Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Υπό έρευνα ο συνδυασμός νεότερων αντιλιπιδαιμικών με στατίνες

11/5/2017 12:27:59 μμ
Μπορεί να αναδειχθεί στην πιο αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση στην Καρδιολογία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο συνδυασμός των νεότερων αντιλιπιδαιμικών φαρμάκων με τις στατίνες όχι μόνο προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, αλλά συμβάλλει σημαντικά στη μείωση και των καρδιαγγειακών επεισοδίων και κυρίως του εμφράγματος και των καρδιαγγειακών θανάτων.


Αυτό διαπιστώθηκε από τη νέα πολυκεντρική και διεθνής μελέτη Fourier, στην οποία συμμετείχαν 27.584 ασθενείς με αθηρωματική καρδιαγγειακή νόσο από 49 χώρες, οι οποίοι λάμβαναν στατίνες.

Στη μελέτη χορηγήθηκε το evolocumab για τη μείωση της LDL, το οποίο ανήκει στα μονοκλωνικά αντισώματα και αναστέλλει τον μετατροπέα της πρωτεΐνης σαμπτιλισίνης. Κατά τη διάρκεια των 2 χρόνων της μελέτης, παρατηρήθηκε ελάττωση της κακής χοληστερίνης κατά 60% με τιμή κατά μέσο όρο 30mg% ανά ασθενή, αλλά παράλληλα μειώθηκαν εντυπωσιακά τα καρδιαγγειακά επεισόδια (εμφράγματα, εγκεφαλικά, καρδιακοί θάνατοι, ασταθή (προεμφραγματική) στηθάγχη, οι επεμβάσεις για bypass).


Αυτό που είναι σημαντικό στην παρούσα φάση, ώστε να μιλήσουμε για την πιο αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση στην Καρδιολογία, είναι να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και από άλλες μελέτες και να διευκρινιστεί αν υπάρχουν μακροχρόνιες παρενέργειες από τη λήψη του συνδυασμού στατινών και νεότερων αντιλιπιδαιμικών.


Σημείωση: Τα νεότερα αντιλιπιδαιμικά έχουν εγκριθεί από τον FDA και τον ΕΜΑ (Αμερικανικός και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αντίστοιχα) και χορηγούνται με ενέσεις υποδορίως, μία ή δύο φορές τον μήνα, σε συνδυασμό ή χωρίς συνδυασμό με στατίνες, ανάλογα με την επιθετικότητα της στεφανιαίας νόσου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics