Σχεδόν όλοι έχουμε ξυπνήσει κάποια στιγμή πιασμένοι από τον ύπνο.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στη FASEB Journal (Ομοσπονδία Αμερικανικών Συλλόγων Πειραματικής Βιολογίας) τα πρωινά πιασίματα και η αίσθηση δυσκαμψίας ευθύνονται στην πρωτεΐνη cryptochrome.
Η cryptochrome δημιουργείται από τον ανθρώπινο οργανισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας με σκοπό να καταστείλει και να αποκαταστήσει της φλεγμένες στο σώμα.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως με το ξύπνημα η πρωτεΐνη εξασθενεί οδηγώντας το άτομο να βιώνει την ενοχλητική εμπειρία ακαμψίας.
Η ανακάλυψη αυτού του μηχανισμού υπόσχεται νέα μονοπάτια για τους ερευνητές καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την cryptochrome για θεραπείες φλεγμονών, νέα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλλά και την καταπολέμηση της αρθρίτιδας.
Η βρετανίδα ερευνήτρια Julie Gibbs που μελετά την αρθρίτιδα στο Κέντρο για Ενδοκρινολογία και Διαβήτη, Institute of Human Development στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και εργάστηκε στην έρευνα δήλωσε:
«Κατανοώντας τον τρόπο που τοβιολογικό ρολόιρυθμίζει τη φλεγμονή, μπορούμε να αρχίσουμε την προσπάθειαςανάπτυξης νέων θεραπειών,αξιοποιώντας αυτή τη γνώση.»
Ενώ συμπλήρωσε:
«Επιπλέον, προσαρμόζοντας την ώρα κατά την οποία χορηγούνται οι σημερινές φαρμακευτικές θεραπείες, μπορούμε να τις κάνουμε πιο αποτελεσματικές».
Η Gibbs με τους συνεργάτες της μελέτησαν ιστούς που συγκέντρωσαν από ποντίκια όμοιους με του ανθρώπου. Τα κύτταρα που παρατήρησαν ήταν οι «ινοβλάστες του αρθρικού θύλακα». Η συγκεκριμένη κυτταρική ομάδα έχει έναν 24ωρο ρυθμό ενώ σε περίπτωση βλάβης ή διαταραχής, οι ιστοί δημιουργούν την cryptochrome με σκοπό να προστατευτούν.
Οι ερευνητές δημιούργησαν τεχνητή έκκριση της πρωτεΐνης μέσα από σκευάσματα που είχαν ετοιμάσει ώστε να επιβεβαιώσουν την θεωρία τους πως η cryptochrome προστατεύει από τις φλεγμονές.
Ο αρχισυντάκτης της FASEB Journal, Thoru Pederson, ανέφερε:
«Αυτή η μελέτη μας υπενθυμίζει ότι η φλεγμονή, που συνήθως θεωρείται ως χρόνια, μπορεί, στην πραγματικότητα, να μεταβάλλεται και στη συγκεκριμένη την περίπτωση, υπό την επίδραση ενός λεπτού σημείου στον πυρήνα του εγκεφάλου, το οποίο ελέγχει την κιρκάδιο φυσιολογία (εναλλαγή μέρας – νύχτας) του σώματος»
Φαίνεται λοιπόν πως η cryptochrome πως θα αποτελέσει το κλειδί για μια νέα γενιά φαρμάκων.