Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα

Οι ασθενείς τάσσονται με το μέρος των φαρμακοποιών
Σε θέματα όπως είναι τα ΦΥΚ και οι ελλείψεις φαρμάκων
Γρίπη: Από την Πρόληψη στη Θεραπεία
Σύμφωνα με την f-anazitisi
Οδυνηρές πληγές προκαλεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Π.Ο.Υ.
Υγειονομικές, επιστημονικές και οικονομικές οι συνέπειες

Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Το ίδιο γονίδιο ευθύνεται για τον καρκίνο του μαστού και των πνευμόνων



Ένα γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού ευθύνεται και για την αύξηση των πιθανοτήτων που έχει ένας καπνιστής να παρουσιάσει καρκίνο των πνευμόνων.

 Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA2 πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Για πρώτη φορά, όμως, επιστήμονες απέδειξαν ότι γενετικά ελαττώματα του ίδιου γονιδίου αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης και καρκίνου του πνεύμονα. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα The Independent, αν ο καπνιστής διαθέτει στο γονιδίωμά του τη μετάλλαξη BRCA2, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται κατά 15%, επί του κινδύνου που ήδη αντιμετωπίζει λόγω του καπνίσματος, και προσεγγίζει το 25%.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Genetics, συνέκρινε το DNA 11.348 Eυρωπαίων που έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα με αυτό 15.861 ανθρώπων υγιών εθελοντών. Οπως διαπιστώθηκε, η μετάλλαξη στο BRCA2 αύξανε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου επί 1,8 φορές (επί του κινδύνου που προκαλείται από το κάπνισμα). Αυτό σημαίνει ότι το 25% των καπνιστών που έχουν τη μετάλλαξη θα νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα σε κάποιο χρονικό σημείο της ζωής του.

«Οι καπνιστές συνήθως αντιμετωπίζουν έναν κίνδυνο της τάξης του 15% να εμφανίσουν καρκίνο στους πνεύμονες, πολύ μεγαλύτερο δηλαδή από αυτόν που εμφανίζουν οι μη καπνίζοντες», εξηγεί ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χούλστον του Ινστιτούτου Αντικαρκινικής Ερευνας του Λονδίνου. «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποδεικνύουν ότι κάποιοι καπνιστές που διαθέτουν και τις μεταλλάξεις στο BRCA2 έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν, που προσεγγίζει το 25%».

Μέχρι στιγμής κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα (οι αναστολείς PARP) έχουν καταγράψει σχετική επιτυχία στη θεραπεία πασχόντων καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, που διαθέτουν μεταλλάξεις ΒRCA.

Κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους χτυπημένοι από καρκίνο του πνεύμονα, επισημαίνει ο καθηγητής Χούλστον και καταλήγει: «Γνωρίζουμε ότι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσαμε να πετύχουμε για να περιορίσουμε τους θανάτους από τον καρκίνο των πνευμόνων είναι να πείσουμε τον κόσμο να μην καπνίζει. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποδεικνύουν ότι αυτό είναι κομβικής σημασίας, ιδιαίτερα σε όσους έχουν τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις».

ΠΗΓΗ:  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΠροηγούμενοΕπόμενο