το ΑΦΜ του συστεγασμένου φαρμακείου.


5. Τι στοιχεία χρειάζεται να γνωρίζω (να δώσω ηλεκτρονικά) προκειμένου να εγγραφώ;

Δείτε τα στοιχεία από την ιστοσελίδα της υπηρεσίας http://www.e-syntagografisi.gr/ αφού επιλέξετε το εικονίδιο εγγραφή στην εφαρμογή και στην συνέχεια επιλέξετε ιατρός ή φαρμακείο.


6. Δίνω τα στοιχεία μου αλλά το σύστημα δεν με αναγνωρίζει, τι κάνω;

 

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Αρωγής στο τηλέφωνο 11 131.


7. Ολοκλήρωσα την εγγραφή μου αλλά τώρα ξέχασα τον κωδικό πρόσβασης (password) τι κάνω;

Στη σελίδα πρόσβασης της υπηρεσίας υπάρχει επιλογή που λέει «Ξέχασα τον κωδικό πρόσβασης». Επιλέξτε το και θα σας καθοδηγήσει η εφαρμογή για τα επόμενα βήματα σας.


8. Ξέχασα το όνομα χρήστη τι κάνω;

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Αρωγής στο τηλέφωνο 11 131.


9. Μέχρι πότε μπορώ να πραγματοποιήσω την εγγραφή μου στην εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;

Οι ήδη συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγγραφής & πιστοποίησης μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου 2010.


10. Παίζει ρόλο ο τρόπος γραφής του ονόματος – επιθέτου (π.χ. Δημήτρης ή Δημήτριος);

Τα στοιχεία θα πρέπει να δηλώνονται όπως ακριβώς αναγράφονται στην αστυνομική σας ταυτότητα.


11. Δεν γνωρίζω ορισμένα από τα στοιχεία που ζητούνται. Μπορώ να προχωρήσω στην εγγραφή & πιστοποίηση;

Όχι, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εισαγωγή όλων των στοιχείων τα οποία ζητούνται από την φόρμα εγγραφής και ο έλεγχος τους από την εφαρμογή για την ορθή ταυτοποίηση του χρήστη ιατρού ή φαρμακείου.


12. Εμφανίζεται σχετικό μήνυμα ότι τα στοιχεία που δίνω είναι λάθος. Τι κάνω;

 

Θα πρέπει να καλέσετε το Γραφείο Αρωγής στο 11 131 για περαιτέρω οδηγίες.


13. Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής και πιστοποίησης νέου χρήστη μπορώ να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης απευθείας;

 

Ναι, για δοκιμαστική χρήση μέχρι την επίσημη έναρξη της διαδικασίας.

Στο σημείο αυτό η ΓΓΚΑ σας γνωρίζει ότι η εφαρμογή που θα χρησιμοποιήσετε στη φάση της δοκιμαστικής περιόδου δεν αποτελεί την τελική έκδοση της εφαρμογής.

 

14. Ποιοι είναι οι βασικοί περιορισμοί για τη χρήση της εφαρμογής Ηλεκτρονικής Καταχώρισης και Εκτέλεσης Συνταγών (ΗΚΕΣ);

  • Η χρήση της εφαρμογής γίνεται μέσω του διαδικτύου (Internet).
  • Η χρήση της εφαρμογής γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες.
  • Ο ιατρός συνταγογραφεί, κατά δήλωσή του, παρουσία του ασθενή.
  • Ο φαρμακοποιός εκτελεί συνταγές, κατά δήλωση του, παρουσία του ασφαλισμένου.
  • Εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει ΑΜΚΑ είναι αδύνατη η καταχώριση ηλεκτρονικής συνταγής άρα και η εκτέλεση συνταγών φαρμάκων.

15. Αλλάζουν οι κανόνες που διέπουν τη συγγραφή συνταγής και την εκτέλεσή της;

 

Ακολουθούνται οι κανόνες που αναφέρονται στο Π.Δ. 121/2008.

