Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η άγνωστη σχέση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και των καρδιαγγειακών επεισοδίων

23/9/2024 8:17:45 πμ
Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η δυσκοιλιότητα, ένα κοινό θέμα υγείας που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους και συχνά παραβλέπεται από τους επαγγελματίες υγείας, μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων.


Στο πλαίσιο διεθνούς μελέτης από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology, αναλύθηκαν δεδομένα για περίπου 400 χιλιάδες ανθρώπους και για περισσότερα από 20 χιλιάδες περιστατικά δυσκοιλιότητας. Διαπιστώθηκε ότι όσοι υποφέρουν ήταν δυο φορές πιο πιθανό να υποστούν ένα σημαντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια) συγκριτικά με τους υγιείς καθώς και ότι οι υπερτασικοί ασθενείς με δυσκοιλιότητα είχαν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο για επακόλουθα καρδιολογικά προβλήματα σε σύγκριση με όσους έπασχαν μόνο από υπέρταση.


Παράλληλα εντοπίστηκαν και κάποιοι κοινοί γενετικοί παράγοντες που μπορεί να αποτελούν τη βάση για τη δυσκοιλιότητα και για τα καρδιαγγειακά επεισόδια. «Οι ανακαλύψεις μας ανοίγουν νέους δρόμους στην έρευνα ώστε να εντοπίσουμε τους υποκείμενους μηχανισμούς που συνδέουν την υγεία του εντέρου και της καρδιάς», σχολιάζει σχετικά η καθηγήτρια της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου και επικεφαλής της έρευνας, Francine Marques.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Συνιστά την έγκριση ενός νέου εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου
Μαζί με επτά ακόμα νέα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στην πρώτη γραμμή της αιματολογικής φροντίδα
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στην πρώτη γραμμή της αιματολογικής φροντίδα
«ΖΩντας με μία χρόνια νόσο – Κάθε ανάσα, μια ιστορία»
Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση