Το τένις, εκτός από τα προφανή οφέλη που έχει να προσφέρει ως άθλημα, αναδεικνύεται ως η καλύτερη επιλογή αθλήματος για την καρδιακή υγεία και συνεπώς για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό «British Journal of Sports Medicine».
Η έρευνα ουσιαστικά αναλύει πώς μια σειρά από διαφορετικά αθλήματα συμβάλλουν στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες ή εγκεφαλικά επεισόδια. Οι ερευνητές εξέτασαν 80.306 ενήλικες στην Αγγλία και τη Σκωτία με μέσο όρο ηλικίας τα 52. Καθένας από τους εθελοντές ερωτήθηκαν κατά πόσο είχαν ασκηθεί τον τελευταίο μήνα και ποια από τις δραστηριότητες που ακολουθούσαν τους έκαναν να ασθμαίνουν και να ιδρώνουν. Στις δραστηριότητες οι ερευνητές συμπεριέλαβαν δουλειές του σπιτιού, την κηπουρική, τα μαστορέματα και το περπάτημα, καθώς και δημοφιλή αθλήματα, όπως ποδηλασία, κολύμπι, γυμναστική, τρέξιμο, ποδόσφαιρο, ράγκμπι και τέλος τα λεγόμενα «αθλήματα ρακέτας» (τένις, μπάντμιντον, σκουός κτλ.).
Η πρώτη τους διαπίστωση από την έρευνα ήταν περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες (το 44%) είχαν υγιή σωματική/φυσική κατάσταση. Από τα επόμενα εννέα χρόνια παρακολούθησης των εθελοντών, διαπιστώθηκε ότι 8.790 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 1.909 από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή νόσο που δεν είχε διαγνωστεί στην αρχή της έρευνας.
Ποια αθλήματα μας δίνουν χρόνια ζωής
Τα αθλήματα ρακέτας, όπως το τένις, αναδεικνύονται οι μεγάλοι νικητές σε σχέση με τον κίνδυνο προσβολής από καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, με ποσοστό 56%.
Αναλυτικά, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι μικρότερο κίνδυνο για πρώιμο θάνατο από καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν όσοι έκαναν:
- αθλήματα ρακέτας, όπως το τένις, κατά 56%
- κολύμπι κατά 41%
- αεροβική γυμναστική κατά 36%.
Το παράξενο είναι ότι η ποδηλασία, το τρέξιμο, το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι δεν συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο κατά την έρευνα. Ωστόσο οι ερευνητές σημειώνουν ότι ήταν λίγοι οι συμμετέχοντες που ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο και ράγκμπι, έτσι θα ήταν δύσκολο να μετρηθεί η πραγματική τους επίδραση.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί η σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ των αθλημάτων και της μακροχρόνιας ζωής, αλλά τα πορίσματα αυτής της μελέτης παρατήρησης δείχνουν ότι η άσκηση με συγκεκριμένα αθλήματα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία» και προτείνουν στους επαγγελματίες υγείας να συστήνουν τον αθλητισμό στους ασθενείς τους.
Ας απολαύσουμε τον αθλητισμό
«Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης δεν πρέπει να παρερμηνευτούν ώστε να νομίζει κανείς ότι το τρέξιμο και το ποδόσφαιρο δεν προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις. Οι συμμετέχοντες που ασχολούνταν με αυτά είχαν χαμηλότερο ποσοστό θανάτου από καρδιακή νόσο σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνται καθόλου. Αν και το ποσοστό αυτό δεν ήταν «στατιστικά σημαντικό», πολλές άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν τρέξιμο ζουν περισσότερο και εμφανίζουν λιγότερα περιστατικά καρδιακής νόσου», τονίζει, σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα ευρήματα, ο καρδιολόγος Δρ Tim Chico.
Εν κατακλείδι όλοι γνωρίζουν ότι η άσκηση και η άθληση υπόσχονται καλύτερη υγεία καθώς φυσικά και ψυχαγωγία, άρα αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει κάποιο άθλημα που τον ευχαριστεί, ας μην αποθαρρυνθεί από τη συγκεκριμένη μελέτη…
Πηγή (μετάφραση): WebMD UK Health News