Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Τι φταίει και δεν παίρνετε σωστά τα φάρμακά σας;



"Η μη ορθή λήψη των φαρμάκων με βάση την ιατρική συνταγή αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Η εξεύρεση λύσεων που θα βοηθήσουν τους ασθενείς να τηρούν τη θεραπευτική αγωγή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα καλύτερο σύστημα υγείας με καλύτερο έλεγχο του κόστους”.Τα παραπάνω έχει τονίσει σε δηλώσεις του ο αμερικανικός φορέας Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) σχετικά με την ορθή χρήση των φαρμάκων από τους ασθενείς.


Προκειμένου να κατανοήσουν την εικόνα του ζητήματος διεξήχθησαν πολλαπλές έρευνες από διάφορους φορείς. Στο πλαίσιο μιας αντίστοιχης που πραγματοποίησε ο ολλανδικός πάροχος υπηρεσιών τηλεϊατρικής Vitaphone, εξέτασε τα αποτελέσματα 102 ερευνών, συνοψίζοντάς τα με βάση τα εξής δημογραφικά στοιχεία:


Ηλικία

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή σε 14 μελέτες, σε 3 μειωμένη, ενώ άλλες 4 δείχνουν ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση από ηλικιωμένους ασθενείς. Όσον αφορά τους μεσήλικες και τους νέους ασθενείς, 7 από εκείνες δείχνουν μειωμένη συμμόρφωση.


Εθνικότητα

- Καυκάσια: 4 μελέτες δείχνουν αυξημένη συμμόρφωση.

- Μειονότητες: 10 μελέτες παρουσιάζουν μηδενική συμμόρφωση.


Φύλο

Αυξημένη συμμόρφωση από πλευράς των γυναικών ασθενών δείχνουν 11 μελέτες, ενώ 4 δείχνουν μειωμένη συμμόρφωση και 6 δείχνουν μηδενική.


Εκπαιδευτικό επίπεδο

Μόνο 2 μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει συμμόρφωση σε μειωμένο εκπαιδευτικό επίπεδο, 4 δείχνουν αυξημένη συμμόρφωση, ωστόσο 6 δείχνουν μηδενική.


Οικογενειακή κατάσταση

Πέντε μελέτες δείχνουν αυξημένη συμμόρφωση σε παντρεμένους, ενώ πέντε είναι και εκείνες που δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια συμμόρφωση.

 


Ως προς τα παραπάνω η Vitaphone συμπεραίνει ότι παρόλο που τα συστήματα υποστήριξης για τη συμμόρφωση στις θεραπείες εστιάζουν στους ηλικιωμένους, διαπιστώνεται ότι δεν αποτελούν το σημαντικότερο στόχο. Η ορθή χρήση των φαρμάκων από πλευράς των ασθενών, σύμφωνα με την ολλανδική εταιρεία, εξαρτάται από τα εξής:

  •  Για τους ασθενείς οι κυριότεροι παράγοντες είναι δημογραφικοί και ψυχοκοινωνικοί, έχουν να κάνουν με τη σχέση τους με το γιατρό και το επίπεδο των γνώσεών τους σχετικά με την υγεία, τις σωματικές δυσκολίες, την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, τη μνήμη και το ιστορικό καλής συμμόρφωσης.
  •  Όσον αφορά το σύστημα υγείας σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τη συμμόρφωση περιλαμβάνεται η μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και η μακρά αναμονή για αυτές, η δυσκολία στη λήψη συνταγογράφησης και η ταλαιπωρία των επισκεπτών στις κλινικές.
  • Σχετικά με τη θεραπεία, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμόρφωση είναι ο τρόπος διαχείρισής της, η πολυπλοκότητά και η διάρκειά της, οι παρενέργειες, η αποθήκευση και η γεύση των φαρμάκων καθώς και ο βαθμός αλλαγής που απαιτείται στον τρόπο ζωής.
  • Όσον αφορά τις ασθένειες, τα συμπτώματα και η σοβαρότητά τους είναι που μπορούν να επηρεάσουν τη συμμόρφωση, ενώ σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο είναι η αδυναμία απουσίας από την εργασία, το κόστος και τα έσοδα, καθώς και η κοινωνική υποστήριξη.

Πηγή: pmjournal.gr

ΠροηγούμενοΕπόμενο