Η Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας είναι ημέρα συλλογικής δράσης για τον εορτασμό και την υποστήριξη των Ξενώνων και της Παρηγορικής Φροντίδας ανά τον κόσμο. Η Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.) δηλώνει την ενεργό, από το1997, παρουσία της στον αγώνα για την καθιέρωση της Παρηγορικής Φροντίδας ως της μόνης "ολιστικής" προσέγγισης των ασθενών με νοσήματα πτωχής πρόγνωσης.
Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. είναι η μόνη πιστοποιημένη Επιστημονική Ελληνική Εταιρεία (Αριθμ. Πιστοπ. 02210034, Φορέας Πιστ. TUV AUSTRIA ) στο χώρο της Παρηγορικής Φροντίδας. Μέσω των συνεχών δράσεών της, εναρμονίζεται απόλυτα με τα μηνύματα των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Φορέων και Κινημάτων, που είναι προσανατολισμένα στον ίδιο σκοπό.
Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας είναι η προτροπή να διαλυθούν μύθοι και δοξασίες που εμποδίζουν ή καθυστερούν την καθιέρωση της Παρηγορικής Φροντίδας και την εφαρμογή της "Φιλοσοφίας Ξενώνα".
Κάποιοι από τους μύθους:
Μύθος: Η Παρηγορική Φροντίδα είναι μόνο για τους καρκινοπαθείς.
Αλήθεια: Από την Παρηγορική Φροντίδα μπορούν να επωφεληθούν όλοι όσοι πάσχουν από νοσήματα που περιορίζουν το προσδόκιμο επιβίωσης.
Μύθος: Αν δέχεσαι Παρηγορική Φροντίδα σημαίνει ότι σύντομα θα πεθάνεις.
Αλήθεια: Η Παρηγορική Φροντίδα δεν αφορά μόνο το τελικό στάδιο της ζωής. Είναι μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει την υποστήριξη των φροντιστών, πνευματική βοήθεια καθώς και συμπαράσταση στην περίοδο του πένθους και πολλά άλλα.
Μύθος: Η Παρηγορική Φροντίδα διαχειρίζεται τον πόνο με τη χρήση εθιστικών ουσιων (ναρκωτικών).
Αλήθεια: Η Παρηγορική Φροντίδα στηρίζει συνολικά τον ασθενή, παρέχοντας ψυχοκοινωνική και πνευματική φροντίδα μαζί με τη διαχείριση του πόνου και των άλλων συνοδών συμπτωμάτων.
Δράσεις της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.
Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. για άλλη μια χρονιά ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για δράση και μέσα από τις ποικίλες, επετειακές και μη δραστηριότητές της, προωθεί αυτούς τους στόχους.
Πιο συγκεκριμένα:
- Διοργάνωσε το Παγκόσμιο Συνέδριο , ΑLGOS 2013, στη γενέτειρα του Ιπποκράτη, την Κω, στις 26-29 Σεπτεμβρίου 2013, με τη συμμετοχή 350 και πλέον επιστημόνων. Στο Συνέδριο κατέθεσαν την επιστημονική και ερευνητική τους εμπειρία 20 διεθνούς φήμης ξένοι επιστήμονες, καθώς και διακεκριμένοι στον τομέα της Θεραπείας του Πόνου και της Παρηγορικής Φροντίδας Έλληνες γιατροί και άλλοι λειτουργοί υγείας. Το περιεχόμενο των ομιλιών και μελετών τους επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση του πόνου και των λοιπών συμπτωμάτων, στην γνωριμία με τα νέα οπιοειδή, που διατίθενται πλέον στη χώρα μας και στην αναγκαιότητα εισαγωγής της ως μοντέλο πολυδύναμης προσέγγισης, τόσο του καρκινοπαθούς ασθενούς όσο και όλων των ασθενών με ανίατα νοσήματα, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και κοινωνικοοικονομικού επιπέδου κ.ά.
- Συμμετέχει σε διεθνή επιστημονικά προγράμματα, όπως τα Societal Impact of Pain, Atome Project και Prisma Project.
- Διοργανώνει κύκλους σεμιναρίων που απευθύνονται σε νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά., βασικούς παράγοντες της πολυδύναμης ομάδας Παρηγορικής Φροντίδας.
- Οργανώνει και συντονίζει όλο το χρόνο ομάδες κατ' Οίκον νοσηλείας, που παρέχουν δωρεάν νοσηλευτική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη. Πλαισιώνεται από ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εναλλακτικών θεραπειών που εργάζονται σε εθελοντική βάση.
- Διαδίδει τις αρχές και τους στόχους της, μέσω της διοργάνωσης ιατροκοινωνικών εκδηλώσεων στην επαρχία και ευαισθητοποιεί το κοινό με ενημερωτικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές καμπάνιες, τη συλλογή υπογραφών και την υπεύθυνη αρθρογραφία των μελών της.
- Εκδίδει εφημερίδα με τίτλο «Παρηγορική Φροντίδα» (3 τεύχη το χρόνο) και έχει το δικό της διαδικτυακό τόπο για ενημέρωση του κοινού και την επιστημονική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας: www.grpalliative.gr.
- Οργανώνει τη σύνταξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για τη σωστή θεραπευτική προσέγγιση του Έλληνα ασθενή. Πρόσφατα κυκλοφόρησε τις πρώτες Ελληνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες στην αντιμετώπιση του Νευροπαθητικού Πόνου.
- Παρεμβαίνει με διαβήματα στην Πολιτεία για την εισαγωγή της Παρηγορικής Φροντίδας στο Σύστημα Υγείας καθώς και για την ίδρυση ξενώνων. Η Παρηγορική Φροντίδα και η Φιλοσοφία Ξενώνα αποτελούν αντικειμενική αναγκαιότητα και σαν τέτοια δεν μπορεί παρά να καθιερωθεί ως σταθερή παροχή υγείας του μέλλοντος, με την προϋπόθεση ότι θα διαλυθούν μύθοι και αναχρονιστικές / αντιεπιστημονικές δοξασίες.