 

16. Διακοπή ρεύματος, προσωρινή διακοπή σύνδεσης στο internet ή αδυναμία πρόσβασης στην εφαρμογή. Τι κάνει ο συνταγογράφων ιατρός;

 

Ο ιατρός δίνει στον ασθενή χειρόγραφή συνταγή. Οι χειρόγραφες συνταγές του ιατρού θα καταχωρηθούν ηλεκτρονικά στο σύστημα από το φαρμακείο που θα τις εκτελέσει. Το σύστημα καταγράφει το ποσοστό της χιερόγραφης και της ηλεκτρονικής συνταγής που συνταγογραφείται και στην περίπτωση που η χειρόγραφη είναι συχνή, οι ιατροί καλούνται να αναφέρουν το πρόβλημα που έχουν για να βοηθηθούν στην επίλυσή του.

 

17. Είμαι φαρμακοποιός. Τι θα κάνω στην περίπτωση που διακοπεί προσωρινά η σύνδεσή μου στο διαδίκτυο και δεν έχω πρόσβαση στην εφαρμογή;

Μπορείτε να εκτελέσετε κανονικά μία χειρόγραφη συνταγή, όπως θα κάνατε και σήμερα και έχετε το περιθώριο να την καταχωρίσετε στο σύστημα έως τη λήξη της.

Μπορείτε, επίσης, να εκτελέσετε και μία ηλεκτρονική συνταγή σε μία έκτακτη περίπτωση χωρίς να την καταχωρίσετε εκείνη την ώρα στο σύστημα, αλλά αργότερα, έως την ημερομηνία λήξης της.

Σε κάθε περίπτωση για να γίνει αυτό θα πρέπει να είστε σίγουροι για τα στοιχεία του ασθενή που έχετε μπροστά σας. Δηλαδή να έχετε πιστοποιήσει ότι η χειρόγραφή ή η ηλεκτρονική συνταγή που σας έδωσε ο ασθενής αναφέρεται στο πρόσωπο που αναγράφεται (εικονίζεται) στο βιβλιάριο υγείας το οποίο πρέπει να ελέγξετε.

Να κρατάτε σε κάθε περίπτωση τη χειρόγραφη ή ηλεκτρονική συνταγή που φέρει τη σφραγίδα και την υπογραφή του ιατρού και την υπογραφή του ασφαλισμένου.

 

18. Ναι, αλλά αν εγώ μπω αργότερα και δω ότι η ηλεκτρονική συνταγή αυτή που έχω στα χέρια μου είναι εκτελεσμένη τι κάνω;

 

Το σύστημα γνωρίζει ποιος την εκτέλεσε, μόνον εξουσιοδοτημένος χρήστης μπορεί να το κάνει. Άρα θα επικοινωνήσουμε με το φαρμακείο και θα διερευνήσουμε το συμβάν. Σε καμία περίπτωση, εφόσον εσείς έχετε κρατήσει τα στοιχεία του ασθενούς, το λάθος (ή ο ενδεχόμενος δόλος) δεν θα καταλογιστεί σε εσάς.

 

19. Οι ασθένειες είναι κωδικοποιημένες στο πρόγραμμα;

 

Για την καταχώριση της διάγνωσης του ιατρού (ασθένεια) το σύστημα δίνει τη δυνατότητα η καταχώριση να γίνει είτε μέσω κωδικοποίησης ICD-10 (International Classification of Diseases - 10) είτε με ελεύθερο κείμενο.

Το ICD – 10 είναι Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση των Ασθενειών και Συναφών Προβλημάτων Υγείας, 10η Αναθεώρηση (ICD-10) είναι μια κωδικοποίηση των ασθενειών, συμπτωμάτων, παθολογικών ευρημάτων και τα εξωτερικών αιτιών τραυματισμών ή ασθενειών, όπως έχουν ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. (WHO).

 

20. Μπορώ να βρω ένα φάρμακο με την εμπορική του ονομασία ή με τη δραστική του ουσία;

 

Υπάρχει η δυνατότητα να αναζητήσετε ένα φάρμακο και με τους δύο τρόπους.

