Περισσότεροι από 2,5 τόνοι ληγμένων φαρμάκων έχουν συσσωρευτεί στα Δωδεκάνησα, με τον κύριο όγκο να βρίσκεται στη Ρόδο, αφού λόγω της οικονομικής στενότητας και των περιορισμένων πόρων, δεν γίνεται πλέον τακτικά η αποκομιδή για την αποτέφρωσή τους στην Αθήνα. Ήδη, οι ειδικοί κάδοι που τοποθετήθηκαν στα φαρμακεία για τη συγκέντρωση των ληγμένων σκευασμάτων, με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, έχουν από καιρό γεμίσει ασφυκτικά και πλέον αναμένεται η λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Τα συσσωρευμένα ληγμένα φάρμακα αποτελούν υγειονομική βόμβα για το περιβάλλον, καθώς πολλά καταλήγουν από τα νοικοκυριά στα σκουπίδια και από εκεί στον υδροφόρο ορίζοντα, γι' αυτό και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, με πρωτοβουλία του προέδρου του κ. Νίκου Φουτούλη, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον, δρομολόγησε από καιρό τις διαδικασίες για την αποτέφρωσή τους σε ειδικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα.
Ωστόσο η οικονομική κρίση και οι περιορισμένοι πόροι έχουν επιβραδύνει τις διαδικασίες αποκομιδής και αποτέφρωσης, γι' αυτό και η λύση θα δοθεί μέσω της λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου, το πρώτο στην Ελλάδα, με την συνδρομή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Δημοκρατικής της Ρόδου», το θέμα του Κοινωνικού Φαρμακείου θα έρθει προς συζήτηση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο της Ρόδου, που θα λειτουργήσει ως σημείο περισυλλογής των φαρμάκων, θα στεγαστεί στο Νοσοκομείο Ρόδου, θα στελεχωθεί με φαρμακοποιό και θα προμηθεύει με φάρμακα το ίδιο το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, και τα προνοιακά ιδρύματα του νησιού, ενώ θα μπορεί να καλύπτει και τις ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό που δημιουργούνται από τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών αλλά και των φυλακών της Κω, αποτελώντας ουσιαστικά τη μετεξέλιξη του ισχύοντος μέχρι σήμερα κοινωνικού φαρμακείου.
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, τα φάρμακα στο Κοινωνικό Φαρμακείο θα συγκεντρώνονται από ιδιώτες που δεν τα χρειάζονται, από το πιο φθηνό μέχρι και τα πολύ ακριβά και εξειδικευμένα σκευάσματα, όπως αυτά που χορηγούνται σε καρκινοπαθείς, και στη συνέχεια αυτά θα διατίθενται στις κοινωνικές δομές, αναλόγως των αναγκών.
Παραλλήλως, θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, με σκοπό οι τεράστιες ποσότητες φαρμάκων που αχρηστεύονται, αντί να καταλήγουν στους κάδους των απορριμμάτων, να συγκεντρώνονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο και να χρησιμοποιούνται όπου παραστεί ανάγκη.
Σε ό,τι αφορά τα ληγμένα σκευάσματα, το Κοινωνικό Φαρμακείο θα τα αποστέλλει στην Αθήνα για αποτέφρωση, περνώντας παράλληλα και ένα σοβαρό οικολογικό μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος από τις φαρμακευτικές ουσίες. Ο κ. Νίκος Φουτούλης, με δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο για τη στήριξη και τη συνδρομή του στη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου και έκανε λόγο για μια πρωτοποριακή δομή, τα οφέλη από τη λειτουργία της οποίας θα είναι πολλαπλά στο κοινωνικό σύνολο.
Πηγή: www.dimokratiki.gr