Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Υπ. Υγείας: Συστήνει επιτροπή για τη δια βίου εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού!

Ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην οδό Αριστοτέλους με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επεσήμανε ότι «πρέπει να απαλλαγούμε από λογικές βολέματος και μέσα από τον δημιουργικό διάλογο που ήδη έχουμε ξεκινήσει να πετύχουμε την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών δομών της Υγείας ».



Και συνέχισε αναφέροντας ότι η " βαθύτατη οικονομική, πολιτική και αξιακή κρίση απειλεί να λεηλατήσει και να απομυζήσει όλα τα αιμοφόρα αγγεία της δημιουργικότητας αυτού του τόπου".

 Παράλληλα ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι ο καθένας πρέπει να συμβάλλει από τη δική του πλευρά, σε μία κοινή ανθρωπιστική προσπάθεια με στόχο ένα ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για το σύνολο της κοινωνίας. «Κανείς μας δε θα υποκύψει στη θεωρία της σκοπιμότητας και του μινωταυρισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδης Μπαλτάς, αφού προηγουμένως χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Κουρουμπλή για την διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης, επεσήμανε την ανάγκη της από κοινού αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων που αναδείχθηκαν με σύνεση και εποικοδομητική διάθεση, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες που βιώνει η χώρα. Τόνισε παράλληλα ότι πρέπει να συσταθεί Κοινή Επιτροπή των δύο Υπουργείων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά του ο ΓΓΔΥ κ. Γιάννης Μπασκόζος επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ να συνδυαστεί με την εκπαίδευση στην γενική ιατρική, τονίζοντας ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση των ιατρών.

  Παίρνοντας το λόγο ο καθηγητής Ιατρικής κ. Αλέξης Μπένος χαρακτήρισε απαραίτητη την αξιολόγηση των ποσοτικών αλλά και ποιοτικών αναγκών των ιατρικών ειδικοτήτων, αφού εδώ και χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο –όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας – των ειδικοτήτων σε υπεραριθμία και των ειδικοτήτων σε έλλειμμα.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως είναι απαραίτητος ένας χάρτης ο οποίος θα καταγράφει τις ανάγκες στο συγκεκριμένο κομμάτι, ενώ ταυτόχρονα κρίθηκαν ως ζωτικής σημασίας όλες οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ειδικότητες γιατρών

 Επίσης αναφορά έγινε στο υπό επεξεργασία εδώ και 20 χρόνια νομοσχέδιο για τις ειδικότητες των ιατρών. Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ένας πιο δίκαιος και αξιοκρατικός τρόπος απόκτησης ειδικότητας ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο μετακίνησης Ελλήνων επιστημόνων στην αλλοδαπή. Πρόσθεσε δε, ότι η οποιαδήποτε απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα θα ληφθεί ύστερα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής κ. Δ. Βώρος αναφέρθηκε στο 50% των ειδικευμένων γιατρών που έχουν φύγει στο εξωτερικό λόγω της ατέρμονης λίστας αναμονής, συναρτήσει του συστήματος ειδικοτήτων που δυσλειτουργεί. Επιπλέον από όλους τέθηκε εκ νέου το θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων σε συνδυασμό με τη αύξηση των αναγκών εξυπηρέτησης περιστατικών λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης ιδιαίτερα σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, συμφωνώντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση αυτών των καίριων προβλημάτων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων κ.κ. Βλασταράκος, Πατούλης, Παγώνη και Λειβαδάς αναφερόμενοι στην δια βίου εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού εξέφρασαν την άποψη ότι το κράτος θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο ενώ παράλληλα συμφώνησαν στην πρόταση για σύσταση κοινής Επιτροπής των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.
ΠροηγούμενοΕπόμενο