 

21. Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα, δίνοντας δραστική ουσία να βρω εμπορικά φάρμακα που κυκλοφορούν με αυτή τη δραστική ουσία;

 

Ναι βέβαια. Το σύστημα δίνοντας εσείς ένα εμπορικό προϊόν σας δίνει ως πληροφορία άμεσα και την κύρια δραστική ουσία του προϊόντος. Βλέποντας το όνομα αυτής μπορείτε να πάτε στον φάκελο Δραστική Ουσία και να δώσετε τη συγκεκριμένη δραστική και να πάρετε πίσω ως πληροφορία τον κατάλογο των εμπορικών προϊόντων με αυτή τη δραστική.

 

22. Υπάρχει στην εφαρμογή η δυνατότητα να δούμε ένα φαρμακευτικό προϊόν σε ποιο ή σε ποια ATC έχει ενταχθεί;

 

Βεβαίως.

 

23. Τι είναι το σύστημα ATC - Anatomical Therapeutic Classification system;

 

Είναι η θεραπευτική κατηγορία ή οι θεραπευτικές κατηγορίες που έχει ενταχθεί ένα φαρμακευτικό προϊόν. To σύστημα ταξινόμησης ATC (Anatomical Therapeutic Classification system) έχει προταθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ) και έχει υιοθετηθεί από τον Ε.Ο.Φ., όπως επίσης και από τους περισσότερους κεντρικούς και εθνικούς οργανισμούς φαρμάκων.

Με βάση το ATC οι δραστικές ουσίες διαχωρίζονται σε ομάδες σύμφωνα με το ανατομικό σύστημα που δρουν, καθώς και με τις χημικές, φαρμακολογικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Το ATC έχει δενδροειδή δομή πέντε επιπέδων, διαχωρίζοντας αρχικά τις δραστικές ουσίες σε 14 κύριες κατηγορίες οι οποίες αποτελούν και το πρώτο επίπεδο, το οποίο αφορά στο ανατομικό σύστημα που ασκεί δράση το φάρμακο. Το δεύτερο επίπεδο αφορά στη φαρμακολογική/θεραπευτική υποκατηγορία, το τρίτο και το τέταρτο στη χημική/φαρμακολογική/θεραπευτική υποομάδα και το πέμπτο στη δραστική ουσία.

 

24. Το σύστημα:

  • δεν επιτρέπει την καταχώρηση συνταγής εάν δεν έχει καταγραφεί από τον ιατρό διάγνωση, φάρμακο, δοσολογία ή όλα τα στοιχεία του ασφαλισμένου.
  • υπολογίζει την ημερομηνία λήξης μιας συνταγής και την ακυρώνει αυτόματα εάν παρέλθει ο χρόνος της.
  • θα καταχωρήσει την ανώτατη συμμετοχή 25%, εάν ο ιατρός δεν επιλέξει συμμετοχή (βάσει του ΠΔ 121/2008).
  • δεν επιτρέπει στον φαρμακοποιό να δώσει οποιοδήποτε άλλο φάρμακο πλην αυτό/ών που καταχώρησε ο ιατρός.

25. Η εκκαθάριση γίνεται αυτόματα;

 

Ναι, αλλά το Ταμείο απολογιστικά μπορεί να σας ζητήσει την επιστροφή ποσού λόγω συνταγών που απεστάλησαν χωρίς τα απαραίτητα συνοδευτικά (όπως εκτυπώσεις με κουπόνια, γνωματεύσεις κλπ) ή λόγω του απολογιστικού ελέγχου παροχής επιπλέον ποσοτήτων φαρμάκων που δεν συμφωνούν με την ποσότητα στις περιπτώσεις της θεραπείας μηνός.

 

26. Μονοδοσικά

 

Είναι σαν την περίπτωση θεραπεία μηνός, επιλέξτε θεραπεία μηνός για να δώσετε περισσότερα (θα μπει νέα σήμανση).

