Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Υγεία: Γιατί χωρίς τους ιδιώτες δεν μπορεί να υπάρξει περίθαλψη;

20/2/2015 12:45:43 μμ
Αναμονές που σκοτώνουν στο ΕΣΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανασκεύασε πλήρως τις δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας μετά το σάλο που δημιούργησε όταν υποστήριξε ότι οι συμβάσεις που έχει ο ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να διακοπούν και τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων θα πρέπει να εξυπηρετούνται από τις δομές του ΕΣΥ.



Η μάλλον πρόχειρη …όπως αποδείχθηκε δήλωση του Π. Κουρουμπλή πυροδότησε την οργή των ιδιοκτητών κλινικών , των ασφαλιστικών εταιρειών, των ασθενών αλλά και της αντιπολίτευσης. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν σίγουρα εξίσωση προς τα κάτω και δεν συνάδουν με την αριστερή πολιτική


Μιλώντας στο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως δεν τίθεται κανένα θέμα επιβάρυνσης των ασφαλισμένων ενώ η αποκατάσταση της υγείας των ασθενών είναι το κύριο ζητούμενο για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Δεν υπάρχει διακοπή ή κατάργηση της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ στα νοσήλια ασφαλισμένων στις περιπτώσεις που ο ασθενής παραπέμπεται από δημόσιο νοσοκομείο σε ιδιωτικό. Για τα περιστατικά τα οποία προσφέρεται περίθαλψη από τα δημόσια νοσοκομεία όμως, και ο ασφαλισμένος έχει και ιδιωτική ασφάλιση και επιλέγει τελικώς ιδιωτική κλινική, με τη συμμετοχή θα επιβαρύνεται πρώτα η ιδιωτική του ασφαλιστική και στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ. Σήμερα, ισχύει το αντίθετο», ξεκαθάρισε ο υπουργός.


Πάντως, η εξαγγελία εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και όχι στον άμεσο, καθώς απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να καταπολεμηθούν οι δυσλειτουργίες των δημόσιων νοσοκομείων, όπως οι τεράστιες λίστες αναμονής, μέσω προσλήψεων αναγκαίου προσωπικού.

Τι υποστήριξαν οι ιδιωτικοί φορείς υγείας

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τους ιδιωτικούς φορείς οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια, από την ημέρα ίδρυσης του ΕΟΠΥΥ, εξυπηρετούν τα δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένους του Ταμείου για εξετάσεις και νοσηλείες που διαφορετικά θα χρειάζονταν πολύμηνες αναμονές για να εξυπηρετηθούν. Τα στοιχεία των νοσοκομείων δείχνουν ότι το 70% των ασφαλισμένων καταφεύγει τελικά στον ιδιωτικό τομέα για νοσηλεία χρησιμοποιώντας το βιβλιάριο υγείας τους αλλά και καταβάλλοντας και από την τσέπη του την κατά περίπτωση συμμετοχή. «Αν ποτέ ισχύσει μια τέτοια σύμβαση, τότε πολύ μεγάλο ποσοστό των ιδιωτικών κλινικών θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο, σε έναν κλάδο που απασχολεί 15.000 εργαζόμενους», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός.

Ο Γολγοθάς των ασθενών με καρκίνο

Είναι ενδεικτικό πως οι ασθενείς με καρκίνο στην Ελλάδα, εξαιτίας της έλλειψης μηχανημάτων, περιμένουν μήνες στην ουρά για ακτινοθεραπεία, ενώ το κόστος είναι τεράστιο. Οι ασθενείς στο «Αττικό», τον «?γιο Σάββα» και το «Μεταξά» στον Πειραιά περιμένουν κατά μέσο όρο 3 μήνες για μία ακτινοθεραπεία, ενώ σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ η αναμονή μπορεί να φτάσει έως και τους 5 μήνες.

Οι περισσότεροι ασθενείς γνωρίζοντας ότι οι ακτινοβολίες πρέπει να ξεκινούν αμέσως μετά το τέλος της χημειοθεραπείας (21 -30 ημέρες το περιθώριο) καταφεύγουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία τα οποία διαθέτουν σύγχρονους γραμμικούς επιταχυντές και μέχρι τώρα τα έξοδα τα κάλυπτε ο ΕΟΟΠΥ. Την αμοιβή όμως του γιατρού την πλήρωνε ο ασφαλισμένος από την τσέπη του.

Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 24 ακτινοθεραπευτικά κέντρα σε δημόσιες δομές, δηλαδή αναλογούν 2,2 μηχανήματα ανά 1.000.000 πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 7 μηχανήματα για την ίδια αναλογία. Επιπλέον τα μηχανήματα είναι παλιάς τεχνολογίας και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το 40% των περιστατικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει περίπου 60 μηχανήματα και έχει μόνο 37 από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα. Αυτό κάνει και εξαιρετικά σαφές γιατί οι λίστες αναμονής φτάνουν έως και 4 μήνες.

Τεράστια η αναμονή και για μια αξονική

Ο μέσος όρος αναμονής στα Δημόσια νοσοκομεία για εξέταση σε τομογράφο είναι τρεις μήνες ενώ το 67% των εσόδων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων είναι από ασφαλιστικά ταμεία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ιδιώτες εκμεταλλεύονται το κενό των δημοσίων νοσοκομείων αφού το 90% των επενδύσεων στον ιατρικό εξοπλισμό γίνεται από ιδιώτες, την ίδια στιγμή που σε πολλά νοσοκομεία της χώρας δεν λειτουργεί κανένας τομογράφος.

6 μήνες έως και 1 χρόνο η αναμονή για χειρουργείο

Αν το χειρουργείο δεν έχει χαρακτηριστεί ως επείγον τότε οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν από 6 μήνες έως 1 χρόνο για να υποβληθούν σε μία απλή εγχείρηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Χρήστος Παπαστεργίου.

Πολλά δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν επαρκές προσωπικό όπως είναι οι αναισθησιολόγοι ή οι μαιευτήρες ενώ υπολείπεται και ο αριθμός των νοσηλευτών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν απογευματινά χειρουργεία.

Αρχικός πάντως στόχος του υπουργείου Υγείας ήταν η μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές, ο οποίος φέτος ανέρχεται σε 235 εκατ. ευρώ, την στιγμή όμως που οι προϋπολογισμένες λειτουργικές δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων για το τρέχον έτος ανέρχονται στο 1,45 δισ. ευρώ.


Βάσω Καλυβιώτη 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Στόχος η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε θεραπείες και υπηρεσίες υγείας






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση