Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Το σωστό φάρμακο για τους πόνους της μέσης

28/2/2017 12:37:14 μμ
Νέες οδηγίες από το Αμερικανικό Κολέγιο Παθολόγων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όσοι υποφέρουν από πόνους στη μέση τους θα πρέπει, πριν πάρουν οποιοδήποτε παυσίπονο φάρμακο, να δοκιμάζουν κάποιες νέες οδηγίες που εξέδωσε πρόσφατα το Αμερικανικό Κολέγιο Παθολόγων (ACP).


Ειδικότερα, το ACP συνιστά στους ασθενείς να δοκιμάζουν πρώτα θεραπείες όπως περπάτημα, βελονισμό, μαλάξεις ή γιόγκα, πριν καταφύγουν στα αντιφλεγμονώδη ή μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Οι γιατροί από την πλευρά τους πρέπει να τους διαβεβαιώσουν ότι θα βελτιωθεί η κατάστασή τους όποια θεραπεία κι αν δοκιμάσουν, ενώ θα πρέπει να αποφύγουν να τους χορηγήσουν οπιοειδή αναλγητικά.


Οι οδηγίες αναφέρουν επίσης ότι οι εγχύσεις στεροειδών φαρμάκων (κορτιζόνη) και η λήψη παυσίπονων όπως η παρακεταμόλη δεν βοηθούν, αντιθέτως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη όπως η ασπιρίνη, η ναπροξένη και η ιβουπροφαίνη ενδέχεται να καταπραΰνουν τον πόνο.


Οι ειδικοί διευκρίνισαν πως η οξεία οσφυαλγία είναι πολύ συχνή και πολύ ενοχλητική όταν συμβαίνει, αλλά συνήθως δεν οδηγεί σε κάτι σοβαρό.

Ακόμα και όσοι πάσχουν από χρόνια οσφυαλγία, δηλαδή πονούν επί τουλάχιστον 12 εβδομάδες, πρέπει να αρχίζουν την προσπάθεια αντιμετώπισης με μη φαρμακολογικές θεραπείες. Αν όμως θέλουν οπωσδήποτε ένα φάρμακο, πρέπει να αρχίζουν με μη συνταγογραφούμενα όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη (υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι δεν έχουν αντένδειξη).


«Οι περισσότεροι πάσχοντες από οσφυαλγία έχουν την τάση να περιορίζουν την κινητικότητά τους και να αποφεύγουν τις συνηθισμένες δραστηριότητές τους επειδή φοβούνται ότι θα επιδεινώσουν την κατάστασή τους», λέει ο δρ Κρίστοφερ Τζ. Στάντερτ, ειδικός στα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης και καθηγητής Ιατρικής Αποκατάστασης και Ορθοπεδικής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον. «Αν όμως ένας γιατρός θέλει πραγματικά να τους βοηθήσει, δεν θα τους δώσει φάρμακα αλλά θα τους μάθει να θέτουν στόχους και να δουλεύουν σκληρά για να επιστρέψουν σε μια δραστήρια ζωή, ακόμα κι αν πονάνε», σημειώνει.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην ασφαλή διαχείριση του πόνου
Και ενημέρωση για παράνομα σκευάσματα στο διαδίκτυο






Σχετικά άρθρα

1ο Φεστιβάλ Υγείας για την Οικογένεια από το Infokids.gr
Πρόληψη και προαγωγή της καλής υγείας – Μία ενημερωτική και διαδραστική ημερίδα
Το TBT-S έρχεται να «χτυπήσει» τις διατροφικές διαταραχές στη ρίζα τους
Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών αποβλέπει στην κάλυψη αυτής της ανάγκης
Πρόγραμμα MEDforSEA: Προστασία της υδρόβιας ζωής μέσω της βιώσιμης διαχείρισης φαρμάκων
Μια συνεργασία του GIVMED και του Cyclades Preservation Fund