Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

4/9/2019 3:25:51 μμ
Με όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Υπόμνημα με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του φαρμάκου και λύσεις για την αντιμετώπισή τους κατέθεσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των επιστημονικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τον Πρωθυπουργό για τις σοβαρές ελλείψεις των φαρμάκων αλλά και για την ανάγκη υπογραφής συμφωνίας για τη διάθεση των ΦΥΚ και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Συγκεκριμένα, τα θέματα που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό είναι τα εξής:


1. ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ: Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται εν αναμονή της υλοποίησης της υπόσχεσης για θέσπιση κινήτρων (χωρίς δημοσιονομικό κόστος) για συστεγάσεις φαρμακείων με στόχο τη θωράκιση των αδύναμων φαρμακείων και τη μετατροπή όλων των υφιστάμενων σημείων σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.


2. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ: Με το υπ'  αριθμόν 64/2018 Προεδρικό Διάταγμα «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού - Ίδρυση φαρμακείου» παρέχεται η δυνατότητα σε έναν ιδιώτη μη φαρμακοποιό να ιδρύσει μέχρι και 10 φαρμακεία. Ο ΦΣΘ έχει ασκήσει αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής όπου θα κριθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η αντισυνταγματικότητα του Π.Δ. και η μη συμβατότητά του με το Ενωσιακό κεκτημένο.


3. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα χρόνια των μνημονίων συνδέθηκε με ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό είχε δραματική επίπτωση στην ποιότητα των παροχών γιατί αφενός το ποσοστό (1,1%) είναι πολύ μικρό, αφετέρου το ΑΕΠ κατακρημνίστηκε. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξει το ποσοστό ή να αποσυνδεθεί από το ΑΕΠ προς όφελος των ασθενών.


4. ΩΡΑΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ: Προτείνεται προσωρινή επιστροφή στο ωράριο 5 ημερών και 40 ωρών και έναρξη διαλόγου για θέσπιση νέου σύγχρονου ωραρίου, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της κοινωνίας και των φαρμακείων.


5. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: Οι φαρμακοποιοί προτείνουν την αναστολή των εξαγωγών όσων φαρμάκων είναι ελλειπτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να διατεθούν όλα για τις εγχώριες ανάγκες.


6. ΠΑΛΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ: Υπάρχουν από το 2012 σε εκκρεμότητα χρηματικές οφειλές προς τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, ύψους περίπου 500.000 ευρώ από συνταγές που εκτελέστηκαν σε ασφαλισμένους ταμείων, που αργότερα ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Η καθυστέρηση οφείλεται σε καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους.


7. ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ: Το πιλοτικό πρόγραμμα για διάθεσή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία πρέπει να αρχίσει το συντομότερο ώστε να εκτιμηθούν προβλήματα και να υπάρξουν προτάσεις.


8. ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ: Οι φαρμακοποιοί αναμένουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μείωσης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση