Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Τρία δισ. ετησίως «μπαίνουμε μέσα» για τα φάρμακα

28/6/2012
Σε κατάσταση ασφυξίας έχει περιέλθει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Μέσα σε ένα χρόνο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία υπέστη «καθίζηση» κατά 21%. Το 2011, ο τζίρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ανήλθε σε περίπου ένα δισ. ευρώ, από 1,2 δισ. που ήταν το προηγούμενο έτος.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σταθερά ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο στον κλάδο των φαρμάκων -που έχει φτάσει τα 3 δισ. ευρώ ετησίως- παρουσιάζει η χώρα μας, όταν διαθέτει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία με τη δυνατότητα να παράγει πάνω από το 50% των απαιτούμενων φαρμάκων σε χαμηλές τιμές. Ανεξάρτητη μελέτη από την ΜcKinsey («Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά»), που εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2011, χαρακτήρισε την εγχώρια παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων ως ένα από τους «αναδυόμενους αστέρες» της ελληνικής οικονομίας. Αναγνωρίζει, μάλιστα, την αναμενόμενη αύξηση της αγοράς παγκοσμίως, την υπάρχουσα εδραιωμένη βιομηχανία και τις επιτυχημένες εξαγωγικές δραστηριότητες και συνιστά κυρίως την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής που θα ανοίξει το «παράθυρο ευκαιρίας» με αύξηση της προστιθέμενης αξίας, ενίσχυση της απασχόλησης και στήριξη της ελληνικής οικονομίας.


Αντ? αυτού, σε κατάσταση ασφυξίας έχει περιέλθει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία λόγω της αναστολής των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον, η έκθεσή της στα ομόλογα που δόθηκαν για την αποπληρωμή των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία έχουν ενταχθεί στο PSI+, φέρνει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία όλο και πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού.


Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: μέσα σε ένα χρόνο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία υπέστη «καθίζηση» κατά 21%. Το 2011, ο τζίρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ανήλθε σε περίπου ένα δισ. ευρώ, από 1,2 δισ. που ήταν το προηγούμενο έτος.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αριθμεί περισσότερες από είκοσι παραγωγικές μονάδες στη χώρα, οι πέντε εκ των οποίων δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Διατηρεί, μάλιστα, πάνω από το 50% της απασχόλησης του ευρύτερου κλάδου, δηλαδή 8.500 θέσεις εργαζόμενων, μεταξύ των οποίων επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης (με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο).


Το δυναμικό αυτό απασχολείται στην παραγωγή γενοσήμων με εμπορική ονομασία (branded generics), τα οποία προορίζονται τόσο για την ελληνική αγορά όσο και για αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται τουλάχιστον 85 ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία διοχετεύει σημαντικούς πόρους σε επενδύσεις που υποστηρίζουν την ποιότητα της παραγωγής της και τον εξωστρεφή χαρακτήρα της, ο οποίος αντανακλάται σε μια έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από εξήντα χώρες. Παράγουν τουλάχιστον 3.500 γενόσημα φάρμακα (εκ των 7.000 φαρμάκων που κυκλοφορούν ετησίως στην ελληνική αγορά). Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, τα φάρμακα έχουν αποτελέσει για δύο συνεχόμενες χρονιές από τα πλέον εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας.


«Φάρμακο» στην οικονομική κρίση είναι, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), το ελληνικό φάρμακο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους εκπροσώπους της, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί μέρος της λύσης στο πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης και της επάρκειας της φαρμακευτικής αγοράς με ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι η πολιτική φαρμάκου, εκτός από μέριμνα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, εκτός από το να ελέγχει και να συγκρατεί τη δαπάνη, οφείλει να είναι και αναπτυξιακή πολιτική.


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

GSK & CureVac: Συμφωνία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων
Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων
Η MSD εγκαινιάζει τα IDEA Studios
Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
AMGEN: Μια από τις πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες στην Ελλάδα για το 2024
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG
Daiichi Sankyo: Επενδύει στην Ελλάδα με καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα
Βασική της προτεραιότητα να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών