Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ξανά στο στόχαστρο της Τρόικα τα φαρμακεία

3/1/2014 12:21:28 μμ
Τι θα απαιτήσουν στη νέα επισκεψή τους οι δανειστές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Στο κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών με αφορμή τις κυοφορούμενες αλλαγές στο τοµέα των φαρμάκων τις οποίες ζητά μετ΄επιτάσεως η τρόικα, η οποία θα επισκεφθεί και πάλι την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας σε δυο εβδομάδες.


«Ψαλίδι» στο ποσοστό κέρδους αλλά και πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων φέρνει το 2014 για τους φαρμακοποιούς με τις ευλογίες των δανειστών μας, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν έχουν βάλει στο μάτι και τα φαρμακεία της χώρας!

Πληροφορίες του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία έχουν τεθεί ξανά στο «μικροσκόπιο» της Τρόικας, η οποία εκτιμά ότι ο αριθμός των φαρμακείων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος από αυτόν που θα έπρεπε να έχει η χώρα, επιπλέον, δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο κλάδο και ασκεί πιέσεις στην Κυβέρνηση για την λήψη μέτρων.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η τρόικα περιλαμβάνονται τα παρακάτω:


Μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων. Ταυτόχρονα η τρόικα ζητά την απελευθέρωση της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και εκτός φαρμακείου (π.χ. στα σούπερ μάρκετ) και κυρίως απελευθέρωση της τιμής τους.

Τα υπουργεία Υγείας αλλά και Ανάπτυξης ετοιμάζουν ήδη τις σχετικές διατάξεις που θα επιτρέπουν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πωλούν συγκεκριμένα φαρμακευτικά είδη.


Αλλωστε ο σχετικός νόμος έχει ήδη αλλάξει.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας -προς το παρόν τουλάχιστον- εμφανίζεται αποφασισμένο να τηρήσει μία σκληρή στάση έναντι των πιέσεων των δανειστών ενώ οι φαρμακοποιοί θα εξετάσουν -πιθανότατα κι εντός της επόμενης εβδομάδας- το ενδεχόμενο έναρξης κινητοποιήσεων. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, προγραμματίζει να πραγματοποιήσει Διοικητικό Συμβούλιο αμέσως μετά τα Θεοφάνια, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για πιθανές κινητοποιήσεις.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση