Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Όχι σε νέες επιβαρύνσεις στα φάρμακα


Στην αύξηση του rebate στα φάρμακα προσανατολίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο οποίος την ίδια ώρα σκοπεύει να μην μειώσει περαιτέρω τις τιμές των σκευασμάτων, οι οποίες έχουν σημειώσει δραματική καθίζηση τα τελευταία χρόνια.



Κύκλοι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους γύρω από την προοπτική αυτή, ισχυριζόμενοι, πως μια τέτοια επιπλέον επιβάρυνση θα έρθει να προστεθεί στο clawback και τη φορολογία με συνέπεια τη διαμόρφωση ενός πλήρως ασφυκτικού πλαισίου για την υποστήριξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του κλάδου. Σημειώνεται, ότι για το 2014 οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναμένεται να πληρώσουν μόνο για rebate και clawback ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 500-550 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Tρύφων, μιλώντας στο site www.salus.gr χαρακτηρίζει το σημερινό rebate εξοντωτικό, σημειώνοντας ότι στη φάση αυτή, ούτε αποδεχόμαστε, ούτε απορρίπτουμε την πρόταση (η οποία είναι περισσότερο σκέψη) και απλώς αναμένει να συναντηθεί με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταθέσει τα αιτήματά της. Πάγια θέση της ΠΕΦ είναι το rebate να μειωθεί για τα εγχωρίως παραγόμενα και για όσα φάρμακα, κοστίζουν από 12 ευρώ και κάτω. Επίσης, η ΠΕΦ ζητά να υπάρξει ξεχωριστός λογαριασμός Πρόνοιας για τα νέα φάρμακα που αφορούν σε ειδικές παθήσεις όπως για παράδειγμα είναι η Ηπατίτιδα C.

Οι ισχύουσες μέχρι σήμερα διατάξεις προβλέπουν το ύψος του rebate να είναι κυμαινόμενο, δηλαδή 9% για κάθε φάρμακο, ενώ υπάρχει ένα έξτρα rebate όγκου για αρκετά φάρμακα μεταξύ 2-8% και ένα 5% επιπλέον rebate για τα νέα φάρμακα.
ΠροηγούμενοΕπόμενο