Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Η οστεοπόρωση απειλεί και άνδρες

 

 

Πιο ευπαθείς στα οστεοπορωτικά κατάγματα από τις γυναίκες, είναι οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Η πιθανότητα κατάγματος του ισχίου εξαιτίας της πάθησης είναι ίδια και στα δύο φύλα. Οι άνδρες, όμως, εμφανίζουν διπλάσια θνησιμότητα στο εξάμηνο μετά τον τραυματισμό.

 

Η αντίληψη ότι οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν κυρίως από καρκίνο του προστάτη είναι λανθασμένη, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η οστεοπόρωση αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τους. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών, Γιώργος Τροβάς και Νίκος Παπαθανασίου, παρουσιάζοντας συνοπτικά τα ευρήματα ελληνικής μελέτης για την οστεοπόρωση στους άνδρες.

 

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.067 ασθενείς απ' όλη τη χώρα και 93 ειδικοί γιατροί. Οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε έλεγχο οστικής πυκνότητας είτε λόγω βεβαρημένου ιστορικού είτε προληπτικά. Από την αξιολόγηση των ευρημάτων προέκυψε ότι το 55% των ανδρών που έκαναν τη μέτρηση, διαγνώστηκαν τελικά με οστεοπόρωση.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα στα τέσσερα κατάγματα του ισχίου σε άτομα άνω των 50 ετών, συμβαίνει σε άνδρες. Στην εξασθένιση του οστού συμβάλλουν η έλλειψη ανδρικών ορμονών, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

 

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι -όπως συμβαίνει με τα οιστρογόνα στις γυναίκες- με το πέρασμα των χρόνων οι άνδρες εμφανίζουν μείωση της τεστοστερόνης, η οποία προστατεύει και τα οστά. Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης προκαλούν σοβαρό πόνο, απώλεια ύψους και κύφωση της σπονδυλικής στήλης. Εάν η κύφωση είναι σοβαρή, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της λειτουργικότητας των πνευμόνων και να έχει επίπτωση στη φυσιολογική αναπνοή.

 

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται αφού προηγηθεί ένα κάταγμα. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας μπορεί να αποκαλύψει ενδεχόμενο κίνδυνο, ενώ στη διάθεση των ανδρών είναι πλέον το «τεστ κινδύνου διάρκειας ενός λεπτού».

 

Η πρόληψή της μπορεί να γίνει με σωστή διατροφή, κατάλληλη άσκηση και προσαρμογή του τρόπου ζωής. Οι ηλικιωμένοι πρέπει επίσης να συμβουλεύονται ειδικό σχετικά με προγράμματα πρόληψης των πτώσεων.

 

Πηγή: Έθνος (8/12/2010)

ΠροηγούμενοΕπόμενο