Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Φακελάκι: Καταγγείλτε το γιατρό και ανώνυμα




Βαριές πειθαρχικές ποινές αλλά και επίσπευση της απόδοσης δικαιοσύνης είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θλιβερό φαινόμενο της διαφθοράς και του χρηματισμού στο χώρο της υγείας.

Η μεγάλη διαφοροποίηση έχει να κάνει με τις ανώνυμες καταγγελίες, για χρηματισμό επαγγελματία υγείας ή κακή ιατρική πρακτική, οι οποίες πλέον θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

«Στο χώρο της Υγείας, η διαφθορά έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό διότι συνδέεται με την προσωπικότητα του ανθρώπου. Το θύμα είναι άρρωστος και αυτό κάνει την κατάσταση δύσκολη», ανέφερε ο νομικός κ. Κλαμαρής προσθέτοντας πως το υπουργείο Υγείας ήταν το πρώτο υπουργείο που κατέθεσε νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς στον κ. Τέντε.

Όπως αναφέρθηκε, δεν πρέπει πλέον να αγνοούνται οι ανώνυμες καταγγελίες. «Θα αξιολογούνται με τη δέουσα προσοχή, διότι υπάρχει η τάση οι μισοί να καταγγέλλουν τους άλλους μισούς».

Επίσης, μελλοντικά θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται προκρατήσεις για τη διενέργεια ιατρείων και χειρουργείων, μέσα από την ανάπτυξη ενός συστήματος, προκειμένου να υπάρχει, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη διαφάνεια. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεται η εισαγωγή και η διενέργεια χειρουργικής επέμβασης κάθε περιστατικού (πχ πότε εισήχθη και πότε υποβλήθηκε σε χειρουργείο).

Παράλληλα, θα υπάρξουν αλλαγές στα πειθαρχικά συμβούλια με στόχο να μη σημειώνονται καθυστερήσεις.

Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, παρουσία του προκατόχου του κ. Αδωνι Γεωργιάδη, του γενικού επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ κ. Σταύρου Ευαγγελάτου και του νομικού κ. Ν. Κλαμαρή.

Οι συνολικές προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν από το υπουργείο Υγείας κατά τησ διαφθοράς:

1. Μελέτη για δυνατότητα τροποποιήσεως του Ποινικού Κώδικα προκειμένου να θεσπισθεί είτε ένα ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα, που θα περιλαμβάνει από πλευράς αντικειμενικής υποστάσεως τη διαφθορά είτε η πρόσθετη πρόβλεψη της διαφθοράς ως επιβαρυντικής περιπτώσεως σε προβλεπόμενα είδη αδικήματα που συνδέονται ή επικαλύπτουν διαφθορά.

2. Επιμήκυνση της παραγραφής σε όλες τις περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων ή ποινικών αδικημάτων που συνδέονται με διαφθορά

3. Θέσπιση αυστηροτέρων ποινικών και πειθαρχικών ποινών

4. Αναβάθμιση ποινικών αδικημάτων που συνδέονται με διαφθορά σε κακουργήματα.

5. Θέσπιση ταχυτέρων διαδικασιών για την πειθαρχική δίωξη και τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων που συνδέονται με διαφθορά.

6. Στελέχωση των πειθαρχικών συμβουλίων από δικαστικούς λειτουργούς εν ενεργεία ή επί τιμή ή από μέλη του Ν.Σ.Κ. εν ενεργεία ή επί τιμή ή από καθηγητές Νομικών Σχολών εν ενεργεία ή ομότιμους.

7. Ανταλλαγή πληροφοριών των διαφόρων ελεγκτικών μηχανισμών και άμεση ενημέρωση της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος ή ο λειτουργός ο οποίος έχει επιδείξει συμπεριφορά που εντάσσεται στην έννοια της διαφθοράς.

8. Θέσπιση ειδικής διαδικασίας ελέγχου των χρηματοδοτήσεων και χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών.

9. Η φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή ανεξαρτήτως της τυχόν συμπληρωματικής δηλώσεως του υποχρέου να συνιστά βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα (στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα).

10. Ενίσχυση των ελεγκτικών οργανισμών και μηχανισμών.


ΠροηγούμενοΕπόμενο