Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Υπ. Υγείας: Ξεκινά επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός

29/10/2015 12:50:20 μμ
Στην εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννη Μπασκόζου υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα του εμβολιασμού με το αντιγριπικό εμβόλιο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Στην εγκύκλιο δίνονται οδηγίες για τη μεγιστοποίηση της θωράκισης του ευπαθούς πληθυσμού στους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, όπως ΕΟΦ, ΚΕΕΛΠΝΟ, Υγειονομικές Περιφέρειες, Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του γ.γ., η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως εντείνεται τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Συγκεκριμένα, κατά την περσινή περίοδο γρίπης, το επιδημικό κύμα ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2015.

Ωστόσο, «κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο προσδιορισμός του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ενώ συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και, όχι σπάνια, την αύξηση της θνητότητας».

Για τους λόγους αυτούς, ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος ως τρόπος πρόληψης. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι εξής:


1. Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  1. ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), Μεταμόσχευση οργάνων, Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα,
  2. χρόνια νεφροπάθεια, Νευρομυϊκά νοσήματα, Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, Λεχωίδες, Θηλάζουσες, Ατομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)>40 kg/m),
  3. παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά τη γρίπη.

Επίσης, ο εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη, στους κλειστούς πληθυσμούς (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων - λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.) και τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας


Στην εγκύκλιο, τέλος, γίνεται ειδική αναφορά στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, που «βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από Λοιμώξεις κατά την εργασία και την περαιτέρω μετάδοσή τους στους συναδέλφους και τους ασθενείς» καθώς και στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού του προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, των Μονάδων νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων και των ειδικών μονάδων ανοσοκατεσταλμένων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εξετάστηκε η πληρότητα και η συνοχή του σχεδίου αντιμετώπισης και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων
Αφορούν εγκύους, βρέφη και επαγγελματίες υγείας






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics