Η σουλφοραφάνη, ουσία που είναι πλούσια στα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι), βοήθησε σε έρευνα παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.
Μελέτες, που διεξήγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, έδειξαν ότι η συγκεκριμένη ουσία εμπόδισε ηπατικά κύτταρα να παράγουν γλυκόζη. Συγκεκριμένα σε έρευνες σε αρουραίους, τροποποίησε τη δραστηριότητα συγκεκριμένων γονιδίων στο ήπαρ, ώστε να απομακρύνεται η πιθανότητα νόσησης.
Στη συνέχεια η σουλφοραφάνη δοκιμάστηκε σε 97 άτομα με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι λάμβαναν το αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη, ωστόσο οι 37 εξ αυτών δεν κατάφερναν να ελέγξουν το σάκχαρό τους.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τυχαία επιλογή. Η πρώτη ομάδα λάμβανε σουλφοραφάνη σε σκόνη μία φορά την ημέρα για 12 εβδομάδες σε συνδυασμό με την αντιδιαβητική τους αγωγή και η άλλη ομάδα έλαβε placebo.
Η σουλφοραφάνη φάνηκε να είναι αποτελεσματική σε συγκεκριμένους ασθενείς, κυρίως σε όσους ήταν παχύσαρκοι και αρρύθμιστοι. Η μέση γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (ΗbA1c) τους έπεσε από σχεδόν 7,4% σε λίγο πάνω από το 7%.
Η έρευνα δεν βρίσκεται σε στάδιο τέτοιο, ώστε να συσταθεί η λήψη συμπληρωμάτων σουλφοραφάνης για τη διαχείριση της νόσου. Εξάλλου στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε συμπλήρωμα με υψηλή συγκέντρωση σουλφοραφάνης, που δεν υπάρχει εμπορικά διαθέσιμο. "Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα σε μεγαλύτερα κλινικά δείγματα", ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί, ενώ ήδη σχεδιάζουν μελέτες για το ρόλο της σουλφοραφάνης σε άτομα με προ-διαβήτη, ώστε να διαπιστώσουν μήπως μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης τελικά διαβήτη τύπου 2.
Η σουλφοραφάνη είναι γνωστή για τη δράση της στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή αντικαρκινική δράση και κατά της λιπώδους ηπατικής νόσου.
Η εν λόγω έρευνα για την επίδρασή της στο διαβήτη τύπου 2 δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.