Η συστηματική κατανάλωση σοκολάτας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 37% και εγκεφαλικού κατά 29%, υποστηρίζει η μεγαλύτερη έως τώρα έρευνα που έγινε για το θέμα αυτό. Τα πορίσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Παρίσι, ενώ δημοσιεύτηκαν και στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που εκπόνησαν την έρευνα αναλύοντας τα δεδομένα 7 προηγούμενων μελετών, η σοκολάτα (είτε η «μαύρη», η λεγόμενη και «υγείας» είτε η γάλακτος, είτε η λευκή, καθώς και άλλα γλυκίσματα που περιέχουν σοκολάτα) φαίνεται πράγματι να έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μας, για λόγους όμως που αυτή τη στιγμή παραμένουν αδιευκρίνιστοι.
Σύμφωνα με μια θεωρία, ο λόγος θα μπορούσε να είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει η
σοκολάτα, οι οποίες συμβάλλουν στο να παραμένουν οι αρτηρίες καθαρές. Επίσης το
όφελος θα μπορούσε να είναι ψυχολογικό,
καθώς η ευχαρίστηση που νιώθει κάποιος τρώγοντας σοκολάτα (που ίσως προκαλείται
από μια –επαγόμενη απ? τη σοκολάτα– απελευθέρωση
ενδορφινών, ουσιών δηλαδή που δίνουν την αίσθηση της «ευεξίας») βοηθά στη
χαλάρωση του ατόμου και στη μείωση του στρες.
Οι επιστήμονες πάντως προειδοποιούν, λέγοντας «όχι» στην αλόγιστη χρήση της σοκολάτας. Τα προϊόντα σοκολάτας περιέχουν συχνά πολλή ζάχαρη, λίπη και θερμίδες (η «μαύρη» σοκολάτα είναι για το λόγο αυτό η καλύτερη επιλογή), επομένως θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο στην κατανάλωσή τους. Δύο κομματάκια σοκολάτας την ημέρα ή 20-50 γραμμάρια σοκολάτας καθημερινά θεωρούνται ως μια «ιδανική» ποσότητα.