Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Πειραματικά φάρμακα έναντι πιθανής πανδημίας γρίπης των πτηνών

 

Μπορεί η πανδημία της γρίπης των χοίρων/«νέα γρίπη» να ήταν ήπιας μορφής και να «αποφύγαμε» τελικά τους κινδύνους χάρη στα αντιγριπικά εμβόλια έναντι του H1N1, ο ιός όμως της γρίπης των πτηνών –σύμφωνα με τους ειδικούς– συνεχίζει να καραδοκεί, αποτελώντας μια διαρκή απειλή που θα μπορούσε πιθανώς να πυροδοτήσει κάποια στιγμή κάποια πανδημία. Για το λόγο αυτό οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν τις έρευνές τους πάνω σε πειραματικά σκευάσματα έναντι του ιού H5N1.

Όπως αναφέρεται στην ιατρική επιθεώρηση PLoS Pathogens, οι προκλινικές δοκιμές της ουσίας λανιναμιβίρης (CS 8958) σε ποντίκια έδωσαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Η λανιναμιβίρη αποτελεί έναν αναστολέα της νευραμινιδάσης, ανήκει δηλαδή στην ίδια κατηγορία με τα αντιγριπικά σκευάσματα οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη, η δράση της όμως είναι μακράς διάρκειας και η ουσία παραμένει στον οργανισμό για μεγαλύτερο διάστημα, καθιστώντας την –όπως αποδείχτηκε– πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ιού H5N1.

Στο πλαίσιο των πειραματικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν από την παρασκευάστρια εταιρεία Daiichi Sankyo σε συνεργασία με την Ιαπωνική κυβέρνηση, διαπιστώθηκε ότι μία μόνο δόση του εισπνεόμενου φαρμάκου παρείχε στα ποντίκια αποτελεσματικότερη προστασία σε σχέση με την οσελταμιβίρη, είτε προλαμβάνοντας τη νόσο είτε αντιμετωπίζοντάς την.

Όπως αναφέρει η Daiichi Sankyo σε ανακοίνωσή της, σκοπεύει να υποβάλει προσεχώς το νέο της φάρμακο προς έγκριση, έτσι ώστε να κυκλοφορήσει στην αγορά το Μάρτιο του 2011, αποτελώντας ένα αποτελεσματικό «όπλο» στην αντιμετώπιση μιας πιθανής πανδημίας γρίπης των πτηνών.

Παράλληλα και άλλα σκευάσματα έναντι του H5N1 βρίσκονται σε στάδιο μελετών και έρευνας, όπως η περαμιβίρη της εταιρείας BioCryst που έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία για χρήση σε πιθανή επείγουσα κατάσταση, η φαβιπιραβίρη (T-705) της Toyama Chemical που δείχνει ιδιαίτερα αποτελεσματική σε κλινικές δοκιμές 2ης φάσης στις ΗΠΑ και σε ποντίκια έχει διαπιστωθεί ότι δρα έναντι του ιού ακόμη και 3 ημέρες μετά από τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης και η «φλουδάση» της εταιρείας NexBio, στο 2ο στάδιο των κλινικών της δοκιμών επίσης.

Τέλος, Ούγγροι και Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης των πτηνών, που όπως αποδείχτηκε αρκεί μόνο μία δόση του για να ενεργοποιήσει επαρκώς το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Το εμβόλιο, όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση Journal of Virology, έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία και ασφάλεια σε υγιείς ενήλικες και ηλικιωμένους εθελοντές.

ΠροηγούμενοΕπόμενο