Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


100 χρόνια από την ίδρυση του υπουργείου Υγείας

1/2/2018 12:25:30 μμ
Η ιστορία μιας δύσκολης σχέσης ανάμεσα στην κοινωνία, την υγεία και την πολιτική
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή του γιόρτασε το υπουργείο Υγείας, με τον αρμόδιο υπουργό να θέτει τους επόμενους στόχους του, που είναι κυρίως η υγειονομική κάλυψη όλων των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, ο Ανδρέας Ξανθός επισήμανε τα στοιχεία εκείνα που «αναδεικνύουν ένα σοβαρό έλλειμμα του Συστήματος Υγείας στο πεδίο της οργανωμένης πρόληψης και της αγωγής υγείας του πληθυσμού και αποτελούν την επιστημονική και πολιτική τεκμηρίωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που είναι σε εξέλιξη». Αναφέρθηκε στην έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τίτλο «προφίλ Υγείας 2017», που δείχνει ότι ενώ το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στη χώρα μας αυξάνεται σταθερά (81,1 έτη), μειώνεται ο χρόνος που διανύεται με καλή υγεία. Και αυτό -όπως είπε- συμβαίνει «εξαιτίας της αύξησης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου, αλλά και λόγω της επιβάρυνσης της υγείας του πληθυσμού από παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι σχετίζονται με τη συμπεριφορά (κάπνισμα, διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, παιδική παχυσαρκία, κατάχρηση αλκοόλ) ή άλλους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες (ανεργία, φτωχοποίηση, «ανθυγιεινές» συνθήκες ζωής και εργασίας, υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος κ.ά.).


Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι μείζον πρόβλημα του Συστήματος Υγείας είναι να ανταποκριθεί με επάρκεια στις αυξημένες ψυχοσωματικές ανάγκες και νοσηρότητες που προκαλεί η οικονομική κρίση, καθώς αναδεικνύονται ανεπαρκείς οι δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας (5,1%), με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των δημόσιων δαπανών υγείας στην Ευρωζώνη είναι 7,2%.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε στο χαιρετισμό του ότι «η χώρα αντιμετώπισε προβλήματα πολέμου σε συνθήκες ειρήνης μετά τα 2 πρώτα μνημόνια» και συμπλήρωσε ότι «η έλλειψη σχεδιασμού, ελέγχου και λογοδοσίας και το διογκώμενο έλλειμμα από λανθασμένες πολιτικές υπονόμευσαν την πραγματική αποστολή του υπουργείου Υγείας. Δεν περιοριζόμαστε στην επούλωση των πληγών, αλλά επανασυνδεόμαστε με τις αρχικές φιλοδοξίες του ΕΣΥ». Επισήμανε δε πως «σε αυτό το σχέδιο, η επιλογή η δική μας είναι η υγεία να έχει πρωτεύουσα θέση».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Γιάννης Δραγασάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους εργαζομένους του ΕΣΥ και απευθυνόμενος σε αυτούς είπε: «Κρατήσατε όρθιο ένα σύστημα υπό κατάρρευση. Τώρα χρειάζεται να οραματιστούμε και να υλοποιήσουμε όλοι μαζί ένα σύστημα υγείας αντάξιο των αναγκών και των προσδοκιών της κοινωνίας, έτσι ώστε σε μια μελλοντική επετειακή συνάντηση, τα χρόνια αυτά να μνημονεύονται ως έτη-τομές, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια διοίκηση, τη χώρα συνολικά».


Ο Γεώργιος Καφετζής, εργαζόμενος στο υπουργείο Υγείας, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους το λεύκωμα «Ένας αιώνας υγείας 1917-2017», το οποίο εκδόθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του υπουργείου.


Στην επετειακή εκδήλωση του υπουργείου Υγείας για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλέκος Φλαμπουράρης, βουλευτές, πανεπιστημιακοί και πολλοί εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics