Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση, προτείνοντας τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας τουOsimertinib σε δισκία δόσης των 40mg και των 80mg, για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) που φέρουντην T790Mμετάλλαξη του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR).
Η εν λόγω ένδειξη περιλαμβάνει ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) (NSCLC) των οποίων η νόσος παρουσίασε εξέλιξη κατά τη διάρκεια ή μετά από θεραπεία με αναστολέα της τυροσινικήςκινάσης (ΤΚΙ) του EGFRπου οφείλεται στην παρουσία της μετάλλαξης Τ790Μ.
Επιπλέον περιλαμβάνει και τους ασθενείς που φέρουν την μετάλλαξη T790Mεξ αρχής και δεν έχουν λάβει θεραπεία με αναστολέα της τυροσινικήςκινάσης του EFGR (EGFR-TKI).
Ο SeanBohen, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του τομέα Διεθνών Εργασιών Ανάπτυξης Φαρμάκων και ChiefMedicalOfficer της AstraZeneca, δήλωσε: «Η σύσταση της CHMP για τη χορήγηση έγκρισης κυκλοφορίας του osimertinib αποτελεί ένα θετικό βήμα για τους ασθενείς στην Ευρώπη. Ακολουθεί την πρόσφατη εσπευσμένη έγκριση του osimertinib στις ΗΠΑ και την υιοθέτησή της στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρώιμης Πρόσβασης σε Φάρμακα για νόσους με περιορισμένες επιλογές θεραπείας. Αξιοποιώντας τα πρωτοποριακά κλινικά δεδομένα διερευνούμε το πλήρες δυναμικό του osimertinib ως μονοθεραπεία, καθώς και σε νέους συνδυασμούς με άλλα φάρμακα στοχευμένης θεραπείας και ανοσοθεραπείας από την ολοκληρωμένη σειρά ογκολογικών μορίων υπό ανάπτυξη που διαθέτουμε.
Ο κλινικός ερευνητής της μελέτης AURA, Καθηγητής Jean-CharlesSoria, Επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Φαρμάκων στο Κέντρο για τον Καρκίνο GustaveRoussy, στο Παρίσι πρόσθεσε: «Στην Ευρώπη, ο καρκίνος του πνεύμονα σκοτώνει περισσότερους από 260.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, συνεπώς υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες. Ως θεράπων γιατρός, είναι πολύ ικανοποιητικό να βλέπω την πρόοδο του osimertinib προς τη χρήση στην κλινική πρακτική για ασθενείς που ζουν με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και φέρουν την μετάλλαξη EGFRT790M.
Το osimertinib είναι ένας αναστολέας της τυροσινικήςκινάσης (ΤΚΙ) του EGFR που σχεδιάστηκε για να αναστέλλει τόσο την ενεργοποιούμενη μετάλλαξη (EGFRm) όσο και τη μετάλλαξη του T790M, μια γενετική μετάλλαξη υπεύθυνη για την αντίσταση στη θεραπεία με EGFR-TKI. Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών με ΜΜΚΠ (NSCLC) που παρουσιάζουν μεταλλαγμένο υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFRm) και των οποίων η νόσος παρουσιάζει εξέλιξη μετά από θεραπεία με EGFR-TKI αναπτύσσουν τη μετάλλαξη Τ790Μ αντίστασης στη θεραπεία, για την οποία οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.
Η σύσταση της Επιτροπής για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) σχετικά με το osimertinib βασίζεται σε δεδομένα από τις μελέτες Φάσης ΙΙ (Επέκταση της μελέτης AURA και τη μελέτη AURA2) και τη Φάσης Ι διευρυμένημελέτη AURA, οι οποίες κατέδειξαν την αποτελεσματικότητά του σε 474 ασθενείς με ΜΜΚΠπου φέρουν την μετάλλαξη EGFRT790Mτων οποίων η νόσος είχε παρουσιάσει εξέλιξη κατά τη διάρκεια ή μετά από θεραπεία με EGFR-TKI.
Στις συνδυασμένες μελέτες Φάσης ΙΙ, ηαντικειμενική ανταπόκριση (ORR, μια μέτρηση της συρρίκνωσης του όγκου) ήταν 66%, και στη μελέτη Φάσης Ι ήταν 62%. Η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) ήταν 9,7 μήνες στις συνδυασμένες μελέτες Φάσης ΙΙ και 11 μήνες στη δοκιμή Φάσης Ι. Η διάμεση διάρκεια ανταπόκρισης (DOR) στη μελέτη Φάσης Ι ήταν 9,7 μήνες, ενώ στις συνδυασμένες μελέτες Φάσης ΙΙ η διάμεση διάρκεια ανταπόκρισης δεν επιτεύχθηκε.
Τα πλέον κοινά ανεπιθύμητα συμβάντα βάσει δεδομένων από τις δύο μελέτες AURA Φάσης ΙΙ ήταν γενικώς ήπια έως μέτρια και περιελάμβανανδιάρροια (42% όλων των βαθμών, 1,0% βαθμού 3/4), εξάνθημα (41% όλων των βαθμών, 0,5% βαθμού 3/4), ξηροδερμία (31% όλων των βαθμών, 0% βαθμού 3/4) και αλλοιώσεις ονύχων (25% όλων των βαθμών, 0% βαθμού 3/4). Οι προειδοποιήσεις και προφυλάξεις περιλαμβάνουν διάμεση πνευμονική νόσο, επιμήκυνση του διαστήματος QT και εμβρυοτοξικότητα.
Η θετική σύσταση της CHMP ελήφθη μέσω της διαδικασίας ταχείας αξιολόγησης του ΕΜΑ και έπεται της πρόσφατης ταχείας έγκρισης του osimertinib από τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA). Στην Ιαπωνία το osimertinib εντάχθηκε σε διαδικασία αξιολόγησης κατά προτεραιότητα από τον Οργανισμό Φαρμακευτικών και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (PMDA). Αντίστοιχες διαδικασίες με ρυθμιστικές αρχές στον υπόλοιπο κόσμο βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σχετικά με τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ)
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες και ευθύνεται περίπου για το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων από καρκίνο και για περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέως εντέρου μαζί. Οι ασθενείς με ΜΜΚΠ της μορφής EGFRm, ο οποίος εμφανίζεται στο 10%-15% των ασθενών με ΜΜΚΠ στην Ευρώπη και το 30%-40% των ασθενών με ΜΜΚΠ στην Ασία, παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη θεραπεία με τους αναστολείς EGFR-TKI που είναι προς το παρόν διαθέσιμοι, οι οποίοι μπλοκάρουν τα κυτταρικά σηματοδοτικά μονοπάτια που καθοδηγούν την ανάπτυξη των κυττάρων του όγκου. Ωστόσο, σχεδόν πάντοτε οι όγκοι αναπτύσσουν αντίσταση στη θεραπεία, οδηγώντας σε εξέλιξη της νόσου. Σε περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με τους εγκεκριμένους αναστολείς EGFR-TKI, gefinitib, erlotinib ή afatinib, η εν λόγω αντίσταση προκλήθηκε από τη δευτερογενή μετάλλαξη Τ790Μ.Σχετικά με το osimertinib
Το δισκίο osimertinib των 80mg άπαξ ημερησίως είναι το πρώτο δυνητικό φαρμακευτικό προϊόν που ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών προχωρημένο και μεταστατικό ΜΜΚΠ με μετάλλαξη του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR) και ταυτόχρονη δευτερογενή μετάλλαξη (T790M) του ίδιου παράγοντα. Μη κλινικές invitro μελέτες έχουν δείξει ότι το osimertinib παρουσιάζει υψηλό δυναμικό και ανασταλτική δραστηριότητα ενάντια στη φωσφορυλίωση του μεταλλαγμένου EGFRστο φάσμα κλινικώς σχετικών κυτταρικών σειρών ΜΜΚΠ με μεταλλάξεις του EGFR και T790M, με σημαντικά μειωμένη δραστηριότητα ενάντια στον EGFR σε κυτταρικές σειρές άγριου τύπου (wildtype).Toosimertinib συγκρίνεται με χημειοθεραπεία βασισμένη στην πλατίνα στο πλαίσιο της μελέτης επιβεβαίωσης αποτελεσματικότητας Φάσης ΙΙΙ AURA 3 σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό ΜΜΚΠ θετικούς στη μετάλλαξη EGFR- T790M, που παρουσίασαν εξέλιξη της νόσου μετά από θεραπεία με αναστολέα EGFR-TKI. Επιπλέον, το osimertinib ερευνάται στα πλαίσια επικουρικής (adjuvant) θεραπείας και θεραπείας πρώτης γραμμής συμπεριλαμβανομένων ασθενών με εγκεφαλικές μεταστάσεις, καθώς και σε συνδυασμό με άλλες ουσίες.