 

27. Είμαι ιατρός. Αν δώσω φάρμακο που δεν πρέπει (π.χ. φάρμακο που επιτρέπεται η χορήγηση του μόνο αν έχει περάσει ένας μήνας από την προηγούμενη χορήγηση) πως θα το ξέρω αφού δεν έχω βιβλιάριο να ανατρέξω να δω τι έχει χορηγηθεί στον ασθενή τον τελευταίο μήνα;

 

Πηγαίνετε στο "αναζήτηση" και επιλέξτε ανεξαρτήτως ιατρού για συγκεκριμένο ΑΜΚΑ.

Απολογιστικά το λάθος θα καταλογιστεί σε εσάς και όχι στον φαρμακοποιό. Ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να το γνωρίζει.

 

28. Γαληνικά

 

Θα γίνονται χειρόγραφα, όπως και σήμερα.

 

29. Το σύστημα δεν υπολογίζει αυτόματα τη συμμετοχή (παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις που επιλέγει ο ιατρός), για δύο σημαντικούς λόγους:

  • Η καταχώριση της διάγνωσης δεν γίνεται υποχρεωτικά με κωδικοποιημένο τρόπο (κατά ICD 10), διότι δίνεται η δυνατότητα καταχώρισης της διάγνωσης και μέσω ελεύθερου κειμένου (για λόγους εξοικείωσης με το icd-10) και ομαλής μετάβασης από την χειρόγραφη στην ηλεκτρονική συνταγή).
  • Η συμμετοχή 0% ή 10% αφορά, μεταξύ άλλων*, σε φάρμακα που ενδείκνυται για συγκεκριμένες παθήσεις. Επειδή, όμως, η πληροφορία αυτή δεν είναι καταγεγραμμένη και κωδικοποιημένη (αφορά στα θεραπευτικά πρωτόκολλα) αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακόμα διαθέσιμη (από τον ιατρικό και φαρμακευτικό κόσμο) για χρήση από το πληροφοριακό σύστημα και έτσι δεν μπορεί να δοθεί από την εφαρμογή η δυνατότητα αυτόματου υπολογισμού της συμμετοχής σε σχέση με τη διάγνωση και το φάρμακο.

*Ο ασθενής να βρίσκεται σε κατάσταση π.χ. κύηση - λοχεία

 

30. Γιατί διατηρούμε τις εκτυπώσεις και τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια);

 

Στόχος είναι η σταδιακή, και ανά περίπτωση, κατάργηση των εκτυπώσεων συνταγών καθώς και της επικόλλησης και αποστολής των κουπονιών στα Ταμεία.

Στην καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δηλαδή στην εφαρμογή της σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν χρειάζεται να κρατούνται και να αποστέλλονται οι ταινίες γνησιότητας στα Ασφαλιστικά Ταμεία (διότι θα υπάρχει καθολικός έλεγχος των bar codes που καταχωρούνται στο σύστημα και έτσι τα κουπόνια με την καταχώριση τους θα ακυρώνονται αυτόματα).

 

31. Διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών; Πως αποφεύγουμε ο ιατρός να συνταγογραφεί ερήμην του ασθενή;

 

Πέρα από την τήρηση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας (που αφορούν στο υλικό και το λογισμικό) που απαιτούνται σε πληροφοριακά συστήματα που τηρούνται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στην ίδια την εφαρμογή κάθε κίνηση καταγράφεται. Έτσι το σύστημα καταγράφει και ενημερώνει τον ασθενή για κάθε κίνηση που έχει γίνει για αυτόν.

Ο ασθενής θα μπορεί να ενημερωθεί μέσω ιντερνετ, δίνοντας τον ΑΜΚΑ του, ότι για τον μήνα ΧΧΧΧΧ δημιουργήθηκαν στο σύστημα Υ συνταγές για εσάς. Με αίτησή σας στον Οργανισμό μπορείτε να πάρετε αναλυτικό ιστορικό. Σχεδιάζεται η παροχή κωδικών στους ασθενείς προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά κατευθείαν.

 

32. Τι προβλέπεται για τη μερική εκτέλεση συνταγών;

 

Το σύστημα αντιλαμβάνεται τη μερική εκτέλεση (των ποσοτήτων των φαρμάκων) των συνταγών αυτόματα.

Ο φαρμακοποιός δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο πλην του να καταχωρίσει στο σύστημα τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) των σκευασμάτων (κουτιών) που δίνει στον ασθενή κάθε φορά.

Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις όπου μπορούν να θέσουν τη συνταγή σε κατάσταση «Μερικής εκτέλεσης» στο σύστημα.

Περίπτωση 1: Η εκτέλεση να γίνει σταδιακά λόγω έλλειψης ενός ή περισσοτέρων φαρμάκων στο ράφι του φαρμακείου.

Εάν το φαρμακείο έχει έλλειψη φαρμάκου εκείνη τη χρονική στιγμή εκτελεί τα φάρμακα που έχει και πατώντας «εκτέλεση» το σύστημα θέτει τη συνταγή σε κατάσταση «Μερικής Εκτέλεσης». Το ίδιο φαρμακείο και μόνον το ίδιο μπορεί όταν θα έχει τα υπόλοιπα φάρμακα να αναζητήσει (έως τη λήξη της η οποία παρατάθηκε +3 ημέρες) πάλι τη συνταγή, με τον κωδικό της και να εκτελέσει και τα υπόλοιπα.

Περίπτωση 2: Η άρνηση του ασθενούς να παραλάβει (να πληρώσει) κάποιο από τα φάρμακα της συνταγής.

Ο φαρμακοποιός δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο πλην του να καταχωρίσει στο σύστημα τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) των σκευασμάτων (κουτιών) που δίνει στον ασθενή. Το σύστημα αναγνωρίζει ότι οι ποσότητες είναι μικρότερες από αυτές που έδωσε ο ιατρός και θέτει την συνταγή σε κατάσταση «Μερικής Εκτέλεσης». Η συνταγή μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης της θα καταχωρηθεί στο σύστημα με το ποσό που εκτελέστηκε.

Περίπτωση 3: Η εκτέλεση από τον φαρμακοποιό λιγότερων σκευασμάτων (κουτιών) στην περίπτωση όπου η δοσολογία δεν συμφωνεί με την ποσότητα στη θεραπεία μηνός.

Εάν ο ιατρός αναγράψει σε θεραπεία μηνός π.χ. 4 κουτιά ενός φαρμάκου και η δοσολογία που έχει αναγράψει δείχνει ότι ο ασθενής χρειάζεται τα 3 για τη θεραπεία μηνός, το φαρμακείο οφείλει να ελέγξει και να δώσει τα 3.

Ο φαρμακοποιός δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο πλην του να καταχωρίσει στο σύστημα τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) των 3 σκευασμάτων (κουτιών) που δίνει στον ασθενή. Το σύστημα αναγνωρίζει ότι οι ποσότητες είναι μικρότερες από αυτές που έδωσε ο ιατρός και θέτει την συνταγή σε κατάσταση «Μερικής Εκτέλεσης». Η συνταγή μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης της θα καταχωρηθεί στο σύστημα με το ποσό που εκτελέστηκε.

Το σύστημα δεν ελέγχει αυτόματα εάν η δοσολογία που αναγράφει ο ιατρός είναι σύμφωνη με την ποσότητα στην περίπτωση της θεραπείας μηνός.

Όμως, κάθε μήνα μέσω της στατιστικής επεξεργασίας αναζητά και ελέγχει τέτοιες περιπτώσεις με σκοπό να τις καταλογίσει απολογιστικά (εκ των υστέρων).

 

33. Τι προβλέπεται για τις τρίμηνες συνταγές;

 

Προβλέπονται κανονικά, αντί για τυπική επιλέγεται επαναληπτική.

 

34. Κατά πόσον τα διάφορα προγράμματα φαρμακείου μπορούν να συνεργαστούν άμεσα και αρμονικά με το σύστημα Η/Σ;

Θα δώσουμε άμεσα προς τις εταιρείες που υλοποιούν και συντηρούν τα προγράμματα αυτά, τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται προκειμένου τα εν λόγω προγράμματα να συνδεθούν με την εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ευελπιστούμε στην καλή συνεργασία τους και την προσπάθειας τους να ανταποκριθούν το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε, να έχουμε τη διασύνδεση των συστημάτων μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το σύστημα δεν έχει καμία σχέση και ούτε αντικαθιστά ή υποκαθιστά οποιαδήποτε υπηρεσία σας παρέχουν τα μηχανογραφικά πακέτα λογισμικού που έχετε για την αποθήκη σας και την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης.

 

35. Πως εξηγείται από έναν κρατικό φορέα διαχείρισης όπως η ΗΔΙΚΑ να μην παρέχει πιστοποιητικά ασφαλείας;

Τα πιστοποιητικά ασφαλείας ήταν εγκατεστημένα από την 1η ημέρα λειτουργίας της υπηρεσίας εγγραφών. Το μήνυμα που σας έβγαινε οφειλόταν στην έλλειψη της τυπικής έγκρισης που αναμέναμε από διεθνή οίκο του εξωτερικού (έκδοσης πιστοποιητικών).

 

36. Πόσα φάρμακα μπορώ να γράψω;

 

Ότι και σήμερα. Τρία διαφορετικά φάρμακα και μέχρι δύο κουτιά το καθένα, εκτός, εάν δηλώσετε ότι η συνταγή αφορά σε θεραπεία μηνός ή χορήγηση μονοδοσικών, οπότε το σύστημα σας επιτρέπει να καταχωρήσετε παραπάνω από δύο ποσότητες.

 

37. Αν θέλω να γράψω στον ασθενή 7 φάρμακα τι κάνω;

 

Ότι και σήμερα, τρεις διαφορετικές συνταγές.

 

38. Εάν δεν κυκλοφορεί ένα φάρμακο και το γράψει ο ιατρός γιατί να μην μπορώ να δώσω κάτι άλλο;

Η ευθύνη του φαρμάκου είναι αποκλειστικά του ιατρού. Ο φαρμακοποιός βάσει νόμου δεν μπορεί να αλλάξει την επιλογή του ιατρού για τη χορήγηση ενός φαρμάκου.

Φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά (ενώ μπορεί να έχουν έγκριση από Ε.Ο.Φ. και τιμή από Γ.Γ.Ε.) δεν θα είναι δυνατόν να τα επιλέξει ο ιατρός.

Στην περίπτωση όπου υπάρχει έλλειψη ενός φαρμάκου στην αγορά ο ασθενής θα πρέπει να το ψάξει και αν δεν το βρει να πάει στον ιατρό του να του ακυρώσει τη συνταγή ή να γράψει άλλη (αν η προηγούμενη είχε εκτελεστεί μερικώς διότι είχε και αλλά φάρμακα τα οποία ο ασθενής μπορεί να χρειαζόταν άμεσα), με το νέο φάρμακο.

 

39. Τι γίνεται με φάρμακα που απαγορευόνται για λόγους υγείας;

 

Αν ένα φάρμακο απαγορευτεί για λόγους υγείας η εφαρμογή το αποσύρει αυτόματα.

 

40. Τι ισχύει σχετικά με τη θεώρηση συνταγών για φάρμακα άνω των 150 ευρώ;

 

Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν απαιτείται πλέον θεώρηση των συνταγών, είτε πρόκειται για φάρμακα άνω των 150 ευρώ, είτε για φάρμακα που χορηγούνται με δίγραμμη συνταγή. Οι δίγραμμες και οι μονόγραμμες συνταγές θα εκτυπώνονται απευθείας από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ






Σχετικά άρθρα

Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ
ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο αριθμός των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών
Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους
ΠΦΣ: Η περίοδος υποβολής τιμολογίων για τη δράση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι 27-31/12
Καλεί τα προγράμματα φαρμακείου να έχουν διαθέσιμα τα πρότυπα τιμολόγια της ΗΔΙΚΑ