Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ξεκίνησαν οι αποσύρσεις φαρμάκων από την αγορά

19/1/2016 10:06:10 πμ
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν φορείς και εταιρείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Μπαράζ απόσυρσης  φαρμακευτικών σκευασμάτων από την αγορά παρατηρείται το τελευταίο διάστημα  εξαιτίας των σαρωτικών μειώσεων στην τιμολόγηση των φαρμάκων που αποφάσισε η Κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο.

 Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, μετά την παραπάνω απόφαση για μείωση των τιμών σε γενόσημα φάρμακα και σκευάσματα που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους (off- patent) περισσότερα από 50 φάρμακα βγαίνουν τελικά από την αγορά, έπειτα από απόφαση των εταιριών πως η κυκλοφορία τους δεν επιφέρει κανένα όφελος και η εμπορία τους καθίσταται ασύμφορη.

Οι εταιρείες φαρμάκου είχαν κρούσει εξαρχής τον κώδωνα του κινδύνου για απανωτές αποσύρσεις σκευασμάτων από την ελληνική αγορά και για την μετέπειτα υποκατάστασή τους από ακριβότερες θεραπείες, γεγονός που θα έφερνε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα: δηλαδή και θα επιβάρυνε περισσότερο το κόστος θεραπείας για τους ασφαλισμένους, αλλά και θα εκτόξευε τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο.

Την ίδια ώρα, επειδή οι τιμές στην Ελλάδα καθορίζουν το σύστημα τιμολόγησης και άλλων αγορών, πολλές εταιρείες εκτιμάται πως θα προτιμήσουν να αποσύρουν τα σκευάσματά τους, παρά να επηρεαστεί η τιμολόγηση σε άλλα κράτη.

Φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτες επιδράσεις στο χώρο του φαρμάκου, προειδοποιώντας μάλιστα πως τα χειρότερα έρχονται. Ήδη από φέτος για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το 2018 δηλαδή, οι δαπάνες για το φάρμακο σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο δεν θα ξεπερνούν συνολικά τα 1,94 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το χαμηλότερο των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα καταργούνται και τα "προστατευτικά μαξιλάρια” των 12 ευρώ ανά συσκευασία για τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα προστασία τους και των 7,8 ευρώ ανά συσκευασία για τα γενόσημα, που ίσχυαν μέχρι και πέρσι. Έτσι στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off-patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα.

Στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα. Στην τιμολόγηση τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.





Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση