Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Υπό ανάπτυξη ένα εμβόλιο κατά του έρπητα γεννητικών οργάνων

23/1/2017 11:13:43 πμ
Αν οι δοκιμές σε ανθρώπους επιτύχουν, θα σταματήσει η εξάπλωση του ιού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εμβόλιο κατά του έρπητα των γεννητικών οργάνων (HSV2) βρίσκεται υπό ανάπτυξη και δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα στις μέχρι σήμερα προκλινικές δοκιμές.


Αναλυτικά, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον καθηγητή λοιμωδών νόσων Χάρβεϊ Φρίντμαν του Ινστιτούτου Ανσολογίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό PLoS Pathogens, ανέπτυξαν ένα νέο εμβόλιο που δημιουργεί τρία ξεχωριστά αντισώματα, από τα οποία το ένα εμποδίζει τον ιό να μολύνει τα κύτταρα και τα άλλα δύο τον εμποδίζουν να μπλοκάρει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 


Σε πειράματα σε χοίρους και μαϊμούδες το εμβόλιο προσέφερε ισχυρή προστατευτική δράση σε ποσοστό έως 98%, πόρισμα που ανοίγει το δρόμο για τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Ήδη ο επικεφαλής δρ Φρίντμαν συζητά με φαρμακευτικές εταιρείες για την έναρξη αυτών και σχολιάζει ότι «πρόκειται για μια καινοτόμα στρατηγική και δουλεύει θαυμάσια. Κανένα άλλο υποψήφιο εμβόλιο δεν έχει αφήσει τόσες υποσχέσεις».

 


Πραγματικά, εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες αναζητείται από την επιστημονική κοινότητα ένα εμβόλιο που θα δώσει τέλος στην παγκόσμια πανδημία. Μέχρι σήμερα κανένα υποψήφιο εμβόλιο δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές. Ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα μορφή για μεγάλα διαστήματα στο σώμα και αποφεύγει την ανίχνευσή του από το ανοσοποιητικό σύστημα.

 


Το νέο εμβόλιο χορηγείται τρεις φορές σε μηνιαία χρονικά διαστήματα (η τρίτη δόση θα μπορούσε να δοθεί και μετά από έξι μήνες). Αν αυτό αποδειχθεί στους ανθρώπους τόσο αποτελεσματικό όσο και στα πειραματόζωα, τότε εκτιμάται ότι ο ιός HSV2 θα είναι δυνητικά κολλητικός μόνο κάθε δύο μέρες ανά 1.000, πράγμα που ουσιαστικά θα σταματήσει την ικανότητά του να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων.

H εξάπλωση του ιού

Περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον ιό του έρπη των γεννητικών οργάνων. Στις ανεπτυγμένες χώρες, περίπου ένας στους έξι ανθρώπους ηλικίας 15-49 ετών έχει μολυνθεί με τον HSV2, ενώ σε μερικές χώρες της Αφρικής έχει μολυνθεί πάνω από το μισό ενήλικο πληθυσμό. Η μόλυνση με τον ιό επιπλέον αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό HIV του AIDS, ενώ μεταδίδεται και από προσβληθείσες μητέρες στα βρέφη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics