Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Νέα δεδομένα για τους «Αναστολείς PARP»



Μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο κλινικών δοκιμών, αλλά το αντικαρκινικό σκεύασμα olaparib που μελετάται από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Αντικαρκινικής Έρευνας της Βρετανίας έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Το φάρμακο χορηγήθηκε μέχρι στιγμής σε 19 ασθενείς που πάσχουν από διάφορες μορφές κληρονομικού καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του προστάτη. Όλες τους προκαλούνται από μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, οι 12 από τους ασθενείς που συμμετέχουν αυτήν την περίοδο στην κλινική μελέτη παρουσιάζουν βελτίωση και η κατάστασή τους έχει σταθεροποιηθεί. Μάλιστα ένας από τους πρώτους καρκινοπαθείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το νέο σκεύασμα δεν έχει εμφανίσει υποτροπή εδώ και δύο χρόνια. Το πόρισμα της μελέτης και οι επισημάνσεις των ερευνητών δημοσιεύονται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Το olaparib ανήκει σε μια κατηγορία νέων φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς PARP και στοχεύουν αποκλειστικά τα καρκινικά κύτταρα, ενώ δεν προκαλούν ιδιαίτερες βλάβες στα υγιή κύτταρα των άλλων ιστών. Σύμφωνα με τους ερευνητές (οι οποίοι, θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε αυτό το στάδιο της εργασίας τους συνεργάζονται με τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca), οι καρκινοπαθείς που συμμετέχουν στην έρευνα εμφάνισαν ελάχιστες παρενέργειες. Ωστόσο, ο δρ. Γιόχαν ντε Μπόνο, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα των ερευνητών που πραγματοποιούν την κλινική δοκιμή, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η διεξαγωγή ευρύτερων μελετών ώστε να καταστεί δυνατή η εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα του καινούργιου φαρμάκου.

«Τα αποτελέσματα της χορήγησης του φαρμάκου είναι εντυπωσιακά όσον αφορά στη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων», επισήμανε ο δρ Ντε Μπόνο. «Οι ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε μακρές περιόδους χημειοθεραπείας δεν εμφανίζουν πλέον συμπτώματα καρκίνου, ούτε παρενέργειες από τη χορήγηση του σκευάσματος».

Τα καρκινικά κύτταρα με μεταλλάξεις στα γονίδια ΒΡCA1 και BRCA 2 είναι τα πρώτα που αποδεικνύονται ευαίσθητα στους αναστολείς PARP. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το olaparib θα είναι αποτελεσματικό και στη θεραπεία άλλων καρκίνων.

 

Πηγή: «Καθημερινή»


ΠροηγούμενοΕπόμενο