Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Υπέρ των ανεξάρτητων φαρμακείων τάσσονται οι πολίτες της Βόρεια Ντακότα

19/1/2015 11:09:07 πμ
Οι προσπάθειες μεγάλης αλυσίδας για άρση των ιδιοκτησιακών περιορισμών έπεσαν στο κενό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Οι φαρμακοποιοί στην πολιτεία της βόρειας Ντακότα υπερασπίζονται με επιτυχία την αναγκαιότητα της ιδιοκτησιακήςανεξαρτησίας των φαρμακείωντους.

 


Οι ανεξάρτητοι φαρμακοποιοί στη βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ κατάφεραν να απορριφθεί το αίτημα της Walmart, της μεγαλύτερης αλυσίδας υπεραγορών, για άρση των ιδιοκτησιακών περιορισμών. Στη συγκεκριμένη πολιτεία, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, η ιδιοκτησία των φαρμακείων περιορίζεται αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς. Παρά τα 2 εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για την εκστρατεία κατά των ιδιοκτησιακών περιορισμών που ισχύουν από το 1967, οι πολίτες ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος των ανεξάρτητων φαρμακείων με 60%! Στην επιτυχημένη υπερασπιστική γραμμή συνηγόρησε και μια μελέτη* που δείχνει ότι –παρά τους ισχυρισμούς– στη βόρεια Ντακότα τα φάρμακα καθώς και το μέσο κόστος ανά συνταγή εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στα χαμηλότερα της χώρας, ενώ η πρόσβαση παραμένει καλύτερη από ό,τι σε άλλες πολιτείες, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς των φαρμακείων στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η σύγκριση στις τιμές και τη μέση συνταγή μεταξύ βόρειας και νότιας Ντακότα (η τελευταία διέπεται από ένα πλήρως απορρυθμισμένο καθεστώς) είναι αποκαλυπτική, καθώς η τελευταία εμφανίζει υψηλότερες τιμές και φτωχότερους σχετικά ποιοτικούς δείκτες.






Επίσης στη μελέτη αναφέρεται ότι, εκτός των παραπάνω, τα ανεξάρτητα φαρμακεία στη βόρεια Ντακότα προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες από ό,τι γενικά στην υπόλοιπη χώρα. Ως εκ τούτου οι κάτοικοι της πολιτείας αυτής αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία να διατηρήσουν τα προνόμια που απολαμβάνουν από τα τοπικά τους φαρμακεία και να μη διακινδυνεύσουν να τα χάσουν για μια σειρά από αμφίβολες υποσχέσεις.


Δεν είναι η πρώτη απόπειρα των αλυσίδων υπεραγορών ή των αλυσίδων φαρμακείων να προσβάλουν το υπάρχων καθεστώς και σίγουρα δεν πρόκειται να είναι η τελευταία, μια που η συγκεκριμένη πολιτεία αναπτύσσεται εξαιτίας τoυ σχιστολιθικού πετρελαίου που υπάρχει στην περιοχή. Όμως η διαφορά 60-40 μεταξύ των ψήφων επιτρέπει να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας.


*North Dakota's Pharmacy Ownership Law! Ensuring Access, Competitive Prices, and Quality Care. October 2014, Institute For Local Self Reliance. Olivia LaVecchia and Stacy Mitchell
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση