Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η βιταμίνη D φάρμακο για το άσθμα

5/2/2016 11:49:00 πμ
Έρευνα ανοίγει νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η βιταμίνη D ή αλλιώς «βιταμίνη του ήλιου» αφού ο κύριος τρόπος σύνθεσής της είναι η έκθεση του ανθρώπινου σώματος στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι αποτελεί φάρμακο για το άσθμα. Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Allergy and Clinical Immunology», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα της D υποφέρουν περισσότερο από άσθμα.Τώρα με οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να ηρεμήσει ένα βασικό χημικό του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο παρουσιάζει υπερδραστηριότητα στις περιπτώσεις άσθματος.

Η καθηγήτρια Κάθριν Χορίλοβιτς και οι συνεργάτες της μελέτησαν την επίδραση της βιταμίνης του ήλιου σε ένα χημικό του οργανισμού, την ιντερλευκίνη-17 που παίζει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Όπως προέκυψε στο πλαίσιο πειραμάτων στο εργαστήριο, η βιταμίνη D ήταν σε θέση να μειώσει τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-17, όταν προστέθηκε σε δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί από 28 ασθενείς με άσθμα.

Οι ερευνητές διεξάγουν τώρα κλινικές δοκιμές σε ασθενείς προκειμένου να ανακαλύψουν αν η λήψη της βιταμίνης μπορεί πράγματι να μετριάσει τα συμπτώματά τους. Μελετούν μάλιστα ασθενείς οι οποίοι δεν αποκρίνονται στη συμβατική θεραπεία για το άσθμα (στεροειδή φάρμακα), καθώς παράγουν επτά φορές περισσότερη ιντερλευκίνη-17 σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ασθματικά άτομα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics