Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ξέμεινε από ογκολογικά φάρμακα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών

6/3/2015 12:53:45 μμ
Τεράστια ταλαιπωρία για τους ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



«Δεν υπάρχει το φάρμακο για την χημειοθεραπεία σας». Αυτό ανακοίνωσαν στους 19 καρκινοπαθείς της Ογκολογικής Μονάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, που περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για να κάνουν την θεραπεία τους και καταφέρουν να νικήσουν τον καρκίνο και να κερδίσουν το δικαίωμα τους στη ζωή.




Μόνο τέσσερις ήταν οι τυχεροί, που κατάφεραν να προμηθευτούν το φάρμακο από ιδιωτικά φαρμακεία, πληρώνοντας βέβαια τη συμμετοχή από την τσέπη τους, και ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους, για να μη φύγουν άπραγοι. Ανάμεσα τους και ο Γιάννης Γαλανόπουλος από το Πλουτοχώρι, που μίλησε στην εφημ. «Πατρίς» για την ταλαιπωρία των καρκινοπαθών και τον καθημερινά αγώνα τους για τη ζωή. «Εγώ ήμουν από τους τυχερούς που βρήκα το φάρμακο, έκανα τη θεραπεία και δεν γύρισα πίσω άπραγος. Αλλά, υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που πάμε στην Πάτρα από την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, ακόμα και την Κέρκυρα που έφυγαν χωρίς να κάνουν θεραπεία. Η ασθένεια είναι δύσκολη από μόνη της, η ψυχολογία είναι μηδέν και δεν είναι σωστό να ταλαιπωρούν έτσι τον κάθε καρκινοπαθή που κάνει τόσα χιλιόμετρα για να κάνει τη θεραπεία του. Έχουν, τουλάχιστον την ιερή υποχρέωση, να μας ενημερώνουν, να μην πάμε, να μη κάνουμε τόσα χιλιόμετρα άδικα», λέει συγκινημένος ο Γιάννης Γαλανόπουλος.

Έφυγαν… άπραγοι


Την Τρίτη 3 Μαρτίου, 19 καρκινοπαθείς από διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και τα Ιόνια Νησιά πήγαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, προκειμένου να κάνουν την προγραμματισμένη χημειοθεραπεία τους. Ξεκίνησαν από τα ξημερώματα οι περισσότεροι και έκαναν πολλά χιλιόμετρα, με τις συγκοινωνίες ή με ιδιωτικά μέσα, για να φτάσουν στην ώρα τους, να κάνουν την - επίπονη και με πολλές παρενέργειες για τους περισσότερους - θεραπεία τους. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό, αφού διαπιστώθηκε έλλειψη στο φάρμακο για τη θεραπεία του. «Προς τιμήν της η Προϊσταμένη και το προσωπικό, έκαναν αρκετά τηλέφωνα στα άλλα Νοσοκομεία και σε ιδιωτικά φαρμακεία και βρήκαν τελικά 4 φάρμακα. Έτσι, οι τέσσερις σταθήκαμε τυχεροί γιατί μας τα συνταγογράφησαν, πήγαμε, πληρώσαμε 12 ευρώ συμμετοχή και γυρίσαμε στο Νοσοκομείο και κάναμε τη θεραπεία. Μπορεί εγώ να εξυπηρετήθηκα, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα. Αύριο αυτό μπορεί να συμβεί και σ? εμένα. Η πολιτεία κάτι πρέπει να κάνει, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι στους καρκινοπαθείς», λέει ο κ.Γαλανόπουλος, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, όπως πληροφορήθηκε από ασθενή από την Κέρκυρα, έχει ξανασυμβεί, με αποτέλεσμα να φύγουν άπραγοι και απογοητευμένοι. Λες και δεν τους φτάνει η ταλαιπωρία των μετακινήσεων, των θεραπειών και το άγχος της «σκληρής» ασθένειας.

«Συγνώμη για την ταλαιπωρία»


Σε Πανελλαδική έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου, απέδωσε την ταλαιπωρία των ασθενών ο Διοικητής του Νοσοκομείου του Ρίου, Χαράλαμπος Μπονάνος. Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Μαρία Ορφανού, συνεργάτιδα της Ολυμπιακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, στην Πάτρα, εξήγησε πως, σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε από την Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου, το εν λόγω φάρμακο θα είναι διαθέσιμο στις 10 Απριλίου, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη Πανελλαδικά. «Οι θεράποντες ιατροί, αντικατέστησαν το φάρμακο με ισοδύναμο σκεύασμα, με την ίδια δραστική ουσία και δεν θα υπάρχει πρόβλημα μέχρι την προμήθεια του κανονικού φαρμάκου. Πάντως, όπως με ενημέρωσαν οι γιατροί, δεν είναι καθοριστικό για τη θεραπεία τους φάρμακο, αλλά ένα αντίδοτο», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπονάνος και συνέχισε «Θέλω να ζητήσω συγνώμη για την ταλαιπωρία μιας ευαίσθητης ομάδας ασθενών, για τους οποίους προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα».

Θεραπεία… «Γολγοθάς»


Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που βίωσαν, μια ή και περισσότερες φορές κάποιοι καρκινοπαθείς. Τα τελευταία χρόνια, όλοι έχουν βιώσει το σκληρό πρόσωπο του Κράτους… Πρόνοιας (;), αφού οι παροχές προς τους καρκινοπαθείς είναι ελάχιστες και η στήριξη, σχεδόν ανύπαρκτη. «Το ΙΚΑ μας δίνει 520 ευρώ το μήνα αλλά αυτά δεν φτάνουν πουθενά. Μόνο οι εξετάσεις που κάνουμε κάθε φορά μια - δυο ημέρες πριν τη χημειοθεραπεία και οι μετακινήσεις για να πάμε στην Πάτρα, κοστίζουν ένα σωρό χρήματα. Γιατί μπορεί στις δημόσιες δομές να μην πληρώνουμε, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού τη στιγμή που πρέπει να τις κάνουμε. ?σε που, όταν θες να γράψεις φάρμακα, περιμένεις από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 2:00-3:00 το μεσημέρι. Δεν έχεις το κουράγιο, ούτε και την υπομονή για τέτοια αναμονή. Έτσι, πάμε σε ιδιώτες και πληρώνουμε το 25% ή και ολόκληρο το ποσό σε κάποιες εξετάσεις που δεν καλύπτονται» λέει ο κ.Γαλανόπουλος.

Με 8,00 ευρώ, στην Πάτρα δεν φτάνεις…


Όσον για τις μετακινήσεις, «το ΙΚΑ δίνει 8,00 ευρώ την ημέρα. Μ? αυτά τα λεφτά, δεν φτάνεις στην Πάτρα», εξηγεί ο κ.Γαλανόπουλος. Και είναι αλήθεια, αφού το εισιτήριο με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, από Πύργου για Πάτρα κοστίζει 9,80 ευρώ (σ.σ 17 με επιστροφή), ενώ η μετακίνηση με Ταξί, από τον Πύργο μέχρι το Ρίο, υπολογίζοντας και την αναμονή για την επιστροφή, ξεπερνά τα 140 ευρώ. Πόσο μάλλον, όταν ξεκινά κανείς από τα Κρέστενα, τη Ζαχάρω, ή το Πλουτοχώρι, όπου ζει ο Γιάννης Γαλανόπουλος. Ο ίδιος αισθάνεται «τυχερός» όπως είπε, αφού έχει τη δυνατότητα να μετακινείται με ιδιωτικό αυτοκίνητο, συνοδευόμενος και από τον γιο του, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία. Αλλά, αυτό δεν μπορούν να το κάνουν όλοι...

Αναγκαία η Ογκολογική Μονάδα στην Ηλεία


Το περιστατικό αυτό, καταδεικνύει για μια ακόμα φορά τη μεγάλη ανάγκη για τη λειτουργία στην Ηλεία Ογκολογικής Μονάδας, ώστε να σταματήσουν οι μεγάλες μετακινήσεις των καρκινοπαθών της Ηλείας, ή ακόμα και της Μεσσηνίας, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Αυτό, είναι πράγματι μια πρόταση που επεξεργάζεται ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ηλείας, Βασίλης Δημόπουλος, εξηγώντας μάλιστα πως, μολονότι οι εγκαταστάσεις και τα μέσα για την πραγματοποίηση χημειοθεραπειών στην Ηλεία υπάρχουν, ωστόσο απαιτείται ανθρώπινο δυναμικό για την επάνδρωσή μιας τέτοιας μονάδας, που δεν διαθέτει η Ηλεία αυτή τη στιγμή. Είναι άλλωστε γνωστό το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, διαφόρων και μάλιστα βασικών ειδικοτήτων, στο Νοσοκομείο Ηλείας, σε τέτοιο βαθμό που «απειλείται» η εύρυθμη και ασφαλής - όπως κατά καιρούς έχουν επισημάνει και οι γιατροί - λειτουργία κάποιων Κλινικών.


Πηγή:patrisnews.com

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση