Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το σημαντικό μάθημα που μας έδωσε ο κορονοϊός

27/3/2020 1:05:29 μμ
Από το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων CLEO του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την ανάγκη ο νέος κορονοϊός (COVID-19) να αποτελέσει μια ευκαιρία αφύπνισης για αυξημένη συνειδητοποίηση, δράση και επικέντρωση στην πρόληψη για τον έλεγχο των λοιμώξεων στην Ελλάδα επισημαίνει το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων CLEO.

«Η γενικευμένη και συντονισμένη αντίδραση των υγειονομικών αρχών αλλά και η άμεση υιοθέτηση από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών βασικών μέτρων και κανόνων πρόληψης και προστασίας από τη μετάδοση του νέου ιού, δείχνουν ότι διαθέτουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς άμυνας και είναι στο χέρι μας να τους αξιοποιήσουμε. Το στοίχημα πλέον είναι η διαδικασία αυτή να γίνει συνείδηση σε όλους, να είναι μόνιμη και σταθερή στάση ζωής, ακόμα και μετά την υποχώρηση της πανδημίας του COVID-19, ώστε να μη χάνονται κάθε χρόνο δεκάδες ζωές συμπολιτών μας από τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις που σίγουρα μπορούν να προληφθούν», επισημαίνει ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης, Επιστημονικός Διευθυντής του CLEO. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θνησιμότητα από τον COVID-19 είναι χαμηλή και οι άνθρωποι που κυρίως επηρεάζονται σοβαρά από τον ιό είναι αυτοί που έχουν βεβαρημένη υγεία. Όμως, ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις του COVID-19 είναι ήπιες, αυτό σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απειλή από έναν ιό που παρουσιάζει πιο σοβαρά συμπτώματα, καθώς τα μολυσμένα άτομα μπορεί να μη γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό και να μη λαμβάνουν κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, οδηγώντας σε μεγαλύτερη διάδοση και μεγαλύτερη ζημιά όχι μόνο στη δημόσια υγεία αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Παράγοντες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19

Από τους σημαντικότερους παράγοντες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 είναι αφενός η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας και πρόληψης από όλους τους πολίτες και αφετέρου οι κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου των λοιμώξεων από τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα του πληθυσμού έρχονται σε επαφή με μολυσμένους ανθρώπους και περιβάλλοντα.

Οι βασικές προφυλάξεις, όπως η σωστή υγιεινή των χεριών και η ασφαλής διάθεση των κλινικών αποβλήτων, είναι απαραίτητες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις προφυλάξεις που αφορούν τη μετάδοση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης απομονωμένων, σαφώς επισημασμένων χώρων απομόνωσης, ειδικού εξοπλισμού ή εξοπλισμού μιας χρήσης (αναπνευστήρες, ρόμπες, γυαλιά και γάντια).

Ο COVID-19 μας δίνει ένα σημαντικό μάθημα ως προς την επείγουσα ανάγκη για αυξημένη συνειδητοποίηση, δράση και επικέντρωση στην πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων στην Ελλάδα, όχι μόνο σε έκτακτες καταστάσεις αλλά μόνιμα. Η ελληνική κυβέρνηση προέβη πρόσφατα σε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, καθιερώνοντας με νόμο, στα τέλη Ιανουαρίου 2020, ένα Πρόγραμμα για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες υγείας και της μικροβιακής αντοχής, το οποίο υποστηρίζεται από μια γενναιόδωρη επιχορήγηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία» (εδώ).
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

SciDrones & Aima Labs οι δύο νικητές του Start4Health 2024
Με καινοτόμα προϊόντα και θεμέλιο την επιστήμη






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση