Από την Ελευθεροτυπία (25/11/2011):
Ανεξέλεγκτες
διαστάσεις λαμβάνει η πτώχευση της μεγαλύτερης ιδιωτικής φαρμακαποθήκης Κ.Π.
Μαρινόπουλος -θυγατρικής του ομίλου Λαυρεντιάδη- απειλώντας να συμπαρασύρει το
χώρο του φαρμάκου. Παράγοντες του κλάδου κάνουν λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης
του δικτύου παραγωγής - φαρμακαποθηκών - φαρμακείου, καθώς η άρδην αλλαγή του
καθεστώτος προμηθειών, οι ελλείψεις φαρμάκων και η αδυναμία αποπληρωμής
υποχρεώσεων από εκατοντάδες επαγγελματίες του χώρου οδηγούν σε «ασφυξία» έναν
τόσο νευραλγικό για τη δημόσια υγεία τομέα.
Η θυγατρική της Alapis ακολουθεί την πτωχευτική διαδρομή της μητρικής που, από κορωνίδα των φαρμακευτικών εταιρειών με τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής και αντληθέντα κεφάλαια 2,25 δισ. ευρώ, φτάνει να αιτείται την υπαγωγή της στις διατάξεις του άρθρου 99 και του πτωχευτικού νόμου. Ο όμιλος (σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων Alapis & Θυγατρικών Εταιρειών) είχε φαρμακευτικό χαρτοφυλάκιο γενόσημων και πρωτότυπων προϊόντων, που μέσα σε μια 4ετία τα αύξησε σε 200 (από 50) χωρίς να υπολογίζονται τα πρότυπα σκευάσματα μέσω των συνεργασιών με πολυεθνικές. Τα σκευάσματα καλύπτουν το σύνολο των θεραπευτικών κατηγοριών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως κάποια από αυτά είναι αναντικατάστατα.
Με 6 φαρμακαποθήκες, εκ των οποίων η Κ.Π. Μαρινόπουλος με πελατολόγιο πάνω από 2.000 φαρμακεία, αλλά και την Gerolpharm, η οποία διαθέτει ένα υπερσύγχρονο σύστημα αυτόματης ρομποτικής διαλογής με δυνατότητα που ξεπερνά τις 800 παραγγελίες ανά ώρα καλύπτοντας περισσότερες από 200.000 γραμμές παραγγελίας ημερησίως, ο όμιλος είχε φτάσει να καλύπτει πανελλαδικά τουλάχιστον το 30% των φαρμακείων.
Αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως η Alapis και οι θυγατρικές της παρείχαν μακρές περιόδους εξόφλησης (κάνουν λόγο για 6 έως 10 μήνες), υψηλές εκπτώσεις και σημαντικές διευκολύνσεις στους πελάτες της. Η κατάρρευσή τους όμως αλλάζει άρδην το σκηνικό, καθώς οι προμηθευτές ζητούν τοις μετρητοίς το μεγαλύτερο μέρος της παραγγελίας, οι τράπεζες κλείνουν παντελώς τις χορηγήσεις και τα πλαφόν και εκατοντάδες φαρμακοποιοί μένουν με ακάλυπτες επιταγές στα χέρια.
Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει συνέπεια δεκάδες φαρμακεία να μένουν χωρίς βασικά φάρμακα, ενώ επαγγελματίες του κλάδου να κινδυνεύουν με πτώχευση.
Είναι ενδεικτικό πως την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλες
ξένες πολυεθνικές σταμάτησαν τη χορήγηση ακόμη και ειδικών φαρμάκων (για
χημειοθεραπείες, αντικαρκινική αγωγή κ.λπ.), καθώς οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν
να πληρώσουν τις υψηλές προκαταβολές.
Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (Φ.Σ.Α.), σε πολλούς από τους 2.000 πελάτες της Κ.Π. Μαρινόπουλος επιδόθηκε με δικαστικό κλητήρα εκ μέρους της Εμπορικής Τράπεζας έγγραφο με βάση το οποίο οι εισπράξεις της εταιρείας εκχωρούνται στην τράπεζα. Την ίδια στιγμή το σύνολο των τραπεζών που δανειοδοτούσαν την Alapis έχει κινηθεί νομικά κατά των επιχειρήσεων του Λ. Λαυρεντιάδη με σειρά αγωγών. Τραπεζικοί κύκλοι προεξοφλούσαν πως έπειτα από διαδικασία εκκαθάρισης οι πιστωτές θα μπορούσαν να πάρουν στα χέρια τους το «καθαρό κομμάτι» των εταιρειών του ομίλου. Ήδη η εργοδοσία μιλά ανοιχτά για απολύσεις πάνω από 500-600 εργαζομένους.