Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Αντιβιοτικά made in Greece έφυγαν για Κίνα



Η ελληνική σημαία κυματίζει στην Κίνα μετά τη συμφωνία της φαρμακευτικής εταιρείς Φαρμασέρβ– Lilly και της Βιανέξ για την παραγωγή του ενέσιμου αντιβιοτικού βανκομυκίνης της Lilly στη χώρα μας και με προορισμό την εξαγωγή του στην Κίνα.

Η ανακοίνωση της παράδοσης της πρώτης παρτίδας αντιβιοτικών στην Κίνα, έγινε σήμερα από τις διοικήσεις των δύο εταιριών στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αλλά και εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς.

Η πρώτη παρτίδα παραδόθηκε ήδη στα γραφεία της Lilly στη Σαγκάη και ως το τέλος του έτους προβλέπεται να εξαχθούν 2 εκ. φιαλίδια. Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση της εξαγώγιμης ποσότητας το 2015 στα 6 εκ. φιαλίδια και το 2016 στα 6,3 εκ. φιαλίδια.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Φαρμασέρβ – Λίλλυ και του φαρμακευτικού φόρουμ EPhForT του ΕΒΕΑ, κ. Διον. Φιλιώτης, σημείωσε πως το φαρμακευτικό φόρουμ προωθεί δραστηριότητες καινοτόμες, με εξαγωγικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα και μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη χώρα, όπως η προώθηση της κλινικής έρευνας στη χώρα μας, η προώθηση της παραγωγής φαρμάκων μεγάλων φαρμακευτικών οίκων σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για εξαγωγή στις διεθνείς αγορές . Πρόσθεσε πως η συνεργασία με τη Βιανέξ ξεπερνά τα 30 χρόνια και πως την τελευταία διετία, χρειάστηκε πολλή δουλειά για την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής.

Ήδη η Lilly κατέχει το 40-42% της αγοράς βανκομυκίνης στην Κίνα και με την αύξηση της παραγωγής στη χώρα μας, προσβλέπει στην κάλυψη του 50% του συγκεκριμένου φαρμάκου στην κινεζική αγορά, με ρυθμό αύξησης της τάξης του 10-15% ετησίως.
Από τη συμφωνία αυτή, η Βιανέξ θα ενισχύσει τον κύκλο εργασιών της κατά περίπου 10 εκ. ευρώ ετησίως.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, χαρακτηρίζοντας την υλοποίηση της συμφωνίας ως ξεχωριστή στιγμή, η οποία όμως υποδηλώνει το πρόβλημα της ύφεσης στη χώρα. Σημείωσε πως πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα από αυτούς που είδαν την κρίση ως πρόκληση για προσαρμογή και δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Είπε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για Έλληνες επιχειρηματίες που απάντησαν αποτελεσματικά στην κρίση με αποτέλεσμα τη συγκεκριμένη δράση. Και διευκρίνισε πως το υπουργείο Υγείας φροντίζει για την υγεία του ασθενή, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης φροντίζει για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης σημείωσε πως στην πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται πως το θεσμικό πλαίσιο εξαγωγών της χώρας μας είναι το καλύτερο, με συγκριτικά πλεονεκτήματα, και πρόσθεσε πως με επιπλέον 25 νέες δράσεις που προωθούνται, ο στόχος είναι να μειωθεί κατά 20% το κόστος και κατά 50% ο χρόνος για την εξαγωγή προϊόντων. Υπογράμμισε ότι η Κίνα αποτελεί αγορά – στόχο και αναφέρθηκε στην περσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού με πολυπληθή εμπορική αποστολή, για το «άνοιγμα του δρόμου στις ελληνικές επιχειρήσεις», τονίζοντας πως μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η προσαρμογή δεν είναι εύκολη.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Παν. Μίχαλος, εξήρε το συγκεκριμένο μοντέλο, σημειώνοντας πως στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα επιχειρηματικός κόμβος ώστε τα παραγόμενα προϊόντα της να εξάγονται. Έτσι, θα αντιμετωπιστεί η απώλεια του 25% του ΑΕΠ και θα μειωθεί η ανεργία που στους νέους φθάνει το 60%. Τόνισε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα λόγω γεωγραφικής θέσης, υποδομών, ανθρώπινου δυναμικού. Πρόσθεσε πως ο Πειραιάς έχει ήδη γίνει κόμβος logistics και ότι χρειάζονται επενδύσεις για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής με στόχο τις εξαγωγές.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημ. Λιντζέρης, δείχνοντας το μέγεθος της συμφωνίας για παραγωγή 10 εκ. φιαλιδίων στη χώρα μας προς εξαγωγή, σημείωσε πως στην Ελλάδα η αγορά περιορίζεται σε 45.000 φιαλίδια. Χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει το συγκεκριμένο μοντέλο που δείχνει το δρόμο προς την Ελλάδα του μέλλοντος και αναφερόμενος στον ΕΟΦ τόνισε πως οι άδειες εξαγωγές και οι βεβαιώσεις καλής λειτουργίας εκδίδονται πλέον εντός 10ημέρου, ενώ γίνονται προσπάθειες για περεταίρω επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ.Κ. Μίχαλος χαιρετίζοντας υπογράμμισε πως οι εξωστρεφείς δράσεις αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δικαιώνοντας τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία και μπορεί να γίνει προορισμός παραγωγής φαρμάκων και κλινικών μελετών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα με επενδύσεις σε καινοτομία και υψηλή κατάρτιση. Καταλήγοντας, δήλωσε τη στήριξη του ΕΒΕΑ μέσω του φαρμακευτικού φόρουμ, που συγκεντρώνει τη γνώση και εμπειρία της αγοράς.

Από την πλευρά της Βιανέξ, ο αντιπρόεδρος κ. Δημ. Γιαννακόπουλος επισήμανε πως πρόκειται για ένα πρωτότυπο αναπτυξιακό – εξαγωγικό μοντέλο, για το οποίο η Βιανέξ επενδύει 11 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκ. ευρώ, άμεσα. Ήδη απασχολούνται για αυτό το project 20 νέα εξειδικευμένα στελέχη που στα επόμενα χρόνια θα διπλασιαστούν. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σταδιακή αύξηση της παραγωγής τα επόμενα χρόνια μέχρι τα 6,3 εκ. φιαλίδια, ενώ τόνισε πως στη χώρα μας δυστυχώς η εφαρμοζόμενη πολιτική οδηγεί σε μειωμένη κάλυψη των αναγκών των ασθενών με σημαντική επιβάρυνσή τους, καθώς και σε δραματικές ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα.

ΠροηγούμενοΕπόμενο