Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το μυστικό της νιότης κρύβουν το μπρόκολο, το λάχανο και τα αγγούρια

31/10/2016 12:22:09 μμ
Εκπληκτικές αντιγηραντικές ιδιότητες έχει το μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης που υπάρχει άφθονο σε πράσινα λαχανικά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια ουσία, το μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης (ΝΜΝ), που υπάρχει άφθονο στο μπρόκολο, το λάχανο, το αβοκάντο, το αγγούρι, τα φασόλια σόγιας και σε άλλα λαχανικά εμφάνισε εκπληκτικές αντιγηραντικές ιδιότητες σε πειράματα σε ποντίκια, στις ΗΠΑ.


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η χορήγηση συμπληρώματος του ΝΜΝ σε ηλικιωμένα ποντίκια επιβράδυνε τη σωματική γήρανση και αποκαθιστούσε το μεταβολισμό στα επίπεδα που φυσιολογικά ανευρίσκονται σε νεαρά ζώα. Επιπλέον, μείωνε τα τυπικά σημάδια της γήρανσης στους μυς και στην οστική πυκνότητα, βελτίωνε την ηπατική λειτουργία και την όραση, αύξανε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τόνωνε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ τα ζώα έγιναν πιο δραστήρια και έχασαν και λίγο βάρος.

Αντιθέτως, το συμπλήρωμα δεν είχε καμία επίδραση στα νεαρά ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε.

Η έρευνα

Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Metabolism, οι επιστήμονες του Τμήματος Αναπτυξιακής Βιολογίας & Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις αναζητούσαν έναν τρόπο διέγερσης της παραγωγής της πρωτεΐνης NAD, η οποία εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας στο σώμα, αλλά πέφτει σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου.

Χορήγησαν λοιπόν την ουσία ΝΜΝ με πόσιμο νερό και διαπίστωσαν τις εκπληκτικές αντιγηραντικές επιδράσεις που είχε η ουσία στα γηρασμένα πειραματόζωα.


«Τα ποντίκια που έπιναν νερό εμπλουτισμένο με την ΝΜΝ παρουσίασαν σημαντική και παρατεταμένη βελτίωση της υγείας τους. Δεν ξέρουμε ακόμα αν αυτό θα οδηγήσει σε παράταση της ζωής τους (ακόμα τα παρακολουθούμε), αλλά το σίγουρο είναι ότι σωματικά γερνάνε με πολύ πιο αργό ρυθμό και είναι πιο υγιή», δηλώνει ο ερευνητής δρ Σιν-ιχίρο Ιμάι επικεφαλής της έρευνας.

Ήδη έχουν αρχίσει μικρές κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, στις οποίες κατ? αρχάς θα ελεγχθεί η ασφάλεια του συμπληρώματος της ΝΜΝ.

Η αντένδειξη

Ένα σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάζει η χορήγηση του συμπληρώματος ΝΜΝ είναι ότι η NAD ενδέχεται να τροφοδοτεί με ενέργεια και τα καρκινικά κύτταρα. «Από παλαιότερες μελέτες ξέρουμε ότι ορισμένοι καρκινικοί όγκοι έχουν οξυμένη ικανότητα σύνθεσης της NAD, και γι? αυτό ανησυχούσαμε ότι η χορήγηση του συμπληρώματος της ΝΜΝ θα οδηγούσε στην ογκογένεση», εξηγεί ο δρ Ιμάι. «Κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε στην έρευνά μας, αλλά οπωσδήποτε θα το παρακολουθούμε καθώς θα προχωρούν οι έρευνές μας», καταλήγει.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics