Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


4 στους 10 αδυνατεί να πληρώσει τα φάρμακά του

8/10/2018 3:00:02 μμ
Μεγάλη έρευνα της ALCO και του ΙΣΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εικόνα επιδείνωσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, αποτυπώνεται στα ευρήματα αποκαλυπτικής πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε η εταιρία Alco, σε γιατρούς και πολίτες, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Η έρευνα που αποτυπώνει με σαφήνεια την εικόνα και τις αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας και του ιατρικού κλάδου, σε σχέση με σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco, Κώστα Παναγόπουλο και τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, επιδεινώθηκαν σημαντικά, τα τελευταία χρόνια . Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του. Επίσης, έξι στους δέκα γιατρούς θεωρεί ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών ενώ το 60% εκτιμά αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας, τα τελευταία χρόνια.

Τα ευρήματα της έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα 24 -28 Σεπτεμβρίου 2018, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 25 ετών και άνω από όλη την Ελλάδα καθώς και σε 400 γιατρούς, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

  •  3 στους 4 Έλληνες κάνουν κάθε χρόνο χρήση των υπηρεσιών υγείας.
  •  Μόνο 1 στους 3 μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του. Το 49% δυσκολεύεται να καλύψει οικονομικά τις δαπάνες που είναι απαραίτητες για την υγεία του.
  •  Το 41% θεωρεί ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, το 36% ότι είναι στάσιμες και το 14% εκτιμά ότι βελτιώθηκαν.
  •  1 στους 2 δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και 4 τους 10 τη δαπάνη για φάρμακα.
  •  Το 50% δυσπιστεί σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες θα πρέπει να πληρώσει (συμμετοχές, εξετάσεις κ.τ.λ.).

Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

  •  Το 86% δεν έχει κάνει εγγραφή, στον οικογενειακό γιατρό που θα τον παρακολουθεί.
  •  Το 66% των πολιτών δεν έχει ενημερωθεί για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  •  Μόνο το 16% έχει σκοπό να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό. Το 47% θα παραμείνει στο γιατρό που τον παρακολουθεί ενώ το 37% δεν γνωρίζει καν για το νέο σύστημα.
  •  Η εκτίμηση των περισσότερων (47% έναντι 17%) είναι ότι το υποχρεωτικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό ιατρό, δυσκολεύει την πρόσβαση σε ιατρούς ειδικότητας.

Οι απαντήσεις των ιατρών

  •  Το 60% των γιατρών εκτιμά ως αρνητικά και πολύ αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια ενώ το 24% θετικά.
  •  Το 46% εκτιμά ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επιδεινωθεί και το 13% θεωρεί ότι βελτιώθηκαν.
  •  Το 48% θεωρεί ότι ευθύνονται οι λανθασμένες πολιτικές για την επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ενώ το 34% η οικονομική κρίση.
  •  Το 63% των γιατρών εκτιμά ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τον ασθενή. Ενώ το 25% θεωρεί ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους ασθενείς.
  •  Το 64% των γιατρών του δημόσιου τομέα θεωρεί ότι οι συνθήκες εργασίας, στα δημόσια νοσοκομεία έχουν επιδεινωθεί , το 31% ότι είναι στάσιμες και το 4% ότι βελτιώθηκαν.
  •  Το 75% θεωρεί ότι οι αμοιβές των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία επιδεινώθηκαν και το 23% ότι είναι στάσιμες.
  •  Το 39% δυσκολεύεται να συντηρήσει το ιατρείο του.
  •  Το 53% έχει σκεφθεί να φύγει στο εξωτερικό.

Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας

  •  Το 64% των ιατρών του ιδιωτικού τομέα αξιολογεί αρνητικά το νέο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας και το 18% θετικά.
  •  Το 57% θεωρεί ότι το νέο σύστημα, θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ενώ το 19% βελτίωση.
  •  Το 80% θεωρεί ότι το νέο σύστημα ,δεν προσφέρει αξιοπρεπείς αμοιβές και σωστές επαγγελματικές συνθήκες, για τους γιατρούς ενώ το 8% θεωρεί ότι προσφέρει.
  •  Το 72% των γιατρών του ιδιωτικού τομέα δεν θα συνεργαζόταν με το νέο σύστημα ενώ το 16% θα συνεργαζόταν.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε τα εξής: «η έρευνα που ανέθεσε ο ΙΣΑ, στην εταιρία Alco, αποδεικνύει την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών που ακολουθήθηκαν. Η εικόνα που αποκαλύπτεται –εικόνα ντροπής για την ελληνική κοινωνία- αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τόσο τους ασθενείς που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους όσο και τους γιατρούς που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στα στοιχειώδη έξοδα των ιατρείων τους. Η δε περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί μία ακόμα παταγώδη αποτυχία που απορύθμισε περαιτέρω το σύστημα. Όπως αποδεικνύεται, η σημερινή κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς και τη δημόσια υγεία».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις από τις μελέτες της αγοράς






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια