Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μελετούν ακτινογραφίες και δίνουν ακριβείς διαγνώσεις φυματίωσης! Αυτό πέτυχε επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Τόμας Τζέφερσον» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, εργαζόμενοι σε δύο διαφορετικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (AlexNet και GoogleNet).
Οι επιστήμονες τροφοδότησαν τους υπολογιστές με ακτινογραφίες ασθενών που είτε έπασχαν από φυματίωση είτε όχι. Οι υπολογιστές, με τη μέθοδο της «βαθιάς μάθησης», μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που τους επιτρέπει να εκπαιδεύονται από τη μελέτη των δεδομένων και να βελτιώνονται, έδωσαν διαγνώσεις φυματίωσης με ακρίβεια 96%! Όταν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης συνδυάσθηκε με την εμπειρία ενός πραγματικού ακτινολόγου, το ποσοστό ακρίβειας έφθασε το 99%.
«Υπάρχει πλέον τρομερό ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη εντός και εκτός του πεδίου της Ιατρικής. Η σχετικά υψηλή διαγνωστική ακρίβεια των συστημάτων βαθιάς μάθησης είναι συναρπαστική», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Πάρας Λακχανί.
Ο στόχος πλέον είναι η εφαρμογή του συστήματος κυρίως σε απομονωμένες περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών, που δεν έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένους ακτινολόγους, για την καλύτερη αντιμετώπιση μιας θανατηφόρας νόσου, η οποία προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το 2016 περίπου 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από φυματίωση και 1,8 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό "Radiology" της Ακτινολογικής Εταιρείας της Β. Αμερικής.