Η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και ο ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός των λειτουργικών εξόδων των δημόσιων νοσοκομείων είναι τα επιπλέον «δώρα» που φέρνει ο προϋπολογισμός για το 2013, μετά και την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, που προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στις παροχές υγείας.
Τη χρονιά που έρχεται λοιπόν, ο προϋπολογισμός βάζει χαμηλότερο ταβάνι στα έξοδα των ασφαλιστικών φορέων για τα φάρμακα, τα οποία δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 2,62 δισ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, από 2,65 δισ. θα πρέπει να περιοριστούν το 2013 στα 2,35 δισ.
Όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, ήδη οι δαπάνες των νοσοκομείων έχουν περιοριστεί σημαντικά, όμως μένει να εφαρμοστούν και να αποδώσουν η λειτουργία ενός κεντρικού συστήματος προμηθειών, ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης (νέα τιμολογιακή πολιτική και ασφαλιστική τιμή στα φάρμακα) και η μείωση της μισθολογικής δαπάνης του προσωπικού.
Στα μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σε πλεόνασμα 360 εκατ. στα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, εκτός από τη συνένωση νοσοκομείων και κλινικών (μέσω συγχωνεύσεων μονάδων χαμηλής πληρότητας), περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- η διοικητική διασύνδεση νοσοκομείων, με στόχο τη μείωση του διοικητικού κόστους μέσω της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας,
- η αύξηση του ποσοστού χρήσης γενοσήμων φαρμάκων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στην πρωτοβάθμια φαρμακευτική αγωγή,
- η περαιτέρω συρρίκνωση και οριστική κατάργηση μέχρι το 2015 των υφιστάμενων ψυχιατρικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων και υποκατάστασή τους από κοινοτικά δίκτυα υπηρεσιών ψυχικής υγείας,
- η παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης των προϋπολογισμών και των λογαριασμών τάξεως, μέσω του ΕΣΥnet, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελείται εντός των τιθέμενων ορίων και
- η αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών φαρμάκων,
υλικών, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας
μέσω της προώθησης του συστήματος κεντρικών προμηθειών, ώστε να μειωθούν
σημαντικά οι δαπάνες προμήθειας υλικών-φαρμάκων και υπηρεσιών.
Σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο αγκάθι του συστήματος υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, έχει πέσει ήδη μαχαίρι για την εξοικονόμηση περίπου 1 δισ. (400 εκατ. από την πτώση των τιμών των φαρμάκων, 250 εκατ. από την εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, 100 εκατ. όφελος απ' τη διείσδυση των γενοσήμων και 400 εκατ. από περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιωτικές κλινικές). Οπότε μένει να δούμε εάν τα μέτρα αυτά θα καταφέρουν να αποδώσουν καρπούς μέσα στο 2013.
Στις παρεμβάσεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός, περιλαμβάνεται ακόμη η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης του ΕΟΠΥΥ με την ανάπτυξη μηχανισμού είσπραξης νοσηλίων και η ενεργοποίηση του συστήματος του οικογενειακού ιατρού για τον έλεγχο της πρόσβασης στα νοσοκομεία.
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, Μάριος Σαλμάς, εκτίμησε από το βήμα της Βουλής ότι ο ΕΟΠΥΥ «θα σταθεί στα πόδια του, θα είναι βιώσιμος το 2014 και θα εκπληρώνει σε πραγματικό χρόνο όλες τις υποχρεώσεις του».
Ο δρόμος όμως «προς τη βιωσιμότητα» δεν φαίνεται να είναι εύκολος. Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός, μας περιμένουν και άλλες ανακατατάξεις, μεταξύ των οποίων:
- νέα πρότυπα σύμβασης στον ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας, όπου αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές «εκπτώσεις» στην αποζημίωσή τους,
- σύστημα αξιολόγησης των τιμών στις διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις αλλά και υγειονομικού υλικού,
- αξιολόγηση διαγνωστικών κέντρων και κλινικών: θα
χωριστούν σε κατηγορίες και η αποζημίωση
τους θα γίνεται με βάση την κατάταξή τους (ανάλογα με τον εξοπλισμό τους και
την ποιότητα των υπηρεσιών τους).
Πηγή: capital.gr