Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Γιατροί ΕΣΥ: Αλλάζει ο τρόπος πρόσληψης τους



Αλλαγές στο τρόπο προσλήψεων των νοσοκομειακών γιατρών πριν τις εκλογές εξπρές φαίνεται ότι επιδιώκει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Αγνωστο βέβαια ποιος θα τις εφαρμόσει…

 Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε πως είναι ήδη έτοιμη διάταξη έπειτα από σχετική συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, να γίνουν πρωτίστως προσλήψεις σε απομακρυσμένες περιοχές. Βάση των αλλαγών που προωθούνται οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται στα νησιά του Αιγαίου ή στα νοσοκομεία της Θράκης, της Δυτ.Μακεδονίας και της Ηγουμενίτσας θα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στα ίδια νοσηλευτικά ιδρύματα για 5 χρόνια και στη συνέχεια θα μπορούν να επιλέξουν όποιο νοσοκομείο και σε όποια περιοχή επιθυμούν αρκεί να υπάρχει κενή θέση.

Αναφερόμενος σ τα προβλήματα που επιφέρει η περιστολή των προϋπολογισμένων δαπανών για τα δημόσια νοσοκομεία, από 1,620 δισ. ευρώ πέρσι σε 1,388 δισ. για εφέτος, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στο αίτημα για αύξηση του ορίου πληρωμών, τουλάχιστον στο επίπεδο του 2014.

Στο πεδίο των προσλήψεων στη δημόσια Υγεία, αφού τόνισε πως οι 4500 σχεδιαζόμενες προσλήψεις θα αιμοδοτήσουν το σύστημα, υπενθυμίζοντας τη χρονοβόρο διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως οι 700 εξ αυτών θα κατευθυνθούν στα νοσοκομεία του Αιγαίου, της Θράκης, Δ. Μακεδονίας και Ηγουμενίτσας.

Δεν μειώνεται

Στη διατήρηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ, παρά το αρχικό αίτημα των δανειστών να πέσει στο 1,6 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο κ. Κουρουμπλής, υπενθυμιζοντας και τις αλλαγές στο rebate, που πλέον θα υπολογίζεται βάσει όγκου, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει 140 εκατ. από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

«Και εκεί, υπάρχει το σκεπτικό να καλυφθούν τα 20 εκατ. για το 5ευρω και να κάνουμε και μία πρώτη προσπάθεια μείωσης της συμμετοχής των ανασφαλίστων και κυρίως των αδυνάτων στην ασφαλιστική συμμετοχή στα φάρμακα. Δηλαδή, είμαστε η μόνη χώρα που φτωχοί και πλούσιοι πληρώνουμε την ίδια ασφαλιστική συμμετοχή στο φάρμακο. Νομίζω ότι με αυτά τα λεφτά θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια τέτοια προσπάθεια μείωσης της συμμετοχής των αδυνάτων στο φάρμακο», συμπλήρωσε.

Ο Υπ. Υγείας δεν παρέλειψε να επισημάνει και τις προσπάθειες στήριξης της παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει και τεχνογνωσία υψηλή, και εταιρείες που είναι πάρα πολύ καλές. Επίσης έχει καλά επιστημονικά Ινστιτούτα και βέβαια πάρα πολλούς επιστήμονες. Νομίζω λοιπόν, ότι το να έχει κανείς στόχους η Ελλάδα να γίνει μία χώρα παραγωγής φαρμάκου, άλλωστε από έρευνες που έχει κάνει και το τραπεζικό σύστημα παλαιότερα, έχουν καταδείξει ότι είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της χώρας. Εγώ έχω ρίξει πολύ μεγάλο βάρος σε αυτόν τον τομέα και θεωρώ ότι πρέπει να το στηρίξουμε πάση θυσία, γιατί μπορεί να δημιουργήσει και νέο πλούτο και θέσεις εργασίας και εξαγωγική δυνατότητα πολύ μεγάλη».

Γρηγοράκος κατά Κουρουμπλή


«Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής, λίγες μέρες πριν τις επικείμενες εκλογές προσπαθεί να εξωραΐσει την κυβερνητική ανεπάρκεια και αποτυχία στο κρίσιμο και ευαίσθητο χώρο της Υγείας».

Αυτό επισημαίνει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κουρουμπλή κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, οι πολίτες γνωρίζουν ότι εδώ και επτά μήνες τα προβλήματα στο χώρο αυτό έχουν διογκωθεί, δημιουργώντας ένα καθεστώς ασφυξίας και πρωτοφανών αδιεξόδων:

«Η απειρία, οι ερασιτεχνισμοί, οι αυτοσχεδιασμοί, η επιχειρησιακή και πολιτική ανικανότητα συνθέτουν μια μελανή εικόνα στην Πρωτοβάθμια Υγεία, στα νοσοκομεία, στο φάρμακο.

Παρόλα αυτά, ο κ. Κουρουμπλής, κατά την επίσκεψη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιχείρησε να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα, αποσιωπώντας τις μεγάλες ελλείψεις, δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις που κυριαρχούν στο χώρο της Υγείας.

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να εξαγγείλει για άλλη μια φορά την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών και ιατρών, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2015 με προσωπική μου παρέμβαση».

Διοικητές


Ο κ. Γρηγοράκος αναφέρει ότι το ενδιαφέρον του κ. Κουρουμπλή για τη Δημόσια Υγεία περιορίστηκε στην αντικατάσταση των διοικητών των νοσοκομείων που είχαν επιλεγεί με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες, επαναφέροντας τις λογικές κομματοκρατίας.

Για το θέμα του φαρμάκου, εγκαλεί τον υπουργό ότι έχει διπλασιαστεί ο χρόνος (από 60 σε 120 μέρες) για την αποπληρωμή των φαρμακείων και των προμηθευτών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με λουκέτο.

Σημειώνει, δε, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έφτασε στο σημείο να χρωστάει 2,7 δισ. ληξιπρόθεσμα, δηλαδή πάνω από το 50% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, εκ των οποίων τα 1,14 δις. τα χρωστούν τα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν τα βασικά υλικά των στοιχειωδών αναγκών.
ΠροηγούμενοΕπόμενο