Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το υψηλό σάκχαρο προστατεύει από το γλοίωμα!

4/5/2017 11:07:45 πμ
Μια παράξενη σχέση μεταξύ του διαβήτη και του συγκεκριμένου όγκου του εγκεφάλου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αμερικανοί επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι το γλοίωμα, ένας είδος καρκινικού εγκεφαλικού όγκου, είναι συχνότερο σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, σε σύγκριση με διαβητικούς ασθενείς.

Ενώ ο διαβήτης και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, π.χ. στο παχύ έντερο, το μαστό και την ουροδόχο κύστη, φαίνεται πως προστατεύουν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκινικού όγκου...


Στην εν λόγω έρευνα μελετήθηκαν στοιχεία από δύο μελέτες, την AMORIS με 528.580 συμμετέχοντες και τη Me-Can με 269.365 συμμετέχοντες, από τους οποίους οι 812 εκδήλωσαν γλοίωμα. Παρατηρώντας τη σχέση των τιμών σακχάρου με την εμφάνιση εγκεφαλικών καρκίνων, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης γλοιώματος, ήταν εκείνοι με τις υψηλότερες τιμές ή οι διαβητικοί.


Ο λόγος αυτής της σχέσης δεν μπορεί να εξακριβωθεί προς το παρόν, ωστόσο οι ειδικοί υποθέτουν ότι ο ίδιος ο όγκος επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου ή το υψηλό σάκχαρο και ο διαβήτης έχουν περιέργως προστατευτική δράση.

«Ο ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας σχετίζεται με την υποτροπή του γλοιώματος και στα άτομα με διαβήτη εντοπίζεται σε χαμηλά επίπεδα, εν συγκρίσει με μη πάσχοντες από διαβήτη. Ο εγκέφαλος, αν και αναλογεί μόλις στο 2% του σωματικού βάρους, καταναλώνει περίπου το 20% της διαθέσιμης γλυκόζης στο σώμα», εξηγεί η Δρ Τζουντιθ Σβαρτζμπαουμ, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και επικεφαλής της μελέτης.


Σημειωτέον ότι παλαιότερη έρευνα από το ίδιο πανεπιστήμιο είχε δείξει ότι το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιώματος, ενός μη καρκινικού εγκεφαλικού όγκου.


Η πρόσφατη μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics