Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ζωντανό εργαστήριο νευροεκφυλιστικών νόσων μέσα στο σπίτι

24/10/2016 10:33:17 πμ
Βασίζεται σε high-tech εφαρμογές παιχνιδιών του διαδικτύου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα «ζωντανό εργαστήριο» (Living Lab) προσομοίωσης της πραγματικότητας, μέσα στο χώρο του σπιτιού ενός πάσχοντα από τη νόσο του Πάρκινσον, παρουσιάστηκε χθες στο συνέδριο Genedis 2016 στη Σπάρτη, από τον αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης.


Πρόκειται για τo ThessHall (Thessaloniki Active & Healthy Ageing Living Lab), το οποίο βασίζεται σε high-tech, αλλά φθηνές εφαρμογές παιγνίου διαδικτύου που διερευνούν νευροεκφυλιστικές νόσους.

 Ο καθηγητής Μπαμίδης, ο οποίος είναι ο συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος Long Lasting Memories,LLM («Αναμνήσεις Διαρκείας»), το οποίο λειτουργεί ως καινοτόμα υπηρεσία κοινωνικής φροντίδας LLM Care και βασίζεται σε τεχνολογίες διαδικτύου, προσφέρει μία ενοποιημένη λύση για την πρόληψη της νοητικής εξασθένισης, τη σωματική ενδυνάμωση και την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης και ευεξίας ατόμων στην τρίτη ηλικία αλλά και ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων γενικότερα.

Το ζωντανό εργαστήριο

Το «ζωντανό εργαστήριο» είναι ένα δωμάτιο-σπίτι το οποίο έχει καθιστικό, μπάνιο και κουζίνα. Μέσα σε αυτό ένας μεγάλος αριθμός χρηστών με νευροεκφυλιστικές νόσους αλληλεπιδρούν με νέα προϊόντα και υπηρεσίες στην καθημερινότητά τους.

Αυτή την περίοδο το σενάριο περιλαμβάνει ηλικιωμένα άτομα με Πάρκινσον που επισκέπτονται το δωμάτιο για να περάσουν από τεστ ορισμένων εργασιών που σχετίζονται με την καθημερινότητά τους και μπορούν να εκτιμήσουν τη σωματική τους κατάσταση, καθώς και κάποιες ασκήσεις σωματικής βελτίωσης και ενδυνάμωσης. Στόχος, όπως είπε ο καθηγητής, είναι να αποτυπωθούν οι όποιες βελτιώσεις από τη χρήση του συστήματος και νευροφυσιολογικά, προκειμένου να διαπιστωθεί η βελτίωση στις εγκεφαλικές διεργασίες και λειτουργίες.


Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπίδη, απώτερος στόχος του Ζωντανού Εργαστηρίου είναι η ευρεία συνεργασία με φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού χώρου (π.χ. τεχνολογικές εταιρείες) που αξιοποιώντας ως ευκαιρία τη δυνατότητα συν-δημιουργίας με τους ίδιους τους ασθενείς και τους περιθάλποντές τους να προκύπτουν ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες λύσεις που θα υποστηρίζουν την ανεξάρτητη διαβίωση ηλικιωμένων ατόμων με Πάρκινσον, καθώς τώρα το εργαστήριο λειτουργεί βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου και όχι βάσει των εξατομικευμένων αναγκών τους.


IPrognosis

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και θα γίνει ο προπυλώνας των επικείμενων δοκιμών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα IPrognosis. Από εκεί περνούν καθημερινά περίπου 15 άτομα και ακολουθούν το 35λεπτο πρόγραμμα σωματικής άσκησης που είναι εμπλουτισμένο με διασκεδαστικά παιχνίδια στο διαδίκτυο, παρουσία ειδικού.

Τα άτομα που παίρνουν μέρος στη μελέτη, υποβάλλονται σε νευροφυσιολογικές και άλλες καταγραφές στο τέλος του διμήνου προκειμένου να αποτυπωθεί η βελτίωσή τους. Ωστόσο, μετά από 8 μήνες θα πρέπει να επανέλθουν για να επαναλάβουν τη διαδικασία.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο καθηγητής Μπαμίδης, είπε ότι η νευροφυσιολογική καταγραφή αυτών των ατόμων αναμένεται να δείξει μια σημαντική βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, μια αναδιοργάνωση των εγκεφαλικών δικτύων , καθώς και μια σημαντική αποκατάσταση της πλαστικότητας των νευρώνων. Μάλιστα διαφορετικού τύπου μυϊκές ασκήσεις δείχνουν να έχουν και διαφορετική επίδραση στο νευρικό σύστημα αυτών των ατόμων.

Παρότι το αριθμητικό δείγμα των ασθενών που έχουν υποβληθεί στα τεστ είναι μικρό, ο καθηγητής δηλώνει αισιόδοξος για την εξέλιξη του εγχειρήματος.

Το Thess-AHall

Το Thess-AHall λειτουργεί από το 2014 στη Θεσσαλονίκη και έχει διαρκή συνεργασία με οίκους ευγηρίας, με κέντρα ημερήσιας φροντίδας, με δήμους και Περιφερειακές Αρχές Υγείας της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της περιφέρειας (π.χ. Δήμος Ορεστιάδας), καθώς και με Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Alzheimer. To «ζωντανό εργαστήριο» που χρηματοδοτείται από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες FP7 και Horizon 2020 αλλά και από καινοτομική πρωτοβουλία αυτοχρηματοδότησης μέσα από τις δομές της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ζωντανών Εργαστηρίων (ENoLL).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Δράσης
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics