Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


13 τύποι καρκίνου συνδέονται με το αυξημένο βάρος

26/8/2016 5:43:45 μμ
Παχυσαρκία και καρκίνος πάνε μαζί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine και έγινε από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα παλαιότερων μελετών πως η αύξηση του σωματικού βάρους συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο.


Ο πρόεδρος εργασίας του IARC, Dr. Graham Colditz αναφέρει: «Η επιβάρυνση που προκύπτει από τον καρκίνο λόγω υπερβολικού βάρους είναι μεγαλύτερη απΆ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα» ενώ συμπληρώνει «Πολλές από τις μορφές καρκίνου που αναγνωρίστηκαν τώρα ως σχετιζόμενες με το υπερβολικό βάρος δεν ήταν γνωστό ότι επηρεάζονται από τα κιλά. Η μετα-ανάλυσηκαταλήγει στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότιη παχυσαρκια προκαλεί καρκίνο. Και άρα μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο μέσω της πρόληψης της παχυσαρκίας».


Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το υπερβολικό βάρος οδηγεί στην εκδήλωση χρόνιων φλεγμονών στο σώμα και διαταράσσει την παραγωγή ορμονών όπως η ινσουλίνη, η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα που αποτελούν παράγοντες για την εκδήλωση καρκίνου.


Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για καρκίνο στον οισοφάγο και το ενδομήτριο.


Συνολικά, οι μορφές καρκίνου που συνδέθηκαν με το υπερβολικό βάρος είναι: καρκίνος νεφρών, καρκίνος ήπατος, καρκίνος στομάχου, μηνιγγίωμα (εγκεφαλικός όγκος), καρκίνος παγκρέατος, καρκίνος εντέρου, καρκίνος χοληδόχου κύστης, μυέλωμα (καρκίνος μυελού των οστών), καρκίνος μαστού (στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), καρκίνος ωοθηκών, καρκίνος θυρεοειδούς, καρκίνος οισοφάγου, καρκίνος ενδομητρίου.


Τέλος οι ειδικοί δεν κατάφεραν να ξεκαθαρίσουν αν τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα μπορούν στην πράξη να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου δια της απώλειας των περιττών κιλών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics