Η «Μελέτη για το Ανθρώπινο Μικροβίωμα» μας έφερε μπροστά μια
ενδιαφέρουσα πραγματικότητα. Το σώμα μας κατοικείται από τρισεκατομμύρια
μικροοργανισμούς που ζουν μέσα αλλά και πάνω στο δέρμα μας.
Πώς επηρεάζει το μικροβίωμα τη ζωή και την υγεία μας;
Η επιστημονική γνώση που συνεχώς εξελίσσεται γύρω από τον τομέα έρευνας του μικροβιώματος αποδεικνύει ότι αυτό έχει επίδραση σε πολλά συστήματα του οργανισμού μας. Συγκεκριμένα, στο δέρμα η ισορροπία του προστατεύει από παθολογικές καταστάσεις όπως: η ατοπική δερματίτιδα, η ακμή, η ροδόχρους νόσος και η πιτυρίδα. Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η μελέτη του μικροβιώματος του οργανισμού θα βοηθήσει στη θεραπεία μεταβολικών ασθενειών όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Πάραυτα υπάρχουν ακόμη και σοβαρές παθήσεις οι οποίες δείχνουν να σχετίζονται με το μικροβίωμα.
Το μικροβίωμα διαφέρει ανά περιοχή του σώματος. Πως θα ορίζατε το μικροβίωμα του δέρματος και ποιος είναι ο ρόλος του;
Το μικροβίωμα είναι ένα περίπλοκο αλληλένδετο σύστημα μικροοργανισμών που ζει στο ανθρώπινο σώμα και είναι μοναδικό για κάθε άτομο, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα. Καλύπτει κάθε επιφάνεια του σώματος σχηματίζοντας ένα εύθραυστο δίκτυο αλληλοεξαρτώμενων ζωντανών βακτηρίων. Έχει γίνει γνωστό ως μικροβίωμα του δέρματος, δηλαδή τα βακτήρια και τα μικρόβια που βρίσκονται στο δέρμα μας, έτσι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής άμυνας του δέρματος μας καθώς μας προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις. Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι το μικροβίωμα του δέρματος αλληλεπιδρά με το σώμα μας και με το περιβάλλον για τη διασφάλιση της υγιούς λειτουργιάς του.
Τα δεδομένα μας, οδηγούν ότι το μικροβίωμα του δέρματος είναι βασικός παράγοντας της ρύθμισης του υγιούς δέρματος. Ποιοι παράγοντες μπορούν να απειλήσουν τους μόνιμους μικροβιακούς φιλοξενούμενούς μας;
Το μικροβίωμα αποτελείται από συγκεκριμένα είδη μικροοργανισμών που βρίσκονται σε μία θαυμαστή ισορροπία μεταξύ τους. Παράγοντες όπως: UV ακτινοβολία, φάρμακα, συνθήκες διαβίωσης, κλιματικές μεταβολές, χρήση ακατάλληλων προϊόντων, συχνή χρήση αντισηπτικών, ορμονικές μεταβολές μπορούν να επηρεάσουν αυτή την ισορροπία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επικράτηση παθογόνων βακτηρίων όπως π.χ. του Staphylococcus Aureus σε βάρος των χρήσιμων μικροβίων που με τη σειρά της θα ακολουθηθεί από την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων.
Τι συμβαίνει στο δέρμα μας όταν επηρεαστεί η ισορροπία του μικροβιώματος;
Η διαταραχή του μικροβιώματος μπορεί να έχει αρκετές επιπτώσεις. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σημαντικό ρόλο παίζει μία πρωτεΐνη η Φιλαγκρίνη της οποίας ο ρόλος είναι η διασφάλιση της συνοχής των κυττάρων της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος.Από τη στιγμή που η συνοχή είναι προβληματική δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για την είσοδο στο δέρμα ερεθιστικών παραγόντων.
Γνωρίζουμε ότι το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια η οποία ταλαιπωρεί 1 στα 10 παιδιά. Ποια η συσχέτιση μεταξύ μικροβιώματος και εκζέματος;
H ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος. Στην περίπτωση του ατοπικού δέρματος το μικροβίωμα του δέρματος διαταράσσεται (μειώνεται η ποικιλότητά του, υπάρχει λανθασμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού, υπερτερούν παθογόνα βακτήρια, εμφανίζονται ερεθισμοί).
Η έντονη ξηρότητα, ο κνησμός που ακολουθεί και το αίσθημα δυσφορίας στη κυριολεξία καταστρέφουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Έχουν διερευνηθεί αποτελεσματικές φόρμουλες οι οποίες θα προστατέψουν αυτό το λεπτό οικοσύστημα του δέρματος και θα ελέγξουν παράλληλα τη φλεγμονή;
Θα πρέπει να επιλέξουμε συνθέσεις που θα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του μικροβιώματος.
Η αποκατάσταση του οικοσυστήματος του δέρματος θα οδηγήσει τόσο σε αραίωση της εμφάνισης των συμπτωμάτων όσο και της μείωσής τους. Η έρευνα της LA ROCHE POSAY οδήγησε στο σχεδιασμό του LIPIKAR BEAUME AP + M. Η σύνθεσή του χάρη και στην παρουσία του AQUA POSAY FILIFORMIS (συστατικό που προέρχεται από το «καλό» βακτήριο Vitreoscilla Filliformis) μπορεί και επαναφέρει το μικροβίωμα παρέχοντας ταυτόχρονα ενυδάτωση και λιπίδια στην ευαίσθητη επιδερμίδα.
Η θεραπεία με ένα εξειδικευμένο μαλακτικό μπορεί να τροποποιήσει το μικροβίωμα ενός ασθενούς και να επανορθώσει τις βλάβες της επιδερμίδας;
Πράγματι, ένα ενυδατικό γαλάκτωμα μπορεί να επηρεάσει θετικά το
μικροβίωμα και την ισορροπία του. Θα πρέπει όμως να έχει συστατικά τέτοια που
θα ενισχύουν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων σε σχέση με τα παθογόνα. Επίσης,
πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα
παθογόνα βακτήρια σχηματίζουν ένα βιοφίλμ κάτι που τα καθιστά ακόμη πιο
ανθεκτικά. 'Αρα θα πρέπει να αναζητούμε προϊόντα που μπορούν να «επιτεθούν» με
επιτυχία και να καταστρέψουν το βιοφίλμ ώστε στη συνέχεια να επαναφέρουν τη
βιοποικιλότητα στο δέρμα.